Παρεμβάσεις, που τελικά είναι «φτωχότερες» από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση. Τι ανακοίνωσε για τις τράπεζες
Πλέγμα μέτρων για τις τεράστιες τραπεζικές χρεώσεις σε πληρωμές λογαριασμών και μεταφορές χρημάτων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, για την ψήφιση του νέου Προϋπολογισμού. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε δύο παρεμβάσεις για χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους, δύο «αδικίες», όπως τις χαρακτήρισε και ο ίδιος, που θα έπρεπε, όμως, να έχουν διορθωθεί εδώ και χρόνια. Οι παρεμβάσεις, που τελικά είναι «φτωχότερες» από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει στην κυβέρνηση, αναμένεται να εξειδικευτούν σήμερα το πρωί στις 11 από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Συγκεκριμένα:
Μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις για βασικές τραπεζικές κινήσεις. «Οι πληρωμές σε Δημόσιο, υπηρεσίες, όλες να γίνονται χωρίς κανένα κόστος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, με μια δεύτερη ανάγνωση θα αντιληφθεί κανείς τη νέα επικοινωνιακή κοροϊδία της κυβέρνησης, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν σαν να προανήγγειλε καθολική μείωση, αποκρύπτοντας πως σε πλειάδα περιπτώσεων για πληρωμές προς το Δημόσιο (π.χ. προς την Εφορία) δεν υπάρχουν τραπεζικές χρεώσεις.
Ο μηδενισμός αφορά πληρωμές για λογαριασμούς:
• ρεύματος,
• ύδρευσης,
• τηλεφωνίας,
• ασφαλειών,
• ΕΦΚΑ,
• ορισμένων ΔΕΚΟ,
• ΟΤΑ κ.ά.
Πλαφόν έως 0,5 ευρώ για μεταφορά έως 5.000 ευρώ με έμβασμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα λύση στις δωρεάν μεταφορές χρημάτων του ίδιου ΑΦΜ. Για παράδειγμα, ένας πολίτης διαθέτει δύο λογαριασμούς σε διαφορετικές τράπεζες. Σε περίπτωση που θέλει να μεταφέρει τα χρήματά του από τον έναν λογαριασμό στον άλλον, θα κληθεί να καταβάλει και προμήθεια. Επισημαίνεται πως οι τράπεζες δεν επιτρέπουν στον ίδιο κάτοχο λογαριασμού να διαθέτει ταυτόχρονα δύο ενεργά συστήματα IRIS. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά σε άλλες μειώσεις προμηθειών, όπως, για παράδειγμα, στις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες όταν ένας καταθέτης προχωρήσει σε ανάληψη χρημάτων από άλλη τράπεζα, σε περιοχές όπου υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ.
Το συγκεκριμένο μέτρο, μάλιστα, είχε προαναγγείλει προ ημερών ο στενός του συνεργάτης και υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και αφορά πολλές περιπτώσεις κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας καθώς και σε νησιά. Διπλάσιος ΕΝΦΙΑ στις τράπεζες: Ενα τρίτο μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αφορά τα χιλιάδες ακίνητα που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες και οι servicers. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατέχουν πάνω από 20.000 ακίνητα σε μεγάλες πόλεις, με την πλειονότητα να προέρχεται από «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς.
Διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ
Η κυβέρνηση θα διπλασιάσει τον ΕΝΦΙΑ από το 2026 σε αυτά τα ακίνητα, προκειμένου να καταστεί ασύμφορη η κατοχή τους από τις τράπεζες, με στόχο να αναγκαστούν να τα «ρίξουν» στην αγορά και να δώσουν ανάσα στο τεράστιο πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης που βιώνει η χώρα, με τις αδιανόητες αυξήσεις στις τιμές πώλησης και τα εξωπραγματικά ενοίκια. Επιτόκια τραπεζών: Χωρίς να υπάρξει καμία πραγματική παρέμβαση, ο πρωθυπουργός μίλησε για τα τεράστια επιτόκια των τραπεζών όταν πρόκειται για χορήγηση δανείων. Προανήγγειλε τη δημιουργία ιστοσελίδας που δημιουργείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία θα αναρτάται όλη η πορεία των επιτοκίων από τις τράπεζες. Παράλληλα, επανέλαβε πως θα μπορούν να χορηγούν κυρίως επιχειρηματικά δάνεια και μεγάλες εταιρίες και μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να δημιουργηθεί ανταγωνισμός έναντι των υψηλών τραπεζικών επιτοκίων. Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι τράπεζες, ως εθελοντική συνεισφορά, θα διαθέσουν 100.000.000 ευρώ για τη στήριξη υφιστάμενων δομών ή το χτίσιμο νέων σχολείων μέσω του προγράμματος «Μαριέτα Γιαννάκου» και επιπλέον 100.000.000 ευρώ για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.