Σοκάρουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. από την καταγραφή των εργασιών 2.654 συμβολαιογράφων. Στο έλεος των funds και των servicers οι δανειολήπτες
Εκρηκτική είναι η αύξηση των πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια, με την ακρίβεια και τα χρέη των Μνημονίων να έχουν στοιχειώσει τα ελληνικά νοικοκυριά, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ακρως ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) από την καταγραφή των εργασιών των 2.654 συμβολαιογράφων, τα οποία αποκαλύπτουν πως οι πλειστηριασμοί εκτοξεύτηκαν το 2023 σε 7.291 από 5.760 το 2022, σημειώνοντας αύξηση 26,6%.
Ωστόσο, το 2021 -έτος κατά το οποίο ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση με την εκτόξευση των τιμών στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και ακολούθησαν οι ασύλληπτες ανατιμήσεις που κρατούν μέχρι σήμερα- οι πλειστηριασμοί άγγιζαν τους 2.393. Δηλαδή, μέσα σε δύο χρόνια αυξήθηκαν κατά… 205%! Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι λιγότεροι πλειστηριασμοί της τελευταίας δεκαετίας καταγράφηκαν το 2016, όταν πραγματοποιήθηκαν μόλις 724.
Το τέλος της προστασίας
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η εκτόξευση των πλειστηριασμών «συνέπεσε» με το τέλος στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας στα μέσα του 2020. Τότε η κυβέρνηση και οι θεσμοί συμφώνησαν σε ένα νέο «μοντέλο» προστασίας, το οποίο απευθύνεται μόνο στους ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα δήλωσης πτώχευσης και μέχρι να δημιουργηθεί ο Ιδιωτικός Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες είχαν φροντίσει να ξεφορτωθούν τα δάνεια από τους ισολογισμούς τους και τη σκυτάλη πήραν funds και servicers που με απειλές και χυδαίες πρακτικές εκβιάζουν τους δανειολήπτες, επιβάλλοντας όρους που δεν μπορούν να τηρηθούν. Και είναι κοινώς αποδεκτό πια πως δεν τους ενδιαφέρει να αποπληρωθούν τα δάνεια, αλλά στόχος τους είναι τα ακίνητα.
Με βάση τα ίδια στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι καταθέσεις κατασχετήριων εκθέσεων μειώθηκαν οριακά κατά 0,8% και διαμορφώθηκαν σε 14.821, από 14.939 το 2022, ενώ το 2021 ήταν αισθητά χαμηλότερα, σε 6.199, δηλαδή πάλι μέσα σε δύο χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν. Πάντως, σημειώνεται πως οι αγοραπωλησίες ακινήτων παρουσίασαν αύξηση 8,7% και ανήλθαν σε 122.123, από 112.283 το 2022. Σε αυτούς τους αριθμούς περιλαμβάνονται και οι πλειστηριασμοί, αλλά και οι προσπάθειες ιδιοκτητών να περισώσουν ό,τι μπορούν πριν χάσουν την περιουσία τους λόγω χρεών. Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση πλειστηριασμού το ποσό εκποίησης μειώνεται κάθε φορά που η διαδικασία αποβαίνει άκαρπη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλείστες υποθέσεις κατά τις οποίες ο δανειολήπτης χάνει το ακίνητό του και απομένει σημαντικό υπόλοιπου δανείου στην τράπεζα.