Χαρακίρι του Μητσοτάκη με τη διαγραφή του Σαμαρά!

Κίνηση πανικού που μοιάζει σαν την αρχή του τέλους για τη διακυβέρνηση Κυριάκου, ενώ προκαλεί έντονες αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα

Δυσανεξία στην κριτική, αλαζονεία, πανικός. Ολα αυτά μαζί έχουν δημιουργήσει την κρίσιμη μάζα και απομένει η πυροδότηση της βόμβας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε ακόμα μία φορά να βρει νέα πεδία στην άσκηση της πολιτικής. Διέγραψε έναν πρώην πρόεδρο του κόμματός του και έναν πρώην πρωθυπουργό. Μοιάζει σαν την αρχή του τέλους για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη αυτή η κίνηση πανικού, που προκάλεσε έντονες αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα.

Το πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό που θα αποτελέσει την αρχή του τέλους του δεν είναι η κριτική που του έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά το γεγονός ότι ακριβώς την ίδια κριτική κάνει η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών. Μπορεί να είναι όψιμος πατριώτης ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά δεν παύει η αναφορά του στον μειοδοτικό διάλογο με την Τουρκία να είναι αληθής και να τη συμμερίζεται το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό που εμφανίζουν οι δύο κύριοι υπεύθυνοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Είναι περισσότερο από πιθανό η κίνηση διαγραφής του Σαμαρά να λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το περιβάλλον της κυβέρνησης, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη Βουλή. Ερχεται η ψήφιση του Προϋπολογισμού και τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η διαγραφή Σαμαρά δεν θα διασπάσει την Κ.Ο. της Ν.Δ. Κι όμως, ο πανικός με τον οποίο αντέδρασε ο κ. Μητσοτάκης δείχνει ότι έχει ραγίσει το γυαλί και μπορεί ο πρωθυπουργός να μη δει την καταψήφιση του Προϋπολογισμού, αλλά θα υπάρξουν κι άλλες… ευκαιρίες αμφισβήτησής του.

Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη μαρτυρά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κ. Μητσοτάκης: «Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά. Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας “χαριεντίζονταν” με τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους. Ολα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής “καμαρίλας” και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό “γινάτι”… Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η Ιστορία δεν θα επαναληφθεί».

Τι ακριβώς είπε ο κ. Σαμαράς; Ορίστε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξής του:

• «Ομολογώ πως δεν κατανοώ τη “στρατηγική” της κυβέρνησης! Για παράδειγμα, πρόσφατα ο Ερντογάν ζήτησε κυνικά από τον ΟΗΕ την… αυτοκατάργηση των ψηφισμάτων του ιδίου του Οργανισμού για την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και την αναγνώριση του ψευδοκράτους! Αμέσως μετά συναντήθηκε μαζί του ο πρωθυπουργός…  Αλλο παράδοξο: Ποια στρατηγική εξυπηρετείται όταν ξεκινάς “διάλογο” με την Τουρκία λέγοντας εξαρχής ότι θα κάνεις υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις;»

• «Εχω ξαναπεί ότι το καράβι μας χρειάζεται πυξίδα».

• Για την Προεδρία της Δημοκρατίας: «Θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή».

• Για τα χαριεντίσματα με τον Νίκο Παππά: «Λέτε για τον ίδιο Νίκο Παππά που χάρισε βιβλίο με ιδιόχειρη αφιέρωση στον πρωθυπουργό στη Βουλή, προχθές; Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Ελληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».


Τα «πρωτοπαλίκαρα» Γεωργιάδης και Βορίδης έσπευσαν να αποδοκιμάσουν

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση των Αδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, δύο στελεχών ευεργετημένων από τον Σαμαρά, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν να τον αποδοκιμάσουν, θυμίζοντας τα ποντίκια που εγκαταλείπουν πρώτα το πλοίο. «(…) Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για τον πρωθυπουργό να λάβει μια διαφορετική απόφαση. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι ήταν κάτι προδιαγεγραμμένο. Από εκεί και πέρα η Ν.Δ. παραμένει αρραγής και ενωμένη και προχωράμε να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο ελληνικός λαός» είπε χαρακτηριστικά (ΕΡΤ) ο Αδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι και ο ίδιος όταν έδινε αυτή τη συνέντευξη με τον τρόπο που την έδωσε κάτι είχε στο μυαλό του».

Σε κοινό μήκος κύματος ο Βορίδης υποστήριξε ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει στην κριτική του για τους χειρισμούς των εθνικών θεμάτων, ακόμα κι αν έχουν δοθεί εξηγήσεις, φτάνοντας στη χθεσινή συνέντευξή του να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του Γεραπετρίτη και συνακόλουθα και του Μητσοτάκη. «Αν αμφισβητείται σοβαρά ο πατριωτισμός του ΥΠΕΞ, προφανώς αμφισβητείται και ο πατριωτισμός του πρωθυπουργού. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Είναι ένα ζήτημα η πολιτική διαφοροποίηση σε ζητήματα συγκεκριμένης πολιτικής, αλλά η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει δεκτή» είπε. Σε διαφορετικό μήκος ο Νικήτας Κακλαμάνης, διαχρονικός συνοδοιπόρος του Α. Σαμαρά, δήλωσε στενοχωρημένος ότι έβλεπε τη θύελλα που ερχόταν και καλώντας να μην υπάρξουν αποχωρήσεις και να σιγάσουν όλοι, πρόσθεσε: «Φοβάμαι ότι ήταν μονόδρομος η απόφαση. Δεν μπορώ να δώσω συμβουλή στον Αντώνη Σαμαρά, τον σέβομαι».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα