Φουλ επίθεση στον Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική και ειδικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαπέλυσε ο πρ. πρωθυπουργός
Ολομέτωπη και άνευ προηγουμένου επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική και ειδικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαπέλυσε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγες εβδομάδες μετά τη διαγραφή του από τη Ν.Δ. «Υποστηρίζω ότι έχουμε χάσει την “πυξίδα” μας και αυτό δεν λέγεται εξωτερική πολιτική. Το να πηγαίνουμε για Πρέσπες Αιγαίου και ανατολικής Μεσογείου δεν είναι εξωτερική πολιτική. Είναι παραίτηση από κάθε εξωτερική πολιτική» είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει η εφημερίδα «Το Βήμα», σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα τα 50 χρόνια εξωτερικής πολιτικής και τόνισε: «Αποδυναμώνουμε την αποτροπή μας, μοιάζουμε να εγκαταλείπουμε το Διεθνές Δίκαιο, φτάσαμε στο σημείο να μας παραπέμπει η Κομισιόν γιατί δεν εφαρμόζουμε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό για να μην ερεθίσουμε την Τουρκία. Δεν διεκδικούμε κανέναν ρόλο στην περιοχή μας και εμείς απλώς δεν υπάρχουμε. Αυτά λέγονται εγκατάλειψη πλήρης της εξωτερικής περιοχής».
Ευρωπαϊκοί χάρτες
Ο κ. Σαμαράς έκανε εκτενή αναφορά στον Ευρωπαϊκό Χάρτη (τον αποκάλυψε πρόσφατα η «κυριακάτικη δημοκρατία»). «Από το 2003 υφίσταται ο λεγόμενος “Χάρτης της Σεβίλης”, που συντάχθηκε κατά παραγγελία της Κομισιόν από ξένους ειδικούς. Και αποτυπώνει λεπτομερώς τα όρια της ελληνικής δικαιοδοσίας σε θαλάσσιες ζώνες, άρα και σε ΑΟΖ. Οπως τα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (…) Το 2015 η Κομισιόν έβγαλε τους σχετικούς χάρτες, που συμπίπτουν απόλυτα με τον Χάρτη της Σεβίλης. Που ονομάζεται πλέον “Χάρτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης”. Αντί να κάνουμε “σημαία” μας τον χάρτη, που μας κατοχυρώνει πλήρως, κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε για να μην “ερεθίσουμε” την Τουρκία… Η οποία ζητάει συνεκμετάλλευση και εμείς απλώς παίζουμε φοβικά το παιχνίδι της καθυστέρησης.
Ο κ. Σαμαράς, συνεχίζοντας τον ανελέητο «βομβαρδισμό» κατά του κ. Μητσοτάκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέγραψε σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία, τη στιγμή που η γείτονα έχει δημιουργήσει νέα τετελεσμένα εις βάρος μας. «Υπογράφουμε “διακηρύξεις περί φιλίας” με την Τουρκία, τη στιγμή που η Τουρκία έχει δημιουργήσει νέα “τετελεσμένα” σε βάρος μας: Το τουρκολυβικό μνημόνιο… Η Τουρκία καταπατά έξω από την Κάσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δηλαδή την ΑΟΖ. Και ερωτώ: Γιατί ενημέρωσε το ιταλικό πλοίο την Τουρκία για εργασίες σε διακηρυγμένη ελληνική ΑΟΖ; Ξέρει μήπως κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση να μας πει ή “όλα καλά”;» Με την αναφορά του αυτή άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι έχει στα χέρια του σχετικά έγγραφα και αποδείξεις, θέμα για το οποίο έγραψε πρόσφατα η «κυριακάτικη δημοκρατία».
Συνεχίζοντας είπε ότι «οι Τούρκοι επίσημοι μιλούν συνεχώς για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, αλλά εμείς εξακολουθούμε να διακηρύσσουμε τη “φιλία” μας με την Τουρκία… Δηλώνουμε ότι “κόκκινη γραμμή” για εμάς είναι τα έξι μίλια γύρω από τα νησιά μας. Κι αφήνουμε έξω τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δηλαδή, στέλνουμε το μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν θα αντιδράσουμε, αν καταπατήσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ομως, το πιο ταπεινωτικό είναι ότι η Ελλάδα ψήφισε τον Τούρκο διπλωμάτη κ. Σινιρίογλου ως νέο γενικό γραμματέα του ΟΑΣΕ. Εναν σκληρό οργανωτή και θιασώτη της “Γαλάζιας Πατρίδας”! Εξαπέλυσε και επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, στον οποίο αναφέρθηκε προσωπικά, εξηγώντας γιατί ζήτησε την αποπομπή του.
