Τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας ανήκουν σε μία τάξη κοσμογυρισμένων προνομιούχων που ντύνονται στην τρίχα, διασκεδάζουν ξέφρενα και ασκούν απροβλημάτιστα χόμπι και σπορ αναψυχής, χωρίς κανείς ακριβώς να αντιλαμβάνεται πώς βιοπορίζονται
Πλάνη οικτρά πλανάται η επιτελική παρέα του Μαξίμου αν θεωρεί ότι στο πλαίσιο της υποτιθέμενης «δεξιάς» στροφής έγραψε κάποιο «επικοινωνιακό ρούμπο» με την ανάσυρση του σίριαλ απόδοσης ιθαγένειας στα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας. Πρώτο και κυριότερο επειδή οι Σκέρτσοι και οι Μυλωνάκηδες δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι ο βασιλικός θεσμός, οι θυρεοί και οι Φρειδερίκες προκαλούν ένα είδος δυσανεξίας σε ένα μεγάλο τμήμα της Δεξιάς, ιδίως της λεγόμενης «καραμανλογενούς». Αλλά και επιπλέον γιατί τα πριγκιπόπουλα της… Κουρσεβέλ μπορεί να είναι φυσιογνωμικώς συμπαθή, πλην όμως στη συνείδηση της κοινής γνώμης δεν έχουν ταυτισθεί με κάποια πατριωτική δράση ή προσφορά προς τον τόπο.
- Του Γιώργου Χαρβαλιά
Ούτε καν σε επίπεδο δημόσιων παρεμβάσεων. Κανείς δεν τους άκουσε να ψελλίζουν κάτι για τα εθνικά δίκαια αυτού του τόπου. Για την τουρκική απειλή, για τη μειονότητα στη Βόρεια Ηπειρο, για τον σφετερισμό της Μακεδονίας, έστω για τα Τέμπη… Θα μπορούσε βέβαια να πει κανείς ότι μέχρι να πάρουν την υπηκοότητα κοίταζαν να είναι προσεκτικοί. Πιθανόν. Αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι για την αντίληψη του απλού κόσμου τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας ανήκουν σε μία τάξη κοσμογυρισμένων προνομιούχων που ντύνονται στην τρίχα, διασκεδάζουν ξέφρενα και ασκούν απροβλημάτιστα χόμπι και σπορ αναψυχής, χωρίς κανείς ακριβώς να αντιλαμβάνεται πώς βιοπορίζονται… Οι έκπτωτοι πρίγκιπες της ελληνικής βασιλικής οικογένειας που δεν έτυχε (;) να παντρευτούν Ελληνίδες υπήρξαν αναπόσπαστα μέλη ενός τζετ σετ «γαλαζοαίματων», οι δραστηριότητες του οποίου προσφέρονται για να γεμίζουν τις σελίδες των κουτσομπολίστικων περιοδικών «υψηλού κύρους», πλην όμως δεν παραπέμπουν σε κάποιον πολιτικό συμβολισμό.
Τουλάχιστον όχι στη νεότερη Ελλάδα, όπου ο βασιλικός θεσμός είχε μάλλον περισσότερους haters από… λάτρεις και εν πάση περιπτώσει καταργήθηκε οριστικά και αμετάκλητα με μια συντριπτική λαϊκή ετυμηγορία. Επομένως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους έκλεισε το μάτι ότι ήρθε η ώρα να πολιτογραφηθούν Ελληνες δεν αποτελεί ενός είδους μαγική έμπνευση. Ούτε ικανοποιεί κάποιο πάγιο αίτημα πολιτικού χαρακτήρα των δεξιών ψηφοφόρων. Αντιθέτως, ως ζήτημα στερείται σημασίας. Γιατί ειδικά την τρέχουσα περίοδο υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν τη συντηρητική παράταξη. Επί της ουσίας άλλωστε κώλυμα για να πάρουν την υπηκοότητα τα πριγκιπόπουλα δεν υπήρχε.
