Λίγες μόλις ώρες κράτησε η ενότητα στη Χαρ.Τρικούπη

Η ανάδειξη από τον Ανδρουλάκη της Διαμαντοπούλου σε Νο 2 του ΠΑΣΟΚ έφερε την άμεση αντίδραση του Δούκα, που τόνισε ότι ο πρόεδρος «δεν μοιράζει σωστά το καρπούζι»

Η εικόνα «δυναμικής αντεπίθεσης με ενότητα και σύνθεση» που θέλησε να φιλοτεχνήσει χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοινώνοντας αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα ράγισε πριν την ώρα της.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Με διαρροή μέσω συνεργατών του ο Χάρης Δούκας υποστήριξε ότι ο επανεκλεγείς πρόεδρος «δεν μοιράζει σωστά το καρπούζι» και τον κατηγόρησε ότι η ανάδειξη της Αννας Διαμαντοπούλου σε νευραλγικό πόστο και ουσιαστικά σε Νο 2 του κόμματος ισοδυναμεί με ευκρινές ιδεολογικό παράγγελμα «κλίνατε επί Δεξιά»!

Οπως αναμενόταν, ο Ν. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε χθες τη συγκρότηση «σκιώδους» κυβέρνησης και εννεαμελούς Πολιτικού Κέντρου στο οποίο περιέλαβε, μεταξύ άλλων, τους βασικούς του αντιπάλους Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο και Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά και τη Μιλένα Αποστολάκη και τον Ν. Χριστοδουλάκη. Η έκπληξη ήρθε με την τοποθέτηση της Αννας Διαμαντοπούλου στη θέση της υπεύθυνης Πολιτικού Σχεδιασμού, κάτι που την καθιστά πανίσχυρο εσωκομματικό πόλο. Είναι φανερή, λένε οι γνωρίζοντες, η σημιτική επιρροή αν όχι η «υπόδειξη» αυτής της επιλογής. Οπως εξίσου προφανής είναι η σκοπιμότητα της κίνησης, η οποία στοχεύει στο κεντρώο και μετριοπαθές δεξιό ακροατήριο με σκοπό να τονώσει τα χαρακτηριστικά της λεγόμενης «κυβερνησιμότητας» του ΠΑΣΟΚ.

Και βέβαια, προσθέτουν οι υποψιασμένοι, η αναβάθμιση αυτή είναι και μια αναγνώριση υπηρεσιών. Από κει που ο Ανδρουλάκης κατηγορούσε τη Διαμαντοπούλου ότι έλειψε από όλες τις κρίσιμες κομματικές μάχες, τώρα της χαρίζει το πετράδι του στέμματος, μιας και η υποψηφιότητά της έκλεισε τον δρόμο προς την ηγεσία στον Παύλο Γερουλάνο. Ο τελευταίος θα πρέπει να αρκεστεί τώρα σε μια θέση στο κονκλάβιο που ελέγχεται από τον πρόεδρο, τον τομέα Οικονομίας με ειδικότητα το Ταμείο Ανάκαμψης, και τα επαχθή καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που θα μοιράζεται με τον Δημήτρη Μάντζο. Ο Γερουλάνος, λένε όσοι τον γνωρίζουν, είναι πολιτικός που κινείται με σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο, γι’ αυτό δεν έκανε κάποια δήλωση. Εχει φροντίσει πάντως να οριοθετήσει τον χρόνο ανοχής του Ανδρουλάκη μέχρι τη γραμμή των επόμενων εκλογών, δείχνοντας ότι δεν εγκαταλείπει την εσωκομματική μάχη.

Αυτός που αντέδρασε «με το καλημέρα» ήταν ο Χάρης Δούκας. Μέσω συνεργατών του εκδήλωσε τη δυσαρέσκειά του για την προκλητική εύνοια στην Αννα Διαμαντοπούλου που μαρτυρά πολιτική μεταστροφή, αλλά και για τον αποκλεισμό από το Πολιτικό Διευθυντήριο των Μιχάλη Κατρίνη (τομεάρχης Εθνικής Αμυνας) και Νάντιας Γιαννακοπούλου (επίσης τομεάρχης, Μετανάστευσης/Ασύλου), σε ένα σύνολο επιλογών που δεν επιβεβαιώνουν την πίστη του Ανδρουλάκη στην ενότητα και τη σύνθεση. Σύμφωνα με συνεργάτες του δημάρχου, που επεσήμαιναν ότι η σύσταση του Πολιτικού Κέντρου «ήταν δική του προεκλογική δέσμευση», υποσχόμενοι συνέχεια, «στην τελική σύνθεση του οργάνου δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι (όπως ήταν η πρόταση του Χάρη Δούκα), ώστε να αποδειχθεί η ενότητα στην πράξη.

