Έντονος προβληματισμός και αμηχανία στην κυβέρνηση με τα νέα δεδομένα στη Συρία. Αργά θυμήθηκε ο πρωθυπουργός να τηλεφωνήσει στον Πατριάρχη Αντιοχείας
Mε έκδηλη αμηχανία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει ακόμα αναλύσει τα δεδομένα στην περιοχή και τι σημαίνουν αυτά για τη χώρα μας, ενώ η ίδια αμηχανία τη διακατέχει και για τον ρόλο της Τουρκίας στην ανατροπή του Ασαντ και την επιρροή της στο νέο καθεστώς. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση ανησυχεί για τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία, επί της ουσίας δεν απάντησε, αλλά προτίμησε να μιλήσει για την ισχυροποίηση της Ελλάδας, την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας και τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» που -όπως είπε- έχει η Ελλάδα στην Ε.Ε., ο οποίος γίνεται πιο καθοριστικός μετά τις εξελίξεις στη Συρία.
«Η Ελλάδα, πιο ισχυρή οικονομικά και διπλωματικά, μπορεί να αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις με αυξημένο το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας. Πατάμε γερά στα πόδια μας. Δεν ετεροκαθορίζουμε τις σχέσεις μας με γειτονικά κράτη και βασίζουμε την εξωτερική πολιτική μας σε αρχές και αξίες» είπε. Σε κάθε περίπτωση, η ανατροπή του Ασαντ στη Συρία δημιουργεί νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και προβληματισμούς στην ελληνική κυβέρνηση -κυρίως- για την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας. Πέρα από τον ρόλο της Τουρκίας, τούτη τη στιγμή το ενδιαφέρον της κυβέρνησης στρέφεται κυρίως στο αν οι εξελίξεις στη Συρία θα πυροδοτήσουν νέες προσφυγικές ροές ή εάν θα επιστρέψουν Σύροι πρόσφυγες στην πατρίδα τους.
Ο κ. Μαρινάκης χθες έδειξε ότι η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα συμβεί το δεύτερο. «Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους για επιστροφή προσφύγων, ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν όσο λίγοι, στις εστίες τους» δήλωσε και πρόσθεσε: «Πέραν της προσδοκίας για ασφαλή επιστροφή Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους, η Ελλάδα έχει έναν μηχανισμό υποδοχής. Δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ισα ίσα, το αντίθετο. Ωστόσο είναι σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες μας. Συνεχίζουμε να ακολουθούμε την ίδια μεταναστευτική πολιτική, η οποία σε σύγκριση με την πλειοψηφία των κρατών της Ε.Ε., έχει αποδώσει πολλά περισσότερα».
Ευχολόγια
Ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι η Ελλάδα χαιρετίζει την πτώση του καθεστώτος Ασαντ και ελπίζει να διασφαλιστεί άμεσα η ειρήνη στη Συρία και να αναδειχτεί δημοκρατική κυβέρνηση, καθώς και ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύει η κυβέρνηση, όπως είναι φυσικό, για την τύχη των Ελλήνων και γενικά του ορθόδοξου πληθυσμού στη χώρα αυτή. Για τον λόγο αυτό χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι’.
Ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Συρία και υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας στο Πατριαρχείο Αντιοχείας και στο ποίμνιό του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει όπου χρειαστεί και επανέλαβε τη θέση της χώρας για ένα συμπεριληπτικό μέλλον στη Συρία, που θα προστατεύει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, σε Δαμασκό και Χαλέπι έχουν μείνει έως σήμερα 150 οικογένειες Ελλήνων ορθοδόξων, περί τα 500 άτομα συνολικά. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, δεν έχει ακόμη κανονιστεί πότε θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Βηρυτό, αλλά τόνισε ότι αυτή θα γίνει. Χθες, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Λιβανέζο ομόλογό του Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ, με τον οποίο συζήτησε για την επόμενη μέρα στη Συρία.
Μπάχαλο! Δεν ξέρουν πού βρίσκεται ο πρέσβης μας στη Δαμασκό
Ενα απίστευτο αλαλούμ, το οποίο απέδειξε την τραγική άγνοια της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώθηκε χθες με φόντο την αποχώρηση ή μη του Ελληνα πρέσβη στη Συρία. Ο ίδιος δήλωνε το βράδυ της Κυριακής πως επίκειται η επιστροφή του στη χώρα μας. Νωρίς χθες το πρωί, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής Δημήτρης Καιρίδης ρώτησε τον υφυπουργό Εξωτερικών αν έφυγε από τη Δαμασκό με δική του πρωτοβουλία ή με απόφαση της κυβέρνησης, με τον Κώστα Φραγκογιάννη να μην απαντά, δηλώνοντας ευθαρσώς πως δεν γνωρίζει! Και λίγα λεπτά αργότερα, κατά το καθιερωμένο briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ο πρέσβης μένει στη Δαμασκό!
Νωρίς χθες το πρωί ο Δημήτρης Καιρίδης κάλεσε τον Κώστα Φραγκογιάννη να απαντήσει για την αναχώρηση του Ελληνα πρέσβη στη Συρία και εάν αυτή υπήρξε κεντρική απόφαση ή δική του. «Διάβασα ότι ο πρέσβης μας έφυγε από τη Δαμασκό. Δεν ξέρω αν ήταν σε συνεννόηση με το κέντρο ή αν ήταν δική του πρωτοβουλία. Δεν βλέπω άλλους να φεύγουν και δεν ξέρω αν έχετε να μας πείτε κάτι» όπως είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, με τον υφυπουργό Εξωτερικών να μην παίρνει θέση, λέγοντας πως «δεν θα σχολιάσω το θέμα της επιστροφής του πρέσβη, γιατί δεν το γνωρίζω»… Ο ίδιος, αναφερόμενους στους Ελληνες της Συρίας, γνωστοποίησε ότι «δεν υπάρχουν αιτήματα από Ελληνες στη Συρία για δικό τους επαναπατρισμό».
Ο Κώστας Φραγκογιάννης ανέφερε πως από τη μια πλευρά «υπάρχει η διεθνής αντίληψη ότι ένα αυταρχικό καθεστώς έπαψε να υφίσταται» και από την άλλη πως «συμβαίνουν σοβαρές γεωπολιτικές αλλαγές, που μπορεί να δημιουργήσουν μεταναστευτικές ροές». Οπως ανέφερε ο υφυπουργός, «μας απασχολούν ιδιαίτερα τρία ζητήματα, η αναστάτωση που φέρνει αυτή η αλλαγή, καθώς δεν είναι ένας φυσιολογικός εκδημοκρατισμός, οι πιθανές μεταναστευτικές ροές και το κομμάτι των κερδισμένων και των χαμένων σε σχέση με τις άλλες χώρες της περιοχής».