«Η κυβέρνηση μας βεβαιώνει ότι -εδώ και μήνες- συζητιέται η μοναδική διαφορά μας με την Τουρκία, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Ομως, την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μας διαψεύδει με συνεχείς δηλώσεις, λέγοντας ότι συζητούνται τα πάντα και, μάλιστα, από την πίσω πόρτα. Υπουργός Εξωτερικών έχω κάνει. Και διερωτώμαι: Αν πράγματι συζητιέται κάθε φορά μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ η επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς, που δημόσια η Τουρκία δεν αποδέχεται, τότε τι συζητάνε κάθε τόσο οι Γεραπετρίτης – Φιντάν;» είπε και τόνισε: «Είναι ο ίδιος ο υπουργός μας των Εξωτερικών που βγήκε και είπε ότι, προκειμένου να εξασφαλίσει την “καλή γειτονία” και την ηρεμία με την Τουρκία, ας τον πουν… και “μειοδότη”, στέλνοντας το “μήνυμα” τόσο στην Τουρκία όσο και στην ελληνική κοινή γνώμη ότι άρχισαν πλέον να σβήνονται οι “κόκκινες γραμμές” μας. Κι αυτό καθιστά την Τουρκία ακόμα πιο αδιάλλακτη! Γι’ αυτό και μόνον έπρεπε ο υπουργός Εξωτερικών να πάει σπίτι του. Τελεία και παύλα!»
Μόνη της η Κύπρος
«Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ήταν που απορρίφθηκε το Σχέδιο Ανάν και μπήκε η Κύπρος ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Και έτσι η Τουρκία δεν ελέγχει σήμερα το σύνολο της Κύπρου. Αντίθετα, Ελλάδα και Κύπρος είναι και οι δύο μέσα στην Ευρώπη – και η Τουρκία απέξω» είπε και υποστήριξε: «Αντί όμως να αξιοποιήσουμε αυτήν την επιτυχία, έχουμε ουσιαστικά εγκαταλείψει την Κύπρο στην προοπτική μιας… “πολυμερούς διάσκεψης” – με ισότιμη μεταχείριση του ψευδοκράτους, εκτός πλαισίου Ευρώπης και κατά παράβαση του “κοινοτικού κεκτημένου”. Αλλά μια πολυμερής διάσκεψη ουσιαστικά αποτελεί πρόκριμα για τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους – και οδηγεί στη λύση των “δύο κρατών”. Ακυρώνοντας και τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο!
Δηλώνει παρών, μάχιμος και με πολλούς υποστηρικτές μέσα στη Ν.Δ.
Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά την ομιλία του, απαντώντας και σε ερωτήσεις άνοιξε ακόμα περισσότερο τη βεντάλια των επιθέσεών του. Σε ερώτηση σχετικά με τη διαγραφή του, απάντησε: «Νομίζετε ότι όσα είπα μόνο εγώ τα πιστεύω; Αν ήμουν μόνο εγώ, δεν θα ενοχλούσα κανέναν. Ξέρω ότι έγινε μια δημοσκόπηση που έλεγε ότι οι απόψεις Σαμαρά και Καραμανλή είχαν απήχηση 50% και ότι 40% διαφωνούσε με τη διαγραφή, παρά τον συντονισμένο μιντιακό στρατό με σούπερ τρολ. Χαλάω τη σούπα του δικαιωματισμού. Τη σούπα του κατευνασμού, της ακρίβειας, της ασφάλειας, του προβλήματος της μεσαίας τάξης, τη σούπα της μετάλλαξης της Ν.Δ. σε Ποτάμι». Ερωτηθείς για το τι θα κάνει στο μέλλον, αλλά και για τη Ν.Δ., είπε: «Οι παραιτήσεις δεν είναι ένα περίεργο φαινόμενο. Θα σας πω ότι 1,3 εκατομμύρια νεοδημοκράτες παραιτήθηκαν να ψηφίσουν. Δεν ψήφισαν γιατί λίγο πλέον η Ν.Δ. μοιάζει με την παράταξη που όλοι ξέρουμε. Θα παραμείνω και μάχιμος και παρών».