Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, διαφοροποιείται από το κυβερνητικό αφήγημα περί «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο και βάζει στη σωστή βάση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όμως η ρητορική του κατά της πολιτικής του κατευνασμού έχει τη σημασία της, γιατί είναι πρόσφατη η διαγραφή Σαμαρά. Ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του σε εφημερίδα είπε ότι έχει αποδειχθεί πως, εάν προσπαθήσει κάποιος μία επιθετική δύναμη, να την αντιμετωπίσει με αποσιώπηση, αυτό που θα πετύχει είναι να του δημιουργήσει πρόβλημα.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πρόσθεσε ότι «τα ήρεμα νερά δεν σημαίνει απλώς να γίνονται λιγότερες παρεμβάσεις. Σημαίνει και ένα ολόκληρο λεξιλόγιο και μια ολόκληρη συμπεριφορά η οποία να εκφράζει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έστω και αν δεν έχεις υπογράψει την UNCLOS, καθώς αποτελεί εθιμικό δίκαιο και σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες». Ο κ. Δένδιας παρέθεσε την πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τις προκλήσεις της Τουρκίας. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Δένδιας είχε κάνει ουσιαστικά μια σύγκριση της δικής του θητείας στο υπουργείο Εξωτερικών και της πολιτικής που ασκείτο με τη σημερινή κατάσταση και είχε φέρει ως παράδειγμα τη λογική που πρέπει να ακολουθεί η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία: «Μία διαπραγμάτευση χωρίς κανέναν κανόνα δεν είναι διαπραγμάτευση. Μπορεί να είναι ποίηση, να είναι λογοτεχνία. Δεν είναι διαπραγμάτευση».
Πιο καθαρή τοποθέτηση δεν θα μπορούσε να υπάρξει, αλλά πάλι ο κ. Γεραπετρίτης απέφυγε να σχολιάσει όπως είχε πράξει και στη διαφωνία που είχε εκφράσει ο κ. Δένδιας στην πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση στον πόλεμο στην Ουκρανία: «Το καλύτερο που θα μπορούσε να ελπίζει η Ουκρανία είναι να “παγώσουμε” τη σύγκρουση ως έχει και να αφήσουμε τα θέματα που έχουν να κάνουν με κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα να συζητηθούν μόλις ωριμάσουν οι λύσεις. Δεν υπάρχουν πλέον εύκολες λύσεις για την Ουκρανία».