«Άδειασε» Δένδια για το Κυπριακό στον ΟΗΕ και Κεφαλογιάννη, Σκυλακάκη για τον Ειδικό Χωροταξικό Σχεδιασμό που αφορά τις βραχονησίδες
Δίχως διάθεση απολογίας ή έστω στοιχειώδους αυτοκριτικής εμφανίστηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά το ραντεβού με τους «γαλάζιους» βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, επιλέγοντας, αντί να δώσει εξηγήσεις, να «καρφώσει» τους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ιδίως τον Νίκο Δένδια. Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών έλαβε χώρα στη Βουλή με το βλέμμα στραμμένο στην άφιξη του Χακάν Φιντάν στην Ελλάδα, αλλά και στον απόηχο των επίμαχων δηλώσεων του Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο για τις «άδικες και καταστροφικές λύσεις που μαγειρεύονται σε Αιγαίο και Κύπρο», με τον Γιώργο Γεραπετρίτη όχι μόνο να μην απολογείται, αλλά να επιτίθεται στο υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο.
Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα Εθνικά, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας άφησε σαφέστατες αιχμές στον προκατόχό του Νίκο Δένδια, καθώς, κατά την αρχική του τοποθέτηση και αναφερόμενος στην κινητικότητα που υπάρχει στο Κυπριακό, φέρεται ότι είπε ότι όταν ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών «το Κυπριακό δεν υπήρχε καν την ατζέντα του ΟΗΕ», δείχνοντας ξεκάθαρα τον νυν υπουργό Εθνικής Αμυνας. Τα αναπάντεχα καρφιά του Γιώργου Γεραπετρίτη έχουν προκαλέσει σάλο, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς ότι εξαπολύθηκαν λίγες μόλις ημέρες πριν από το ραντεβού του στην Αθήνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, το οποίο κλείστηκε για τις 8 Νοεμβρίου, με τις διαρροές από την Αγκυρα που προετοιμάζουν το κλίμα για οριστική εγκατάλειψη των 12 ν.μ., αλλά ακόμα και της ύστατης κόκκινης γραμμής για τον γενικό κανόνα των 6 ν.μ. ολοένα να πληθαίνουν.
Πάντως, ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν φείσθηκε αιχμών στους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο. Αντί να κάνει… μασάζ στους «γαλάζιους» βουλευτές, άρχισε να εξαπολύει αδιακρίτως βολές όχι μόνο κατά του Νίκου Δένδια, αλλά και κατά της Ολγας Κεφαλογιάννη και του Θεόδωρου Σκυλακάκη. Κι αυτό διότι, όταν «γαλάζιος» βουλευτής τού έθεσε το ζήτημα αναφορικά με τον Ειδικό Χωροταξικό Σχεδιασμό για τον τουρισμό, που προβλέπει απαγόρευση τουριστικής ανάπτυξης σε μικρά ελληνικά νησιά και βραχονησίδες, ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε πως «θα επανεξεταστεί το Χωροταξικό σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα σε νησιά και βραχονησίδες», προσθέτοντας πως έχει σοβαρές αντιρρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα διαμηνύει πως το κλίμα κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση υπήρξε εξαιρετικό και πως η συζήτηση ήταν γόνιμη και άρτια και άπαντες έμειναν ικανοποιημένοι.
Υβρεις του υπ. Εξωτερικών κατά «δημοκρατίας» – «Εστίας»
Απαράδεκτη επίθεση στη «δημοκρατία» αλλά και την «ΕΣΤΙΑ» εξαπέλυσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέροντας ονομαστικά τις δύο εφημερίδες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κυβερνητικών βουλευτών, ισχυριζόμενος πως «τον έχουν βάλει στο στόχαστρο», για να λάβει την απάντηση του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως θα ήταν καλό ο υπουργός να μην επιτίθεται στον Τύπο. Για πολλοστή φορά ο υπουργός Εξωτερικών αποδεικνύει πως δεν δέχεται την κριτική την οποία, ως οφείλει, του ασκεί ο Τύπος.
Κι όλα αυτά, την ώρα που ο υπουργός δέχτηκε μπαράζ ερωτημάτων από τους βουλευτές του για τα Ελληνοτουρκικά, με τον ίδιο να φέρεται ότι λέει πως δεν υπάρχει μέση οδός, πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει και πως κατά το επικείμενο ραντεβού με τον Χακάν Φιντάν θα συζητηθούν δύο θέματα, καθώς η μόνη διαφορά μας είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα και τίποτε άλλο, και το πλαίσιο που μπορεί να λυθεί αυτή η διαφορά είναι του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου Θάλασσας. Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως «είμαστε μακριά από το συνυποσχετικό». Αυτό που προκάλεσε, πάντως, αίσθηση και ποικίλα σχόλια είναι πως στο τέλος της τρίωρης συζήτησης η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε πως αισθάνεται περήφανη για την εξωτερική πολιτική που ασκείται και χειροκροτήθηκε από όλους…