Βαριά εκτεθειμένος ο πρώην πρωθυπουργός για όσα ψευδή είχε πει αναφορικά με τις μυστικές συναντήσεις του με το ΔΝΤ και τον τότε ισχυρό άνδρα του Στρος Καν
Βαριά εκτεθειμένος για τα κατά συρροήν ψέματα που έχει πει αναφορικά με τις μυστικές συναντήσεις του με το ΔΝΤ και τον τότε ισχυρό άνδρα του, τον Στρος Καν, πριν ακόμα μάλιστα από τις εκλογές του 2009, βγαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου και από τα απομνημονεύματα της Ανγκελα Μέρκελ που κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες… Οι λεπτομερείς εξομολογήσεις του πρώην Γερμανίδας καγκελαρίου στο βιβλίο της «Ελευθερία: Αναμνήσεις 1954-2021» επιβεβαιώνουν κατά γράμμα τις αποκαλύψεις για τις τεράστιες και ιστορικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος συστηματικά, όλα αυτά τα χρόνια, διέψευδε για προσχηματικούς λόγους αυτές τις επαφές, κοροϊδεύοντας και εξαπατώντας τον ελληνικό λαό. Από πλευράς των εφημερίδων η «δημοκρατία» είχε πρωταγωνιστήσει μάλιστα -εν μέσω μιας φιλομνημονιακής ομερτά της εποχής- στις σχετικές αποκαλύψεις, προκαλώντας το μένος του κ. Παπανδρέου, ο οποίος πλέον έχει καταπιεί τη γλώσσα του.
«Λεφτά υπάρχουν»
Η κυρία Μέρκελ μεταξύ άλλων περιγράφει αναλυτικά όσα γνώριζε για την επικοινωνία που είχε ο Γ. Παπανδρέου με τον τότε ισχυρό άνδρα του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν ζητώντας τη «βοήθειά του» στα τέλη του 2009. Αυτή όμως ήταν και η χρονική στιγμή που ο τότε πρωθυπουργός, αφενός, άλλα έλεγε δημοσίως και, αφετέρου, άφηνε τον χρόνο να κυλά χωρίς να παίρνει καμία συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Αντιθέτως, λειτουργούσε ακόμη στον απόηχο των προεκλογικών πυροτεχνημάτων του ότι «λεφτά υπάρχουν» και μεθόδευε συστηματικά την επίρριψη όλων των ευθυνών στην προηγούμενη κυβέρνηση, μολονότι ως πρωθυπουργός ακόμη ο Κ. Καραμανλής είχε πει ευθαρσώς προς τον ελληνικό λαό εν όψει των εκλογών ότι λόγω της σοβαρής διεθνούς κρίσης θα ακολουθούσαν δύο δύσκολα χρόνια και είχε μιλήσει για την ανάγκη λήψης περιοριστικών μέτρων στο Δημόσιο.
Ο κ. Παπανδρέου, δημαγωγώντας από την πλευρά του για να κερδίσει τις εκλογές, στη συνέχεια αδράνησε, αφήνοντας το πρόβλημα να μεγαλώσει και ενισχύοντας πλέον τις υποψίες -μετά και τις νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις- ότι καθυστέρησε με δόλο ώστε να παίξει το παιχνίδι του ΔΝΤ και της Γερμανίας για να βρεθεί η χώρα, αναπόφευκτα, δεμένη στις αλυσίδες των δανειστών, κάτι που άρχισε με το Καστελόριζο την άνοιξη του 2010 και συνεχίζεται στην πραγματικότητα έως σήμερα!
