Ανεξαρτητοποιήθηκε και η Θρασκιά. Βήματα προσέγγισης με τη ΝΕ.ΑΡ., σε μια απέλπιδα προσπάθεια αποτροπής της εξαφάνισής τους
Με φόντο τη συνέχιση της πολιτικής τους ύπαρξης, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά πραγματοποιούν δειλά αλλά σαφή βήματα επαναπροσέγγισης με αφορμή την πρωτοβουλία του Αλέξη Χαρίτση να προτείνει τον Χρήστο Ράμμο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και της επιστολής που απέστειλε για να συναντηθεί με τους προέδρους των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.
Οι ενέργειες αυτές του κ. Χαρίτση είναι προφανές πως στοχεύουν να «ζεστάνουν» εκ νέου τη συζήτηση για μια πιθανή συνεργασία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, καθώς τα δύο κόμματα αντιμετωπίζουν από κοινού τον ορατότατο κίνδυνο της πολιτικής εξαΰλωσης. Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης εμφανίζουν ήδη ένα κοινό σημείο στη στρατηγική τους, αποτελώντας αμφότεροι υποστηρικτές ενός «Λαϊκού Μετώπου», στα πρότυπα της Γαλλίας. Στην πραγματικότητα όμως το διακύβευμα και για τους δύο είναι πρωτίστως υπαρξιακού χαρακτήρα. Οι συνεχιζόμενες διασπάσεις και το κλίμα τοξικότητας που συνόδευε τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και πριν από την αποχώρηση των στελεχών της Νέας Αριστεράς έχει προκαλέσει ανεπίστρεπτη ζημιά και στους δύο χώρους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μετρά παραιτήσεις βουλευτών (με πιο πρόσφατη την παραίτηση της Ράνιας Θρασκιά), με την κοινοβουλευτική του δύναμη κάθε εβδομάδα να συρρικνώνεται και τη δημοσκοπική του καταγραφή να θυμίζει μέρες προ Μνημονίων, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανιχνευόταν σε μονοψήφια ποσοστά, δίνοντας μάχη εισόδου στη Βουλή. Για τη Νέα Αριστερά τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς το κόμμα βρίσκεται σταθερά στα δημοσκοπικά… αζήτητα χωρίς καμία προοπτική ανάκαμψης. Δεδομένης λοιπόν της κατάστασης, η ζυγαριά δείχνει να γέρνει ολοένα και περισσότερο σε μια πολιτική και κοινοβουλευτική σύγκλιση των δύο χώρων ως μια απέλπιδα προσπάθεια να αποτραπεί η προδιαγεγραμμένη κατά πολλούς εξαφάνισή τους.
Αλλωστε, οι λόγοι της διάσπασης δείχνουν να έχουν σχεδόν εκλείψει μετά την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη κι αυτό ενισχύει το ενδεχόμενο μιας επανένωσης. Αυτό δείχνει και η επιστροφή στελεχών που είχαν πρόσφατα αποστασιοποιηθεί από την Κουμουνδούρου και οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία θέτουν συνεχώς στον δημόσιο διάλογο την παραπάνω ανάγκη. Στην κουβέντα για το μέλλον των εξαϋλωμένων προοδευτικών δυνάμεων περιλαμβάνονται και σχηματισμοί όπως ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη, αλλά και το Πράττω του Νίκου Κοτζιά, ενώ το όλο εγχείρημα θα έχει τις «ευλογίες» του Αλέξη Τσίπρα, που σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του μιλάει για την ανάγκη συνεργασιών.
Το πότε θα γίνουν οι κινήσεις και οι συναντήσεις που θα δώσουν ώθηση στο συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί το επόμενο ερώτημα, με αρκετούς να εκτιμούν πως μπορεί να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις από την επόμενη κιόλας εβδομάδα μετά τη σύγκληση των πολιτικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, αρνητικό στο ενδεχόμενο να μετέχει σε έναν τέτοιο διάλογο εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη η κυρίαρχη τάση εκτιμά ότι το μομέντουμ είναι υπέρ τους και πως μπορούν εκείνοι από μόνοι τους να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.