Δεν «μάσησε» από τους πολιτικούς του αντιπάλους, δεν τρόμαξε από το μιντιακό σύστημα που τον έβαλε «απέναντι», δεν χάθηκε κάτω από τη λάμψη των αστέρων του Χόλιγουντ που συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς
Κόντρα σε όλους και σε όλα -ξανά. Τα κατάφερε- ξανά. Η 47η θέση στη λίστα των προέδρων των ΗΠΑ ανήκει στον Ντόναλντ Τραμπ, που δεν «μάσησε» από τους πολιτικούς του αντιπάλους, που δεν τρόμαξε από το μιντιακό σύστημα που τον έβαλε «απέναντι», που δεν χάθηκε κάτω από τη λάμψη των αστέρων του Χόλιγουντ που συντάχθηκαν στο πλευρό των Δημοκρατικών, καλώντας ταυτόχρονα τους Αμερικανούς να τον καταψηφίσουν. Επίσης, πέτυχε κάτι ακόμη. Για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία των ΗΠΑ αποδείχθηκε πως οι δημοσκοπήσεις υποτίμησαν την ψήφο υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, που παραμένει δύσκολο να εκτιμηθεί, παρότι καταγράφτηκε κάποια βελτίωση των ερευνών αυτή τη φορά.
«Απέτυχαν να αναδείξουν την κυριότερη πληροφορία: Τη γενικευμένη ώθηση του Ντόναλντ Τραμπ» συνόψισε ο Μάικλ Μπέιλι, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν. Σε πάνω από το 90% των αμερικανικών κομητειών οι ψήφοι υπέρ του ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα των ακινήτων ήταν περισσότερες απ’ ό,τι το 2020, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times». Το πιο θεαματικό; Ο τέως πρόεδρος μάλλον κέρδισε και στις επτά πολιτείες «κλειδιά» των εκλογών, ενώ οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις τον ήθελαν να δίνει μάχη στο νήμα με τη δημοκρατική Κάμαλα Χάρις. Πάντως, στις πέντε από τις πολιτείες αυτές, όπου είναι πλέον γνωστό το αποτέλεσμα, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ επιτεύχθηκε με διαφορά μίας, δύο ή τριών εκατοστιαίων μονάδων – εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει την ουσία. Κι αυτή δεν είναι άλλη πως ο Τραμπ στη δεύτερη πλέον θητεία του στον Λευκό Οίκο θα έχει λυμένα τα χέρια του.
Συγκεκριμένα, θα έχει πολύ λιγότερους περιορισμούς στην εξουσία του όταν ορκιστεί εκ νέου πρόεδρος των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, καθώς θα έχει συμμάχους παντού στην Ουάσινγκτον, οι οποίοι θα τον βοηθήσουν να πετύχει τους στόχους του. Ο Τραμπ επιστρέφει στην εξουσία ως επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο έχει αναδιαμορφωθεί κατ’ εικόνα του τα τελευταία οκτώ χρόνια και ως ο αρχιτέκτονας ενός συντηρητικού δικαστικού συστήματος. Ο μεγιστάνας θα είναι ο πρώτος ρεπουμπλικάνος πρόεδρος από το 1988 που κέρδισε με τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές. Σχεδόν εννέα στους 10 Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους έχουν θετική άποψη για εκείνον, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο. Ο δισεκατομμυριούχος ενδέχεται να αντιμετωπίσει μόνο ένα εμπόδιο: Οι Δημοκρατικοί ίσως κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και κατά συνέπεια να είναι σε θέση να εμποδίσουν τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που θα προωθεί. Ομως, ακόμη δεν έχουν κριθεί όλες οι κούρσες και μέχρι στιγμής οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προσθέσει έδρες στη μικρή πλειοψηφία που είχαν στο σώμα έναντι των Δημοκρατικών.
«Ο πρόεδρος θα επιστρέψει στο γραφείο του θριαμβευτικά, με νέα εντολή να διορθώσει τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έθνος μας. Και αυτή τη φορά γνωρίζει πώς η Ουάσινγκτον μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός του» εκτίμησε ο σύμβουλος στρατηγικής των Ρεπουμπλικάνων Τζος Ασμπρουκ. Οι σύμμαχοί του έχουν περάσει τους τελευταίους μήνες, εξετάζοντας πιθανούς υποψηφίους για πόστα στη νέα κυβέρνηση Τραμπ, προκειμένου αυτά να πληρωθούν από πιστούς στρατιώτες του. «Αναζητούμε νεαρούς, πιο MAGA ανθρώπους. Πιο MAGA και λιγότερο Ρεπουμπλικάνους από προηγουμένως» δήλωσε δωρητής, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφερόμενος στο σύνθημα του Τραμπ «Make America great again» («Να κάνουμε την Αμερική ξανά μεγάλη»). Και ίσως αυτό να τα λέει όλα για το νέο προφίλ του κόμματος της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του… Τραμπ 2.0.