Εκανε τον… χαζό
Ο κ. Παπανδρέου αποδεικνύεται επομένως πολλαπλά υπόλογος και δόλιος για την οικονομική χρεοκοπία του 2010, διότι ενώ όλους αυτούς τους μήνες που μεσολάβησαν, έως τις 23 Απριλίου, δεν έκανε τίποτα, παριστάνοντας περίπου τον χαζό -όπως συνάγεται από τις ίδιες της περιγραφές της Μέρκελ-, στο παρασκήνιο δρομολογούσε τη μεγάλη μαχαιριά σε βάρος της Ελλάδας. Μάλιστα, με αυτά τα δεδομένα αποκτούν μεγαλύτερη βάση και οι πληροφορίες εκείνης της περιόδου ότι πριν από τον Δεκέμβριο του 2009 «συζητούσε» με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, τον Γάλλο Στρος Καν, για την υπαγωγή της Ελλάδας στο Ταμείο από το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς. Με χλιαρό τρόπο έξι ολόκληρα χρόνια μετά, στις αρχές του 2015, ως αρχηγός του ΚΙΔΗΣΟ πια, ο κ. Παπανδρέου είχε επιχειρήσει να αμβλύνει τις εντυπώσεις με το τσιτάτο «καμία απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στο ΔΝΤ σε καμία συζήτηση με τον Στρος Καν προεκλογικά, καμία απόφαση σε καμία συζήτηση με τον Στρος Καν για ένταξη της Ελλάδας στο ΔΝΤ μετεκλογικά».
Χαριστική βολή
Κι όμως, έρχεται τώρα η Μέρκελ και του δίνει τη χαριστική βολή, αποκαλύπτοντας στο βιβλίο της: «Στα τέλη του 2009 ο Παπανδρέου ζήτησε τη βοήθεια του διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν. Αυτός δήλωσε αναρμόδιος, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος μιας νομισματικής ένωσης, και τον παρέπεμψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν ζήτησε από την Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμά της κατά τέσσερις μονάδες το 2010. Ο Παπανδρέου συμφώνησε καταρχήν σε αυτό, αλλά δεν παρουσίασε σχέδιο για το πώς σκόπευε να επιτύχει αυτόν τον στόχο».
Για εκείνη τη συνάντηση -και όχι μόνο- έχει μιλήσει και ο ίδιος ο Στρος Καν σε συνέντευξη που είχε δώσει στο γαλλικό κανάλι Canal+ για τη ζωή του, εν όψει της πιθανής υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Γαλλίας, λίγους μήνες πριν από το ροζ σκάνδαλο που τον τελείωσε. Για δύο «φιλικές συζητήσεις» µε τον Γιώργο Παπανδρέου είχε κάνει συγκεκριμένα λόγο. «“Mon ami, Dominique”, µου είπε ο Γιώργος, “εσύ που τα έχεις ζήσει όλα αυτά και είχες θετικά αποτελέσµατα, έχεις κάποια λύση να µου προτείνεις;”» ήταν η αφήγηση του Στρος-Καν στην εκποµπή.
«Αν και υπήρχε πίεση, νόμιζε ότι είχε μπροστά του την αιωνιότητα»
Ιδιαίτερα γλαφυρή είναι η περιγραφή της Μέρκελ για τη στάση που κρατούσε ο Γ. Παπανδρέου -ενώ στο παρασκήνιο είχαν προηγηθεί όλα αυτά- ακόμα και στις αρχές του 2010. Στην πρώτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπό τον Χέρμαν βαν Ρομπάι, στις 11 Φεβρουαρίου του 2010, άρχισε να συζητείται η κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά, όπως λέει η πρώην καγκελάριος, «παρατήρησα ότι ο Παπανδρέου δεν είχε πει ακόμη τίποτε και τον ρώτησα ευθέως: “Τι θέλεις πραγματικά;” Μου απάντησε ότι δεν ήθελε τίποτα, αλλά ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ άσχημα».
Οπως η ίδια σημειώνει, ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε πίστωση χρόνου για να καταθέσει το σχέδιό του. «Βρήκα την αντίδρασή του απίστευτη. Από τη μία υπήρχε τεράστια πίεση για να δράσουμε, από την άλλη έδινε την εντύπωση ότι είχε μπροστά του την αιωνιότητα. Είχαμε μια έντονη συζήτηση, διακόπτοντας ο ένας τον άλλον, στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά. Οι διερμηνείς δυσκολεύονταν να ακολουθήσουν και να μας ψιθυρίζουν στα αυτιά τα λεγόμενα. (…) Αυτό συνεχίστηκε έτσι για ένα δίωρο» αναφέρει χαρακτηριστικά η Μέρκελ…