Τι σημαίνει η άνοδος της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας στο επίπεδο «ΒΒΒ-» και τι κρύβει η στάση αναμονής από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s
Αυτό που δεν βλέπει ο Moody’s, ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, φαίνεται πως βλέπει η Scope Rating. Η τελευταία αναβάθμισε την περασμένη Παρασκευή την ελληνική οικονομία στο επίπεδο «ΒΒΒ-», δίνοντας, μάλιστα, θετικές προοπτικές, δηλαδή δεν αποκλείει μια νέα αναβάθμιση τους επόμενους 12-18 μήνες.
Η Scope ήταν ο πρώτος αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκος που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2023 και πλέον είναι ο πρώτος που αναβαθμίζει το αξιόχρεό της εντός της επενδυτικής βαθμίδας. Η μείωση του δημόσιου χρέους, η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και η ισχυρότερη τάση ανάπτυξης ήταν οι βασικοί μοχλοί που οδήγησαν στην αναβάθμιση, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο. «Το ακόμη υψηλό δημόσιο χρέος και οι διαρθρωτικές οικονομικές αδυναμίες παραμένουν περιοριστικοί παράγοντες της πιστοληπτικής αξιολόγησης» προσθέτει.
Πριν από σχεδόν τρεις μήνες ο Moody’s είχε δώσει μια λίγο διαφορετική ανάγνωση για την Ελλάδα, που δικαιολογούσε την απόφασή του να μη δώσει την επενδυτική βαθμίδα, αλλά και να αλλάξει τις προοπτικές της χώρας από σταθερές σε θετικές. Τότε είχε σημειώσει πως αυτή η κίνηση αντικατοπτρίζει τις σημαντικές βελτιώσεις των τελευταίων ετών όσον αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική εξυγίανση, οι οποίες εξισορροπούνται με τις συνεχείς προκλήσεις σε τομείς όπως η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης, η μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και το πολύ υψηλό βάρος του δημόσιου χρέους.
«Παρά τις προσδοκίες μας για περαιτέρω σημαντική μείωση της δανειακής επιβάρυνσης της Ελλάδας, το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα παραμείνει πάνω από 120% μέχρι και τη δεκαετία του 2030, ένα υψηλό επίπεδο σε σύγκριση με τα κράτη παγκοσμίως. Ωστόσο, η ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους, που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη μέση διάρκεια έως τη λήξη περίπου 20 ετών, και τα χαμηλά επιτόκια στηρίζουν ισχυρά τους δείκτες βιωσιμότητας του χρέους. Το μεγάλο ταμειακό απόθεμα, ύψους περίπου 35 δισ. ευρώ (15% του ΑΕΠ), αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα» έχει σημειώσει χαρακτηριστικά ο Moody’s στην τελευταία του έκθεση για την Ελλάδα, δικαιολογώντας τους λόγους που αποτελεί τον μοναδικό οίκο αξιολόγησης που έχει αφήσει εκτός επενδυτικής βαθμίδας τη χώρα μας.
Σχολιάζοντας την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Scope, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για επιτυχία όλων των Ελλήνων και τόνισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για τρεις λόγους. Πρώτον, είναι η πρώτη αναβάθμιση της χώρας εντός της επενδυτικής βαθμίδας μετά την οικονομική κρίση. Η ελληνική οικονομία ανεβαίνει ψηλότερα και πλησιάζει τις προηγμένες οικονομίες. Δεύτερον, πραγματοποιείται σε περίοδο διεθνούς αναταραχής και ενώ ισχυρές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με την υποβάθμιση του αξιόχρεού τους. Τρίτον, επιβεβαιώνει την ορθότητα της δημοσιονομικής και γενικότερα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης λίγες ημέρες πριν από τη συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2025.