Και άλλα celebrities με φιλελληνικά αισθήματα, όπως το ζεύγος Τομ Χανκς-Ρίτα Γουίλσον, έχουν πολιτογραφηθεί Ελληνες, τιμής ένεκεν, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Ο Παύλος και ο Νικόλαος μιλούν επαρκώς την ελληνική (για τους υπολοίπους δεν παίρνω όρκο), ισχυρίζονται ότι αισθάνονται Ελληνες, ενίοτε μάλιστα διασκεδάζουν ως «Ελληνάρες» σπάζοντας πιάτα και χορεύοντας με το ποτήρι στο κεφάλι. Επομένως, γιατί να τους χαλάσουμε το χατίρι; Ασήμαντη ήταν και η ιστορία με το επίθετο που επέλεξαν. Ισα ίσα για να αναζητούν λόγο ύπαρξης στα κανάλια κάποιοι «προοδευτικοί» συνταγματολόγοι με τάχα μου αντιμοναρχικές ευαισθησίες.
Σαν ρεμπέτες
Προσωπικά πιστεύω ότι το «Ντεγκρές», ειδικά ενοποιημένο σε μία λέξη, όπως θα προφέρεται στα ελληνικά, είναι κάπως κωμικό. Παραπέμπει σε ψευδώνυμο ρεμπέτη του Μεσοπολέμου. Ελαφρώς ματαιόδοξη ήταν και η εμμονή να κρατήσουν το πρόθεμα «ντε» ως δηλωτικό τίτλου ευγενείας που παραπέμπει στο γερμανικό «φον». Θα μπορούσαν να έχουν διαλέξει κάποιο άλλο επίθετο με συμβολική σημασία όπως «Ελληνας» ή «Βυζάντιος». Αλλά σε τελική ανάλυση, περί ορέξεως ουδείς λόγος. Ας λέγονται όπως επιθυμούν οι άνθρωποι, δεν θέλουν -είπαν-να παίξουν ρόλο στη δημόσια ζωή… Βεβαίως, επειδή η υπηκοότητα στα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας δεν χορηγείται «τιμής ένεκεν» αλλά κατόπιν αιτήσεως, αν θέλαμε να εξαντλήσουμε το γράμμα του νόμου, θα έπρεπε οι αιτούντες να περάσουν και το σχετικό «τεστ ιθαγένειας». Εικάζω όμως ότι ελήφθησαν εγκαίρως οι σχετικές πρόνοιες για να παρακαμφθεί το εμπόδιο και να αποφευχθούν τα δράματα.
Γιατί ακόμα και απόφοιτοι ελληνικών σχολείων θα δυσκολεύονταν, νομίζω, να απαντήσουν «ποια είναι η πιο γνωστή παλαιολιθική θέση της Ελλάδας όπου βρέθηκε το παλαιότερο ανθρώπινο λείψανο» ή πού «γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη σύμφωνα με τη “Θεογονία” του Ησιόδου»… Προς τιμήν και δόξα του επιτελικού κράτους, αυτές είναι πραγματικές ερωτήσεις από την τράπεζα θεμάτων στην οποία καλούνται να ανατρέξουν οι «αιτούντες» την ελληνική ιθαγένεια. Βεβαίως, το πώς ανταποκρίνονται και περνούν το τεστ οι Πακιστανοί και διάφοροι άλλοι τριτοκοσμικοί που πολιτογραφούνται Ελληνες είναι ένα μυστήριο. Από τα πολλά που απαντώνται στην… Κολομβία των Βαλκανίων. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, και οι πρώην Γλίξμπουργκ δικαιούνταν την υπηκοότητα. Και χωρίς εξετάσεις. Απλά μη μας ζαλίζει η κυβέρνηση ότι έκανε άνοιγμα στον κόσμο της πατριωτικής Δεξιάς…