Νεκρά 100 παιδιά τον χρόνο από κακοποίηση!

Σοκ: Στην Ελλάδα τουλάχιστον 4.000 ανήλικα πέφτουν θύματα σωματικής βίας και, εκτός από αυτά που πεθαίνουν, άλλα 100 αποκτούν σοβαρή αναπηρία!

Σοκάρουν τα στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα, καθώς κάθε χρόνο τουλάχιστον 4.000 παιδιά πέφτουν θύματα σωματικής βίας, 100 πεθαίνουν και 100 αποκτούν σοβαρή αναπηρία. Τα ανατριχιαστικά αυτά στατιστικά στοιχεία έρχονται στο φως από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, με αφορμή την προχθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης και τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού εκτιμά πως το σύνολο των νέων περιπτώσεων κακοποίησης παιδιών ξεπερνά τις 20.000 στη χώρα μας, ενώ ένα στα 10 παιδιά καταλήγει σε νοσοκομείο λόγω κακοποίησης.

Εως 3 ετών

Αλλη έρευνα, που διενεργήθηκε από επιστήμονες του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι θύμα κακοποίησης ένα στα 10 παιδιά ηλικίας έως 3 ετών που φτάνουν στα παιδοχειρουργικά τμήματα των εξωτερικών ιατρείων νοσοκομείων του ΕΣΥ και ένα στα τέσσερα κατάγματα συμβαίνουν σε παιδιά κάτω των τριών ετών! «Χιλιάδες είναι τα παιδιά στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων πόλεων που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης» δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια ΕΣΥ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής Βορείου Ελλάδος (ΕΕΚΠΒΕ), παιδίατρος Σοφία Καραγιαννοπούλου.

«Οι λειτουργοί υγείας και ειδικά οι παιδίατροι είμαστε τα πλησιέστερα πρόσωπα στην οικογένεια. Μας αρέσει να λέμε ότι είμαστε οι καλύτεροι συνήγοροι της υγείας του παιδιού. Σε μία τρέχουσα κλινική εξέταση ο παιδίατρος θα πρέπει να αναγνωρίζει πότε κακοποιείται ένα παιδί, ειδικά όταν υπάρχουν ένας ή περισσότεροι προσδιοριστές επικινδυνότητας» επισημαίνει η κυρία Καραγιαννοπούλου, προσθέτοντας πως ο παιδίατρος θα πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα όταν το παιδί προέρχεται από οικογένεια με μέλη-χρήστες αλκοόλ ή ουσιών, άτομα με ψυχολογικά προβλήματα ή και άτομα που έχουν την… τιμωρία ως μέσο διαπαιδαγώγησης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα μωρά κάτω των έξι μηνών. Οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι οι όποιες κακώσεις οφείλονται συνήθως σε παιδική κακοποίηση στα περιστατικά όπου υπάρχει ασάφεια περιγραφής των συμβάντων. Για παράδειγμα, για τους τραυματισμούς ενός μωρού δύο μηνών που αναφέρεται ως αιτία η πτώση από το κρεβάτι (όταν σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο σε αυτή την ηλικία), ή ενός παιδιού οκτώ μηνών που δεν περπατά και αναφέρεται ότι έπεσε από τις σκάλες, εκτιμάται πως… υπεύθυνος είναι ο μεγαλύτερος αδελφός. Υποπτα για κακοποίηση είναι, εξάλλου, τα συχνά και πολλά κατάγματα σε διαφορετικό χρόνο το καθένα, τα εγκαύματα και οι κακώσεις στο κορμάκι ενός παιδιού. Παράλληλα, σημάδια κακοποίησης θεωρούνται η ανεπαρκής σίτιση, η επιθετικότητα ή η απομόνωση στο σχολείο. Τα δύο σημαντικότερα σημάδια κακοποίησης για την παιδίατρο κυρία Καραγιαννοπούλου είναι «το βλέμμα του παιδιού. Αυτό το παγερό βλέμμα που σε διαπερνά. Και το τίναγμα του παιδιού σε κάθε άγγιγμα. Αυτό το περίεργο τίναγμά του».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα