Ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε δωδεκαετές σχέδιο ριζικών αλλαγών, που περιλαμβάνει απόκτηση σύγχρονων αμυντικών συστημάτων αλλά και κατάργηση στρατοπέδων
Με στρατηγικό στόχο, όπως διακήρυξε, την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων το δωδεκαετές σχέδιό του για τις ριζικές αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις. Το βλέμμα του Πενταγώνου είναι στραμμένο στην ασφάλεια αλλά και τη μείωση του λειτουργικού κόστους, και το μήνυμα που στέλνεται είναι πως οι πόροι που θα εξοικονομηθούν θα κατευθυνθούν αφενός στην απόκτηση σύγχρονων αμυντικών συστημάτων και αφετέρου στη στήριξη των στελεχών. Αιχμή του δόρατος των ανακοινώσεων του υπουργού Εθνικής Αμυνας είναι ο σχεδιασμός για τη συγχώνευση και την κατάργηση 137 στρατοπέδων έως το 2025, απόφαση η οποία σήκωσε και τη μεγαλύτερη σκόνη, καθώς έγινε δεκτή με επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση.
Αντιαεροπορικός θόλος
To επιχείρημα του Νίκου Δένδια υπήρξε πως οι μονάδες -λόγου χάρη στον Εβρο- που υποφέρουν από ελλείψεις προσωπικού θα ανασυγκροτηθούν, ενώ οι περιοχές με υπεράριθμες μονάδες θα εξισορροπηθούν. Στον Στρατό Ξηράς σχεδιάζεται να εξοπλιστούν όλες οι μονάδες με αντι-drone συστήματα. Στον σχεδιασμό του Πενταγώνου περιλαμβάνεται και ο αnti-drone και αντιαεροπορικός θόλος, ο οποίος θα καλύψει τα 2.500 νησιά μας, με τον Νίκο Δένδια, συνολικώς σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά, να μεταθέτει την ανάλυσή τους σε επόμενη συνεδρίαση. Μίλησε, όμως, για drone και αντι-drone συστήματα, δηλαδή για τον αντιαεροπορικό – αντιβαλλιστικό θόλο. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου επιθετικές και αμυντικές», ενώ ανέφερε ότι η οροφή των αεροσκαφών μας θα είναι τα 200 F16 Viper, Rafale και F35 – 4,5 και 5ης γενιάς.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επισήμανε την αδήριτη ανάγκη να περάσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις στον 21ο αιώνα, επισημαίνοντας τα προγράμματα καινοτομίας σε συνεργασία με τη Γαλλία αλλά και ένα προς ένα τα κεντρικά εξοπλιστικά προγράμματα, όπως ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ, των υποβρυχίων και των πυραυλακάτων, τα οποία «θα μεταφέρουν στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία περί τα 6 με 7 δισ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια και, μάλιστα, εμπροσθοβαρώς». Οσον αφορά τους στρατιωτικούς και την καριέρα τους, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «πρέπει να αλλάξουμε το δρομολόγιο καριέρας, το career path, και τον τρόπο που οι άνθρωποι αυτοί στηρίζονται από το σύστημα, αλλιώς δεν θα έχουμε στελέχη τα επόμενα 10 χρόνια, όλα αυτά θα τα συζητήσουμε μαζί». Από εκεί και πέρα ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε εκτενώς στην Αεροπορία, κάνοντας λόγο για την «ισχυρότερη Αεροπορία που είχαμε ποτέ».
«Ολο αυτό δεν θα είχε καμία σημασία αν δεν αλλάξουμε τις επικοινωνίες μας. Η εποχή “γρου-γρου” το τηλέφωνο ή ο ασύρματος δεν αντέχει πια. Για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα συστήματα αυτά πρέπει να πάμε σε προφυλαγμένες δορυφορικές επικοινωνίες. Να υπάρχει ελληνικός δορυφόρος» τόνισε, μάλιστα, αναφερόμενος στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των επικοινωνιών. Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα συναίνεσης προς τα υπόλοιπα κόμματα, λέγοντας πως τα εξοπλιστικά ζητήματα «δεν είναι θέματα πολιτικής διαχείρισης ή κομματικής προπαγάνδας, αλλά εθνικά, και πρέπει να δημιουργούνται ευρύτερες συνθέσεις στις συναινέσεις με ενημέρωση όλων».
Προβληματισμός από την αντιπολίτευση για την αναδιάρθρωση
Παρά την επί της αρχής συμφωνία στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, η αντιπολίτευση -από διαφορετική οπτική το κάθε κόμμα- υποδέχτηκε με επιφυλάξεις τις ανακοινώσεις του Νίκου Δένδια. Βασικό πεδίο προβληματισμού υπήρξε η μείωση κατά 137 των μονάδων. «Πώς θα γίνουν οι μειώσεις των μονάδων και η αύξηση της στελέχωσης;
Εχουν ληφθεί υπόψη οι τοπικές κοινωνίες;» διερωτήθηκε ο Ευάγγελος Αποστολάκης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την πλευρά του ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε πως κάθε απόφαση απαιτεί και σοβαρή ανάλυση των απειλών. «Τι έχει αλλάξει από την απειλή, ώστε να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με λιγότερες μονάδες; Για ποιο λόγο κλείνουν μονάδες; Είναι επιχειρησιακοί οι λόγοι ή δημοσιονομικοί;» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Αρκετές επισημάνσεις και ενστάσεις υπήρξαν και όσον αφορά την απουσία, όπως καταγγέλθηκε, σχεδίου για την ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον Ευάγγελο Αποστολάκη να σημειώνει πως η έλλειψη προσωπικού κινδυνεύει να υπονομεύσει την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα Rafale
«Οσον αφορά την Πολεμική Αεροπορία, η ενίσχυση με Rafale είναι σημαντικό βήμα αλλά πρέπει να συνοδεύεται από διαρκή επένδυση σε υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό. Η διαρκής αναβάθμιση και ενίσχυση δικών μας δυνατοτήτων είναι απαραίτητη ώστε να κρατήσουμε το στρατηγικό μας πλεονέκτημα» σημείωσε ο ίδιος. Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε πως «όποιες αλλαγές γίνονται πρέπει να είναι προς όφελος της άμυνάς μας και να μην είναι αποφάσεις χωρίς δημοσιονομική διασφάλιση. Με συρρίκνωση Ενόπλων Δυνάμεων δεν εμπεδώνεται στον αντίπαλο η αποφασιστικότητα».
«Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι σε ένα αναβράζον γεωπολιτικό περιβάλλον να περιμένουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε άνετα τις δυνατότητες άμυνας και ανατροπής» υποστήριξε ο Νίκος Παπαναστάσης του ΚΚΕ. «Συμφωνώ με τα σημεία της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, πρέπει να δοθεί όμως έμφαση και στον διττό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος, ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος, όπως είπε, του σιδερένιου θόλου.