Σπείρα Ρομά τσέπωσε 3.000.000€

Στη συμμορία συμμετείχαν 37 άτομα, τα οποία είχαν στήσει call center σε διάφορες περιοχές και μέσω αγγελιών στο ίντερνετ για ανύπαρκτα Ι.Χ. σε δελεαστική τιμή έπαιρναν τις προκαταβολές και εξαφανίζονταν

Aκόμα μία πολυμελή εγκληματική οργάνωση που άρπαζε περιουσίες πολιτών, με κάθε πιθανή και απίθανη απάτη, και είχε ακόμα μια φορά ως έδρα το Ζευγολατιό εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για τη… διάδοχη εγκληματική οργάνωση των hi-tech Ρομά, έπειτα από αυτές που είχαν εξαρθρωθεί το 2023 και το 2022 με έδρα την ίδια περιοχή. Μόνο που στην πρόσφατη περίπτωση η λεία έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, αφού οι Ρομά είχαν καταφέρει να τσεπώσουν από απάτες ένα ποσό που αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ! Στην οργάνωση συμμετείχαν με ιεραρχία τουλάχιστον 37 άτομα, τα οποία είχαν στήσει call center σε διάφορες περιοχές της χώρας και μέσω αγγελιών στο ίντερνετ για ανύπαρκτα αυτοκίνητα σε δελεαστική τιμή τσέπωναν τις προκαταβολές και έσβηναν τα διαδικτυακά τους ίχνη.

Το κόλπο

Ο ηγετικός πυρήνας αποτελούνταν από 10 άτομα που είχε επινοήσει κάθε πιθανό τρόπο απάτης. Εκτός από τις αγγελίες οι «τηλεφωνητές» εμφανίζονταν ως λογιστές, εφοριακοί κ.λπ. και ανάλογα του τι ήταν στην επικαιρότητα υφάρπαζαν τραπεζικούς κωδικούς για να καταβάλουν δήθεν επιδόματα, επιδοτήσεις, έκτακτες ενισχύσεις, αποζημιώσεις από καταστροφές κ.ά. Αλλη μέθοδος ήταν να προσποιούνται τηλεφωνικά υπαλλήλους του συνεργαζόμενου λογιστικού γραφείου των υποψήφιων θυμάτων, οι οποίοι ήταν ιδιοκτήτες ή εργαζόμενοι περίπτερων και μίνι μάρκετ, και με πρόφαση ότι πρέπει να αναβαθμίσουν το σύστημα της ταμειακής μηχανής έπειθαν τους τελευταίους να εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες και να ανακοινώνουν στα μέλη της οργάνωσης τον κωδικό τους.

Βέβαια, η βασική πηγή εσόδων για τους Ρομά ήταν οι «μαϊμού» αγγελίες με τις οποίες είχαν κατακλύσει δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το Marketplace του facebook. Με το πρόσχημα της κράτησης του οχήματος για να μην πωληθεί σε άλλον, τα μέλη της οργάνωσης απαιτούσαν προκαταβολές από τα θύματά τους. Οι προκαταβολές έμπαιναν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα, γνωστά ως mules ή μουλάρια. Αυτά τα άτομα -ακόμα και τοξικομανείς που τους πουλούσαν τη δόση τους- παραχωρούσαν τους λογαριασμούς τους αντί μικρής αμοιβής, συνήθως μεταξύ 300 και 800 ευρώ. Οσοι έκαναν ανάληψη από τα ΑΤΜ με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους λάμβαναν μεγαλύτερες αμοιβές. Ο κύριος όγκος των χρημάτων όμως πήγαινε στους αρχηγούς που ζούσαν βασιλικά.

Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός εντοπιζόταν από τις Αρχές ή την τράπεζα, η οργάνωση προχωρούσε στην άμεση αντικατάστασή του. Ακόμα και τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν ήταν «μιας χρήσης» ή επικοινωνούσαν με τα θύματα μέσω εφαρμογών όπως το Viber. Ετσι, όταν ολοκλήρωναν την απάτη, ήταν αδύνατον να εντοπιστούν. Η οργάνωση είχε ως «κέντρα» της την περιοχή οικισμών του Ζευγολατιού και των Εξαμιλίων Κορινθίας, αλλά και το Αργος, όπου είχαν στήσει τα αρχηγεία-τηλεφωνικά κέντρα τους. Τελικά, έπειτα από ενδελεχή έρευνα η Ασφάλεια Αθηνών της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής εξάρθρωσε την εγκληματική οργάνωση και σχημάτισε δικογραφία σε βάρος των 37 μελών για πλήθος αδικημάτων όπως εγκληματική οργάνωση, απάτη, πλαστογραφία, κατοχή όπλων και ναρκωτικών. Οι 25 από τους 37 που περιλαμβάνονται στη δικογραφία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα