Κατάργησαν το ακατάσχετο!

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ νομιμοποιεί τη μη πληρωμή χιλιάδων συντάξεων, που έγινε κατά παράβαση της νομοθεσίας. «Πράξη αυθαίρετη και παράνομη» λέει ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος

Να νομιμοποιήσει κατόπιν εορτής την κατάσχεση χιλιάδων συντάξεων, κατά παράβαση της νομοθεσίας, που συντελέστηκε προ διμήνου, επιχειρεί η διοίκηση του ΕΦΚΑ. Γι’ αυτόν τον λόγο εξέδωσε χθες εγκύκλιο, με την οποία προσπαθεί να παρακάμψει τη νομοθεσία που προβλέπει την προστασία μισθών και συντάξεων. Ωστόσο, όπως εξηγεί και ο δικηγόρος – εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, κάτι τέτοιο είναι παντελώς αυθαίρετο!

  • Από τον Σπύρο Γεράρδη

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ο ΕΦΚΑ στα τέλη Αυγούστου, χωρίς καμία ειδοποίηση, αποφάσισε να μην καταβάλει τις συντάξεις σε όσους ο φορέας θεωρεί ότι καταστρατηγούν τις διατάξεις για την απασχόληση των συνταξιούχων. Το αποτέλεσμα ήταν συνταξιούχοι είτε να δουν πολύ μικρά ποσά είτε να μην τους κατατίθεται καθόλου σύνταξη. Ο ΕΦΚΑ βασίζεται στον νόμο 5078/2023 που ορίζει τα εξής: «Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ εξ ιδίου δικαιώματος υποχρεούνται, πριν αναλάβουν υπακτέα στον e-ΕΦΚΑ απασχόληση, να δηλώσουν τούτο στον Φορέα. Παράλειψη της δήλωσης επιφέρει χρηματική κύρωση ίση με δώδεκα (12) μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Το ποσό της οφειλής δύναται να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως ενός τετάρτου (1/4) από την κύρια σύνταξη και έως του ποσού του άρθρου 46 του ν. 4670/2020 (Α’ 43) από την επικουρική. Αλλως, εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190). Η συνδρομή ιδιότητας που αποκλείει την επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς ή και πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ δηλώνεται στον Φορέα. Σε περίπτωση μη καταβολής των προβλεπομένων στις περ. (β) και (γ) της παρ. 3 ασφαλιστικών εισφορών και πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ για διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) μηνών, οι οφειλές παρακρατούνται από το σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων».

Ετσι, το ασφαλιστικό ταμείο με τη χθεσινή εγκύκλιο αναφέρει στην τελευταία παράγραφο ότι «σε περίπτωση μη καταβολής των εισφορών και του επιπλέον πόρου μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ e-ΕΦΚΑ από μη μισθωτούς ή αγρότες συνταξιούχους για περισσότερους από 2 μήνες, οι οφειλές παρακρατούνται από το σύνολο των συντάξεων». Κατά τα λοιπά, η εγκύκλιος επαναλαμβάνει όσα ορίζει το άρθρο 114 του νόμου 5078/2023 για την απασχόληση των συνταξιούχων. Υπενθυμίζεται πως ο νόμος κατάργησε την περικοπή του 30% της σύνταξης και την αντικατέστησε με έναν μη ανταποδοτικό πόρο, ύψους 10%. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι ο χρόνος ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση αξιοποιείται για την προσαύξηση της κύριας και επικουρικής σύνταξης και τη χορήγηση συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής ύστερα από αίτηση του συνταξιούχου, η οποία υποβάλλεται μετά τη λήξη της απασχόλησης.

Δήλωση

«Η παρακράτηση ολόκληρου του ποσού της σύνταξης είναι πράξη αυθαίρετη και παράνομη. Δεν υπάρχει διάταξη νόμου που να προβλέπει αυτό που αναφέρει η παράγραφος 11 της εγκυκλίου του ΕΦΚΑ. Επρεπε να είχε προηγηθεί ειδοποίηση του συνταξιούχου, ύστερα να εκδοθεί πράξη επιβολής εισφορών και τέλος κατάσχεση του ποσού της σύνταξης μέχρι του 50%, λαμβάνοντας υπόψη τον θεσμό του ακατάσχετου της σύνταξης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μέχρι τα 1.250 ευρώ. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ οφείλει να ξαναδεί το ζήτημα με τη δέουσα ευαισθησία, τηρώντας τη νομιμότητα» υπογραμμίζει σε δήλωσή του στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα