Παρουσιάστηκε χθες από τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα και επιχειρεί να φέρει την ανά τον κόσμο διασπορά εγγύτερα στην πατρίδα
Την ενδυνάμωση και τη σφυρηλάτηση ισχυρών δεσμών της ελληνικής διασποράς, όπου γης, με το Εθνικό Κέντρο επιχειρεί το υπουργείο Εξωτερικών, με την εκπόνηση ενός ολιστικού, συνεκτικού σχεδίου πολλαπλών δράσεων, που θα φέρει τους Ελληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης πιο κοντά στην πατρίδα.
Το «Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027» παρουσιάστηκε χθες από τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΞ, παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και σύσσωμης της ηγεσίας του υπουργείου. Πρόκειται για ολοκληρωμένο, συγκροτημένο σχέδιο στήριξης, ενίσχυσης και σύμπτυξης του απόδημου Ελληνισμού σε ένα παγκόσμιο δίκτυο, παρέχοντας πληροφορίες, γνώσεις και υπηρεσίες στους Ελληνες και στις Ελληνίδες που ζουν σε όλες τις χώρες και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.
Εκπονήθηκε σε ορίζοντα τετραετίας, προκειμένου να αποτελέσει την αφετηρία για ανάπτυξη πολλαπλών δράσεων και στο μέλλον, αξιοποιώντας τα πιο προηγμένα εργαλεία της πληροφορικής τεχνολογίας. Διαρθρώνεται σε έξι στρατηγικούς στόχους, καλύπτοντας μεγάλο μέρος υπαρκτών αναγκών, από την εκμάθηση, τη διατήρηση και τη διάδοση της μητρικής γλώσσας έως την ταχεία εξυπηρέτηση των αποδήμων σε πρακτικά ζητήματα, όπως την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων.
Οι στόχοι είναι:
– Υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της ομογένειας, με έμφαση σε νέους τρόπους οργάνωσής της.
– Συνεργασία με την ομογένεια για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας.
– Διατήρηση των στοιχείων ελληνικότητας, με ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, της Ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού. Εμφαση δίνεται στην προσέγγιση και την ενδυνάμωση των σχέσεων με τη νέα γενιά.
– Διατήρηση και ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας, ως συνεκτικού παράγοντα του μητροπολιτικού κέντρου με την ομογένεια.
– Ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της διασποράς.
– Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις προξενικές Αρχές.
Κάθε στόχος από τους παραπάνω περιλαμβάνει ευρύτερους άξονες, για την επίτευξη των οποίων προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξία παρουσιάζουν η δημιουργία Μητρώου Ομογενειακών Οργανώσεων, η καθιέρωση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού, η δημιουργία ειδικού ιστότοπου για τους απόδημους και η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανταλλαγών, φιλοξενίας και πρακτικής άσκησης νέων της διασποράς στην Ελλάδα.
Σημαντικές επιμέρους δράσεις είναι η επέκταση της ψηφιακής πλατφόρμας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από την ηλεκτρονική διεύθυνση staellinika.com (εκπονήθηκε με τη συνδρομή εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό και ήδη λειτουργεί σε πέντε γλώσσες), η διαρκής ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Ελληνες του εξωτερικού αλλά και η διοργάνωση Ημερών Καριέρας, με ευκαιρίες για την προσέλκυση και την επιστροφή στην πατρίδα της γενιάς του brain drain.
Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Γ. Κώτσηρας, ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί κεντρική επιλογή στον σχεδιασμό της συνολικής στρατηγικής του υπουργείου Εξωτερικών και ουσιώδη κατεύθυνση του κυβερνητικού έργου. Στον ορίζοντα διαγράφεται η ανάδειξη του Ελληνισμού της διασποράς σε πολλαπλασιαστή ισχύος προβολής της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι.