Κραυγαλέα είναι η περίπτωση του Σαράντου Ευσταθόπουλου, ο οποίος συμμετείχε στον διαγωνισμό για πέντε θέσεις
Οσμή σκανδάλου διαφαίνεται με τους υποψηφίους για τις θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου. Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) δημοσίευσε την περασμένη Τρίτη τους προσωρινούς πίνακες των επιλέξιμων υποψηφίων, όπου προκύπτουν διάφορα… περίεργα.
Κραυγαλέα είναι η περίπτωση του νυν προσωρινού διοικητή στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» Σαράντου Ευσταθόπουλου, ο οποίος συμμετείχε στον διαγωνισμό για πέντε θέσεις νοσοκομείων και ειδικότερα στις θέσεις του διοικητή στο «Μεταξά», στο Τζάνειο και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, και αναπληρωτή διοικητή στο Κρατικό Νίκαιας και στο Νοσοκομείο Αττικόν. Το περίεργο είναι πως στις τέσσερις από τις πέντε θέσεις όπου είναι υποψήφιος δεν εμφανίζεται η μοριοδότησή του με βάση τον μεταπτυχιακό του τίτλο, ενώ εμφανίζεται μόνο στο Νοσοκομείο «Μεταξά», όπου είναι ήδη προσωρινός διοικητής.
Χωρίς τον μεταπτυχιακό τίτλο συγκεντρώνει 2.451,94 μόρια για τις άλλες θέσεις διοικητή ή αναπληρωτή διοικητή στα νοσοκομεία, ενώ με τη δήλωση του μεταπτυχιακού τίτλου στον πίνακα του «Μεταξά» λαμβάνει επιπλέον περίπου 500 μόρια, φτάνοντας συνολικά στα 2.951,20 μόρια και καταλαμβάνοντας την 6η θέση. Χωρίς τα επιπλέον μόρια θα βρισκόταν στη 13η θέση και εκτός διαδικασίας. Εξάλλου, ο υποψήφιος διοικητής Ιωάννης Καραφύλλης, αν και δεν δηλώνει ξένη γλώσσα στο Τζάνειο Νοσοκομείο, έχει λάβει 35 μόρια για «πολύ καλή γνώση δεύτερης γλώσσας» για τη θέση στο Νοσοκομείο «Μεταξά»!
Η κοινή λογική λέει ότι οι δύο υποψήφιοι θα έπρεπε να είχαν καταθέσει όλα τα πτυχία τους σε όλες τις θέσεις που διαγωνίζονται, καθώς η δήλωση για τις θέσεις σε διαφορετικά νοσοκομεία είναι υποχρεωτικά ενιαία και δεν δικαιολογείται η εμφάνιση πτυχίων στη μία επιλογή και η απουσία τους στην άλλη, με αποτέλεσμα τη διαφορά μορίων για τον ίδιο υποψήφιο. Αν πρόκειται για λάθη του ΑΣΕΠ ή λαθροχειρία είναι εύλογο πως θα υποβληθούν ενστάσεις από τους ίδιους τους υποψηφίους που δεν υπολογίστηκε το μεταπτυχιακό και το πιστοποιητικό γνώσης δεύτερης γλώσσας αντιστοίχως. Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα υποβολής ενστάσεων κατά των προσωρινών πινάκων από την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024, μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΑΣΕΠ.
Μετά την εξέταση των ενστάσεων θα ακολουθήσουν προσωπικές συνεντεύξεις για τους επτά πρώτους υποψηφίους (ή λιγότερους, αν δεν συμπληρώνονται επτά) από τριμελή επιτροπή με τη συμμετοχή του διοικητή της αρμόδιας ΥΠΕ. Η καταλληλότητα των τριών επικρατέστερων υποψηφίων θα ελεγχθεί από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος θα έχει τον τελικό λόγο στην επιλογή των επικεφαλής των νοσοκομείων της χώρας. Ο Σαράντος Ευσταθόπουλος είναι εκ των… εκλεκτών του Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος βρέθηκε δύο φορές στο Νοσοκομείο «Μεταξά» για φιέστες εγκαινίων μέσα στο τελευταίο δίμηνο. Ας σημειωθεί πως οι συνυποψήφιοί του για τη θέση διοικητών και αναπληρωτών διοικητών δεν έχουν δικαίωμα ένστασης κατά άλλων υποψηφίων, παρά μόνο για τα δικά τους μόρια.
Ομως, δεν αποκλείεται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, εφόσον προκύψει κάτι παράνομο. Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, το ΑΣΕΠ διευκρίνισε χθες ότι τα νοσοκομεία που έχουν κάτω από 400 κλίνες απαιτούν διαφορετικά προσόντα από τους υποψηφίους. Οι δύο υποψήφιοι διοικητές που έχουν διαφορετικά μόρια στις λίστες φέρεται ότι είχαν διαβάσει… καλύτερα την προκήρυξη και κατέθεσαν ανάλογα πτυχία για να πάρουν τον μέγιστο αριθμό των μορίων. Ομως, από τη διαρροή αυτή του ΑΣΕΠ προκύπτει το εξής αντιφατικό: Για θέση διοικητή σε νοσοκομείο κάτω των 400 κλινών να γίνεται δεκτό το μεταπτυχιακό του υποψηφίου, ενώ για νοσοκομεία άνω των 400 κλινών το ίδιο μεταπτυχιακό δεν γίνεται αποδεκτό.