Αφού πρώτα ακύρωσε το δημοψήφισμα και μετά μας έβαλε σε τρίτο Μνημόνιο, επιμένει ότι κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς την ελληνική χρεοκοπία
Στη βαριά σκιά όσων υποτιμητικών φαινομένων συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά η ημερίδα που οργάνωσε το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα, με θέμα «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε το κυβερνητικό του έργο και έδειξε πιο καθαρά αυτήν τη φορά ότι παραμένει ενεργός στο παιχνίδι.
«Η σημερινή ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, αν δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά, ο κίνδυνος είναι να αποκατασταθεί ακόμη δεξιότερα» προειδοποίησε, για να προσθέσει ότι «το μόνο παρήγορο και ουσιαστικά ελπιδοφόρο είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά σιγά να κινείται. Οχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης. Εκεί ο “Κανένας” συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης». Στο σημείο αυτό έδειξε ότι προσβλέπει σε κάτι περισσότερο από «τεχνητές συγκολλήσεις κορυφής», περιμένοντας να εκφραστεί «μια απαίτηση της κοινωνικής αντιπολίτευσης στις γειτονιές, στα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς», αφού, όπως υπογράμμισε, «χωρίς κοινωνικές διεργασίες δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικό υποκείμενο αλλαγής». Φαίνεται, όπως εκτιμούσαν ακροατές, ότι κάθε άλλο παρά εγκαταλείπει την ιδέα για τη μεγάλη Κεντροαριστερά, με τον ίδιο επικεφαλής.
Η συμμετοχή στελεχών του κόμματος ήταν πυκνή, αλλά ο τέως πρόεδρος, που μίλησε στο τέλος, απέφυγε αναφορές στη σημερινή παρακμιακή κατάσταση, τηρώντας -όπως λέχθηκε- ευδιάκριτες αποστάσεις από μια νοσηρή κατάσταση. Υποστήριξε όμως, και αυτό έχει τη σημασία του, τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, η οποία παρεμπιπτόντως μετά την ακύρωση της λαϊκής θέλησης με το δημοψήφισμα, μας έβαλε στο τρίτο Μνημόνιο, υποστηρίζοντας ότι κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς την ελληνική χρεοκοπία.
«Το 2015-2019 η χώρα -κόντρα στις προβλέψεις της εποχής- παρέμεινε στην ευρωζώνη, ρύθμισε το δημόσιο χρέος της, ανέκτησε την αξιοπιστία της στις αγορές και η οικονομία της επανήλθε σε μονοπάτια δημοσιονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης» είπε. Ταυτόχρονα, συνέχισε, ξεχνώντας τον νόμο Κατρούγκαλου, «τα πιο ευάλωτα μέλη του πληθυσμού της προστατεύτηκαν με μια σειρά νέων μόνιμων εργαλείων στήριξης που δημιουργήθηκαν. Αν μου ζητούσε κανείς με δύο φράσεις να περιγράψω την κληρονομιά αυτής της περιόδου, θα απαντούσα: Σταθεροποίηση με δικαιοσύνη, ανάκτηση αξιοπιστίας με συμπερίληψη. Και, νομίζω, κανείς δεν αμφιβάλλει πως χωρίς τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, χωρίς τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μέσω της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους τον Ιούνιο του 2018, και χωρίς τη δημιουργία ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος το 2016-18, που τόσο λοιδορήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία όταν ήταν αντιπολίτευση, καμία προϋπόθεση ανάκαμψης δεν θα υπήρχε μετά το 2019».
Την ημερίδα άνοιξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης (από τα αγαπημένα παιδιά της τρόικας), ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ακολούθησε ο Γιώργος Ιωαννίδης, ο οποίος παρουσίασε έρευνα του ΚΕΠΕ με θέμα «Εκτίμηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους». Βασικό συμπέρασμα είναι ότι «δεν αρκεί η μείωση τιμών των καταναλωτικών προϊόντων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στη χώρα μας, αλλά είναι απαραίτητες και οι εισοδηματικές αυξήσεις». Στη συνέχεια οι Στράτος Φαναράς και Γιάννης Μπαλαμπανίδης παρουσίασαν έρευνα της Metron Αnalysis με θέμα «Ακρίβεια και κόστος ζωής». Κυρίαρχη η απαισιοδοξία, διαπίστωσαν, σημειώνοντας ότι οι πολίτες αναμένουν κρατική παρέμβαση σε εθνικό επίπεδο, καθόσον θεωρούν το πρόβλημα εγχώριο, και όχι εισαγόμενο.
Ο Κασσελάκης μετράει δυνάμεις στα εγκαίνια των γραφείων του
Mε τα πολιτικά εγκαίνια στα νέα του γραφεία στον Ταύρο, ο Στέφανος Κασσελάκης κλιμακώνει τον άτυπο προεκλογικό του αγώνα και στέλνει μήνυμα ότι θα εξαντλήσει τα σενάρια επιστροφής του στη λίστα των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος. Ο έκπτωτος πρόεδρος με κάλεσμά του στους υποστηρικτές του θέλει να μετρήσει δυνάμεις και να δείξει ότι διαθέτει ικανή απήχηση στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Το επιτελείο του τέως προέδρου εργάζεται πυρετωδώς για τη μάχη του συνεδρίου, όπου βασικός στόχος είναι η ανατροπή των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα, καθώς έως τις 3 Νοεμβρίου θα έχουν προκύψει οι σύνεδροι που θα λάβουν μέρος στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, όσο παραμένουν τα σενάρια αναβολής των διεργασιών του συνεδρίου η πλευρά Κασσελάκη κρατά «στο τραπέζι» το «χαρτί» του εσωκομματικού δημοψηφίσματος.
Εκείνο το οποίο διαψεύδεται κατηγορηματικά είναι η δημιουργία νέου κόμματος μέσα από τη ρευστοποίηση και τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Το επιτελείο Κασσελάκη επιμένει ότι τα μηνύματα του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφή και περιλαμβάνουν το τρίπτυχο «οργανωνόμαστε, ψηφίζουμε για συνέδριο, ψηφίζουμε για πρόεδρο». Την ίδια ώρα, ακόμα μία σφοδρή εσωκομματική σύγκρουση ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην υπουργού και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, παραδέχτηκε ότι αν και είναι «τυπικά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής» και δεν έχει «καμία ουσιαστική, συγκεκριμένη και πρακτική ενασχόληση με το κόμμα», εντούτοις ψήφισε διά του τηλεφώνου την πρόταση μομφής εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη. Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε παράτυπη τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία, τονίζοντας ότι αυτή η ομολογία «έρχεται να προστεθεί στην περίπτωση του κ. Σπύρου Λαμπρινού, ο οποίος ψήφισε κι αυτός τηλεφωνικά στη μομφή, παρότι συμμετέχει ενεργά εδώ και μήνες στις εργασίες άλλου κόμματος, ήτοι της Νέας Αριστεράς». Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης απάντησε με σκωπτικό ύφος, δηλώνοντας ότι «πίστευα πως ο Στέφανος Κασσελάκης ασχολείται με σοβαρά, κατά την αντίληψή του, θέματα, όπως η αλλαγή πολιτεύματος».