Μετέτρεψε την κατά τους δημοσκόπους «αμφίρροπη» μάχη σε υγιεινό περίπατο, αφού κατάφερε να μιλήσει στην καρδιά εκατομμυρίων Αμερικανών, που αναζητούσαν την αλλαγή πορείας
Φοβερά και τρομερά πράγματα, γεγονότα σχεδόν σεναριακών διαστάσεων, που έμοιαζαν βγαλμένα από την κινηματογραφική καρδιά του Χόλιγουντ, έλαβαν χώρα τις τελευταίες ώρες στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ. Εκεί όπου μέσα σε ελάχιστες ώρες η κατά τους δημοσκόπους και τα αμερικανικά συστημικά μέσα ενημέρωσης «σκληρή» και «αμφίρροπη» μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ μετατράπηκε σε… υγιεινό περίπατο στο πολιτικό δάσος για τον -πολύ σκληρό για να πεθάνει- Ντόναλντ Τραμπ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο «πληγωμένος γίγαντας», χθες ανέδειξαν ξανά ως τον 47ο πρόεδρό τους τον αμφιλεγόμενο μεγιστάνα, ο οποίος όμως, παρά τη σκληρή κριτική που μπορεί να του ασκηθεί για μια σειρά από ζητήματα, σε αντίθεση με τους άνευρους πολιτικούς του αντιπάλους κατάφερε να μιλήσει στην καρδιά εκατομμυρίων Αμερικανών, που αναζητούσαν την αλλαγή πορείας.
Ευκαιρία
Πολιτών που δεν δίστασαν τελικά να του δώσουν την ευκαιρία να πετύχει όχι απλώς μια νίκη, αλλά ένα comeback που αποκτά ιστορικές διαστάσεις, καθώς ο Τραμπ, πέρα από όλα τα άλλα, έσπασε κι ένα ασύλληπτο ρεκόρ: έγινε ο πρώτος πρόεδρος εδώ και 131 χρόνια που επανεκλέγεται ύστερα από ήττα, δηλαδή, ενώ έχει χάσει τον Λευκό Οίκο και απουσιάζει από το αξίωμα, επιστρέφει και τον κερδίζει ξανά. Για την ακρίβεια, ο Τραμπ αποτελεί πλέον τον δεύτερο πολιτικό που εξασφαλίζει μη συνεχόμενες θητείες ως πρόεδρος των ΗΠΑ, αφού πρώτος ήταν ο 22ος πρόεδρος της χώρας, ο Γκρόβερ Κλίβελαντ, το 1892. Ο Τραμπ όμως πέτυχε ακόμα μια ξεχωριστή επίδοση, καθώς και στις δύο περιπτώσεις που κατάφερε να εκλεγεί το έκανε απέναντι σε γυναίκες υποψηφίους – τη Χίλαρι Κλίντον και την Κάμαλα Χάρις.
Σε σχέση με τα αποτελέσματα, πάντως, αργά χθες το βράδυ, και ενώ η καταμέτρηση συνεχιζόταν, δίχως όμως να αλλάζει κάτι επί της ουσίας στην έκβαση της μάχης, τα διεθνή μέσα μετέδιδαν πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συγκέντρωνε πια 292 εκλέκτορες ξεπερνώντας βεβαίως κατά πολύ τη «χρυσή» βάση των 270. Ο νέος πρόεδρος επικράτησε και στο Μίσιγκαν, σε άλλη μία δηλαδή από τις αποκαλούμενες πολιτείες-κλειδιά, πρώην προπύργιο των Δημοκρατικών, όπου το 2016 είχε κερδίσει ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας και το 2020 ο Τζο Μπάιντεν. Με τη νίκη του στο Μίσιγκαν, λοιπόν, ύστερα από την Πενσιλβανία και το Ουισκόνσιν, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε και τις τρεις πολιτείες-κλειδιά στο βόρειο τμήμα της χώρας, το λεγόμενο «μπλε τείχος», το οποίο όμως βάφτηκε τούτη τη φορά εμφατικά στα χρώματα των Ρεπουμπλικάνων.
Η Βόρεια Καρολίνα καθώς και η Τζόρτζια πέρασαν επίσης στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, πολιτείες για τις οποίες προεκλογικά έγινε πολύς λόγος. Γενικά, ο Τραμπ επικρατεί στις πολιτείες της Βόρειας Καρολίνας, του Αϊνταχο, της Αϊόβας, του Κάνσας, της Γιούτα, της Μοντάνα, της Νεμπράσκα, του Τέξας, του Οχάιο, της Βόρειας Ντακότα, της Νότιας Ντακότα, της Λουιζιάνας, του Γουαϊόμινγκ, της Νεμπράσκα, της Φλόριντα, της Νότιας Καρολίνας, του Τενεσί, της Οκλαχόμα, του Μισισίπι, της Αλαμπάμα, της Δυτικής Βιρτζίνια, του Κεντάκι και της Ιντιάνα. Το «Let Trump be Trump» («Αφήστε τον Τραμπ να είναι ο Τραμπ»), το μότο ενός εκ των συμβούλων του, φαίνεται πλέον να συμπυκνώνει όλο το πλαίσιο της μάχης.
«Πετύχαμε το πιο σπουδαίο πράγμα στην πολιτική. Η Αμερική μάς έδωσε μία ισχυρή και χωρίς προηγούμενο εντολή» είπε ο ίδιος στις πρώτες του δηλώσεις. Και έχει δίκιο, εάν σκεφθεί κάποιος πως ο απόλυτος νικητής των αμερικανικών εκλογών κατάφερε να γυρίσει από την… Κόλαση, ύστερα από μία ήττα, έχοντας κάνει και ο ίδιος πολλά επικοινωνιακά λάθη, έχοντας εκστομίσει εκατοντάδες fake news και ενώ βαρύνεται με 34 κακουργήματα, για τα οποία καταδικάστηκε και πλέον αναμένονται οι ποινές σε λίγες μέρες. Ολα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν, ενώ οι δικαστικές περιπέτειες μπορούν να περιμένουν.
Νικητήρια ομιλία
«Σας ευχαριστώ όλους. Είναι μια κίνηση που δεν μπορεί να δει κανείς προηγουμένως, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό στη χώρα» είπε στη νικητήρια ομιλία του. «Θα βοηθήσουμε τη χώρα μας να θεραπευτεί, θα διορθώσουμε τα προβλήματά μας, τα σύνορα» πρόσθεσε, για να συμπληρώσει πως «γράψαμε ιστορία γιατί ξεπεράσαμε εμπόδια που κανείς δεν σκεφτόταν ότι θα το κάνει. Να ευχαριστήσω τους Αμερικανούς για την τιμή που μου έκαναν να είμαι ο 47ος πρόεδρος». «Αυτή θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής. Εχουμε κερδίσει τις αμφίρροπες πολιτείες Τζόρτζια, Πενσιλβανία, κερδίζουμε Νεβάδα, Αριζόνα, Αλάσκα, έχουμε κερδίσει τουλάχιστον 350 εκλέκτορες (σ.σ.: στηρίζεται στην πρόβλεψη που γίνεται)» είπε ακόμη ο Τραμπ, για να υποσχεθεί πως «θα ξανακάνουμε την Αμερική μεγάλη».
Παρόντες στην τελετή βέβαια η Μελάνια Τραμπ μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της προεδρικής οικογένειας, ενώ ανάμεσά τους βρισκόταν και η 17χρονη εγγονή του μεγιστάνα. Παρών ήταν και ο νέος αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς, που τόνισε πως «μόλις γίναμε μάρτυρες του μεγαλύτερου πολιτικού comeback στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».
Εκτόξευση των χρηματιστηρίων και του bitcoin
Ράλι έκαναν χθες οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο, με το bitcoin να ανέρχεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο και το δολάριο να οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από το 2020, καθώς γινόταν γνωστό πως ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Επίσης, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούλιο, καθώς οι επενδυτές ομόλογων εκτιμούν ότι μια προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να φέρει μειώσεις φόρων και αυξήσεις δασμών, που αυξάνουν το έλλειμμα και τον πληθωρισμό. Οι τιμές του χρυσού πάντως σημείωσαν πτώση 0,8%, στα 2.720 δολάρια η ουγγιά, ενώ η απότομη άνοδος του δολαρίου προκάλεσε πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων, καθώς τα καθιστά πιο ακριβά όταν η αγορά τους γίνεται σε άλλα νομίσματα.
Τα βασικά στοιχεία της άνετης επικράτησης του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου κατά της αντιπάλου του
«Σε ποιο ακροατήριο απευθύνεται ο Τραμπ;». «Ποιο είναι το προνομιακό ακροατήριο της Χάρις;». Αυτά δεν είναι παρά μόνο δύο από τα ερωτήματα που τέθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο -από αναλυτές και δημοσκόπους-, στην προσπάθεια που γινόταν να προβλεφθεί το τελικό αποτέλεσμα μιας αμφίρροπης, όπως την χαρακτήριζαν, μάχης. Τελικά, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά, καθώς ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κατήγαγε άνετη νίκη εναντίον της αντιπάλου του.
Το βασικότερο στοιχείο που έκρινε τη μάχη ήταν το γεγονός πως οι Αμερικανοί ψηφοφόροι στις προεδρικές εκλογές του 2024 εμφάνιζαν έντονα σημάδια κόπωσης -προϊόν της προβληματικής προεδρίας Μπάιντεν-, αναζητούσαν έναν ηγέτη και κάποιον που θα μπορούσε να φέρει την αναγκαία αλλαγή, «ένα πραγματικό γύρισμα της σελίδας». Ο Τραμπ, λοιπόν, βγήκε πρόεδρος από ένα εκλογικό σώμα που ήταν δυσαρεστημένο με την κατάσταση της χώρας, την οικονομία, και από πολλούς ψηφοφόρους που αισθάνονταν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού.
Σχεδόν οι μισοί, περί το 45% των ψηφοφόρων, δήλωσαν ότι βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Ο νέος πρόεδρος συγκέντρωσε επίσης την υποστήριξη ενός αξιοσημείωτου ποσοστού, καθώς τον ψήφισε ένας στους τρεις μη λευκούς ψηφοφόρους. Κι αυτό περιλάμβανε εντυπωσιακή μετατόπιση των Λατινοαμερικάνων ψηφοφόρων προς τους Ρεπουμπλικάνους σε σύγκριση με το 2020, καθώς υποστήριξαν τον Τραμπ κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο. Παρά την προσοχή που δόθηκε στην πολιτική του Τραμπ για τις αμβλώσεις, καθώς και τις καταγγελίες εναντίον του από πολλές γυναίκες για σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση, το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων παρέμεινε σταθερό.
Τέλος, οι λευκοί άνδρες ψήφισαν Τραμπ σε ποσοστό 59%, ενώ οι λευκές γυναίκες σε ποσοστό 52%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του NBC. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Τραμπ μεταξύ των μαύρων ήταν 20% στους άνδρες και μόλις 7% στις γυναίκες. Συνολικά, το ποσοστό των λευκών ψηφοφόρων ήταν 71%, των μαύρων 11% και των Λατίνων 12%.
Κόμπλεξ ήττας από την Κάμαλα, φαγωμάρα στους Δημοκρατικούς
Οι Δημοκρατικοί έκαναν «σημαία» για χρόνια τους τρόπους του «αγενή» Τραμπ. Η Κάμαλα Χάρις, όμως, απέδειξε ότι όλα αυτά αποτελούν «ηθική» τού αέρα. Η υποψήφια των Δημοκρατικών εξαφανίστηκε από προσώπου γης μετά την ταπεινωτική νύχτα, δικαιώνοντας όσους Αμερικανούς δεν την ψήφισαν και ντροπιάζοντας αυτούς που την επέλεξαν. Ποιος θα ήθελε μια πρόεδρο των ΗΠΑ με κόμπλεξ απέναντι στην ήττα; Μάταια οι συγκεντρωμένοι φίλοι των Δημοκρατικών περίμεναν μια δήλωσή της από το απόγευμα της Τρίτης, που έκλεισαν οι κάλπες, μέχρι τη χθεσινή ανατολή του ήλιου στις ΗΠΑ. Οχι μόνο δεν παρουσιάστηκε μπροστά στους οπαδούς της, όπως συνηθίζεται όταν ένας υποψήφιος χάνει ή κερδίζει τη βραδιά των εκλογών, αλλά για σχεδόν ένα 24ωρο απέφυγε να συγχαρεί τηλεφωνικά τον Τραμπ για την επικράτησή του – κάτι επίσης ασυνήθιστο και μικροπρεπές.
Η Κάμαλα Χάρις μπορεί να μην πήρε το χρίσμα μέσω της συνήθους διαδικασίας, αλλά ο ρόλος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ είναι κρίσιμος. Το 2020, οι Δημοκρατικοί καυτηρίαζαν επί εβδομάδες το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν είχε συγχαρεί τον Μπάιντεν. Ο Τραμπ, όμως, δεν φημίζεται έτσι κι αλλιώς για τους τρόπους του. Ωρες μετά τη νίκη του Τραμπ, η εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του, Καρολίν Λέβιτ, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει κανενός είδους τηλεφώνημα είτε από τη Χάρις είτε από τον Μπάιντεν για να δώσουν συγχαρητήρια, αποδεχόμενοι το αποτέλεσμα. Τελικά, αργά χθες το βράδυ και σχεδόν μία ημέρα μετά, η Χάρις τηλεφώνησε στον Ντόναλντ Τραμπ για να τον συγχαρεί για τη νίκη στις εκλογές, όπως τουλάχιστον επιβεβαίωσε συνεργάτης της στην ομάδα της προεκλογικής της καμπάνιας.
Οι επικεφαλής της ομάδας της Χάρις φαίνεται ότι επεξεργάζονταν όλες αυτές τις ώρες τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί, αν και το μέλλον της πρώην εισαγγελέως στα υψηλά κλιμάκια της πολιτικής φαίνεται ότι τελειώνει άδοξα. Αμερικανικά ΜΜΕ δημοσίευαν χθες ότι η Χάρις ήθελε πρώτα να μιλήσει με τον Τζο Μπάιντεν και στη συνέχεια να επικοινωνήσει με τον νικητή των εκλογών. Ομως, ο Μπάιντεν ήδη πρόλαβε να ρίξει τα «καρφιά» του για τη Χάρις από το βράδυ των εκλογών, πριν καν διαφανεί ποιος θα κερδίσει. Φέρεται ότι είπε πως, αν παρέμενε αυτός υποψήφιος, θα νικούσε τον Τραμπ.
Κάτι παρόμοιο είχε δηλώσει και στις 25 Σεπτεμβρίου: «Ημουν σίγουρος ότι θα νικούσα τον Τραμπ. Είναι ένας αποτυχημένος, ένας λούζερ». Το προχθεσινό «άδειασμα» στη Χάρις προκάλεσε την οργή αρκετών Δημοκρατικών, που ανταπέδωσαν το χτύπημα: «Ο Μπάιντεν θα έπρεπε να είχε αποχωρήσει νωρίτερα, ώστε η Κάμαλα να έχει περισσότερο χρόνο». Στο πλαίσιο διαχείρισης της ήττας, πάντως, ούτε ο Μπάιντεν συνεχάρη άμεσα τον Τραμπ. Κατά πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ, θα το πράξει «για να κάνει όλα όσα δεν έκανε ποτέ ο Ρεπουμπλικάνος όταν ο ίδιος κέρδισε το 2020». Το στρατόπεδο Μπάιντεν έχει κοινοποιήσει την πρόθεση του απερχόμενου προέδρου να δώσει το «παρών» και στην ορκωμοσία του Τραμπ.