Ο Τζέι Ντι Βανς εκπρόσωπος της «άλλης» Αμερικής
Από πολλούς ήδη θεωρείται το «πουλέν» των Ρεπουμπλικάνων, ενώ δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που σπεύδουν να εκτιμήσουν πως «θα αναλάβει να οδηγήσει το κόμμα ξανά προς τον Λευκό Οίκο» μετά το πέρας της νέας προεδρικής θητείας του Τραμπ. Βέβαια, αν και ουδείς μπορεί να προφητεύσει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, το μόνο σίγουρο είναι πως ο Τζέι Ντι Βανς, ο εκπρόσωπος της υποβαθμισμένης Αμερικής, που έγινε ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, θα γίνει ο επόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, διανύοντας ασυνήθιστα γρήγορα την πορεία προς την κορυφή.
«Πιστεύω ότι μόλις ζήσαμε τη μεγαλύτερη πολιτική επιστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ» δήλωσε την Τετάρτη ο πρώην στρατιωτικός και επιτυχημένος συγγραφέας. Σε ηλικία 40 ετών, δηλαδή 38 χρόνια νεότερος από τον Ρεπουμπλικάνο πρώην και επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο γερουσιαστής από το Οχάιο βρίσκεται αναντίρρητα μόλις «μια ανάσα» από την προεδρία. Με τη σύζυγό του Ούσα, δικηγόρο, ινδικής καταγωγής, ο Βανς έχει τρία παιδιά. Συμφωνεί απόλυτα με τις απόψεις του Τραμπ για τους μετανάστες και την οικονομία, και έχει ακόμη πιο συντηρητικές απόψεις από τον δισεκατομμυριούχο σε άλλα ζητήματα.
Παράλληλα, δε, έχει αναχθεί σε κεντρικό πρόσωπο του κινήματος της «Νέας Δεξιάς», των νεαρών συντηρητικών που επιδιώκουν να δώσουν έναν ακόμη πιο ακραίο προσανατολισμό στην αντιμεταναστευτική πολιτική του απομονωτισμού που ακολουθεί ο Τραμπ, έγραφε τον Μάρτιο το Politico, ενώ υπογράμμιζε πως το κίνημα αυτό «θεωρεί ότι ο Τραμπ δεν είναι παρά το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης λαϊκιστικής-εθνικιστικής επανάστασης, η οποία έχει ήδη αρχίσει να αναδιαμορφώνει την αμερικανική Δεξιά».
Ανακούφιση στις αγορές έφερε η επανεκλογή
Οι αγορές υποδέχθηκαν θετικότατα την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι πώς σχεδιάζει να κινηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στο διεθνές οικονομικό πεδίο, μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον. «Για εμένα, οι τελωνειακοί δασμοί είναι πολύ όμορφες λέξεις» επαναλάμβανε ο ίδιος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σχεδόν στο σύνολο των εισαγόμενων προϊόντων, κάτι που εγείρει κίνδυνο νέων εμπορικών πολέμων επί δικαίους και αδίκους. Πέρα από την αύξηση κατά 10% ως 20% των δασμών στο σύνολο των εισαγόμενων αγαθών, ο Τραμπ εννοεί να στοχοποιήσει συγκεκριμένα αυτά που εισάγει η χώρα του από την Κίνα, και να αυξήσει τους δασμούς στο 60%.
Επιβολή δασμών
Η αμερικανική νομοθεσία δίνει τα απαραίτητα εργαλεία στον εκάστοτε πρόεδρο για την επιβολή τελωνειακών δασμών με διατάγματα – και ο Τραμπ αξιοποίησε τη δυνατότητα αυτή επανειλημμένα κατά την πρώτη του θητεία, στοχοποιώντας τον χάλυβα και το αλουμίνιο από την Κίνα και από χώρες της Ευρώπης, μεταξύ άλλων. Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές. «Ο κ. Σι συνεχάρη τον κ. Τραμπ για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ» μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, ενώ το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV σημείωνε πως ο Σι τόνισε στον συνομιλητή του ότι οι δύο χώρες πρέπει να «κατανοήσουν» η μία την άλλη και να «ενισχύσουν τον διάλογο» ανάμεσά τους.