Ο στρατηγικός και πολιτικός σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι μονοπρόσωπο όργανο και προς μια πολιτική κατεύθυνση. Οι συνολικές επιλογές, οι αρμοδιότητες, οι δομές και οι θέσεις στο κόμμα και στη Βουλή δυστυχώς δεν αποπνέουν το αίσθημα ενότητας και δεν προωθούν τις απαραίτητες συνθέσεις και υπερβάσεις». Αποφεύγοντας προσωπική εμπλοκή, ο Ανδρουλάκης άφησε σε συνεργάτες του να σχολιάσουν: «Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις του προέδρου υπηρετούν την ενότητα και τη συστράτευση όλων των στελεχών. Οι διαρροές που συντηρούν αχρείαστα το προεκλογικό κλίμα δεν βοηθούν». Στα αξιοσημείωτα των χθεσινών ανακοινώσεων, η τοποθέτηση του γνωστού εργατολόγου Κώστα Τσουκαλά στη θέση του εκπροσώπου του κόμματος.


Ολα τα ονόματα και οι αλλαγές σε κόμμα και Κοινοβουλευτική Ομάδα

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στο 9μελές Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο, που συγκροτείται με απόφασή του, θα μετέχουν τα εξής στελέχη του κόμματος: Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Αννα Διαμαντοπούλου, Νίκος Χριστοδουλάκης, Μιλένα Αποστολάκη, Θανάσης Γλαβίνας, Μυρτώ Σαμαρά, Κατερίνα Σολωμού και Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού αναλαμβάνει η πρώην επίτροπος στην Ε.Ε. και πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου. Συντονιστής Ομάδας Προγράμματος αναλαμβάνει ο Λευτέρης Καρχιμάκης, νομικός – πολιτικός επιστήμονας, και αναπληρώτρια η Κατερίνα Πλέσια-Ευσταθοπούλου, μηχανικός με ειδίκευση σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Εκπρόσωπος Τύπου ορίζεται ο Κώστας Τσουκαλάς, δικηγόρος – εργατολόγος. Αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου ορίζεται η Ολγα Μαρκογιαννάκη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου δρ πολιτικός μηχανικός.

Για τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προτείνεται ο Δημήτρης Μπιάγκης, βουλευτής Κέρκυρας, ο οποίος επιπλέον αναλαμβάνει υπεύθυνος Δημογραφικής Πολιτικής. Για τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προτείνεται ο Ιωάννης Τσίμαρης, βουλευτής Ιωαννίνων. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι οι Παύλος Γερουλάνος και Δημήτρης Μάντζος.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, υπεύθυνοι των τομέων Εργασίας («σκιώδεις» υπουργοί) αναλαμβάνουν οι:

– ΚΤΕ Οικονομικών: Πάρις Κουκουλόπουλος.

– ΚΤΕ Οικονομίας (τράπεζες, ιδιωτικό χρέος και προστασία δανειοληπτών, επενδύσεις): Μιλένα Αποστολάκη.

– ΚΤΕ Οικονομίας (Ταμείο Ανάκαμψης): Παύλος Γερουλάνος.

– ΚΤΕ Εξωτερικών: Δημήτρης Μάντζος.

– ΚΤΕ Εθνικής Αμυνας: Μιχάλης Κατρίνης.

– ΚΤΕ Εσωτερικών: Παναγιώτης Δουδωνής.

– ΚΤΕ Παιδείας: Στέφανος Παραστατίδης.

– ΚΤΕ Αθλητισμού/Νέας Γενιάς: Χριστίνα Σταρακά.

– ΚΤΕ Υγείας: Ιωάννης Τσίμαρης.

– ΚΤΕ Προστασίας του Πολίτη: Γιώργος Μουλκιώτης.

– ΚΤΕ Υποδομών και Μεταφορών: Τάσος Νικολαΐδης.

– ΚΤΕ Περιβάλλοντος: Μανώλης Χριστοδουλάκης.

– ΚΤΕ Ενέργειας: Φραγκίσκος Παρασύρης.

– ΚΤΕ Ανάπτυξης: Γιώργος Νικητιάδης.

– ΚΤΕ Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας: Ελένη Βατσινά.

– ΚΤΕ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Παύλος Χρηστίδης.

– ΚΤΕ Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας: Ευαγγελία Λιακούλη.

– ΚΤΕ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ιλχάν Αχμέτ.

– ΚΤΕ Πολιτισμού: Νάγια Γρηγοράκου.

– ΚΤΕ Μετανάστευσης και Ασύλου: Νάντια Γιαννακοπούλου.

– ΚΤΕ Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Κατερίνα Καζάνη.

– ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Μανόλης Χνάρης.

– ΚΤΕ Ναυτιλίας: Σταύρος Μιχαηλίδης.

– ΚΤΕ Νησιωτικής Πολιτικής: Παναγιώτης Παρασκευαΐδης.

– ΚΤΕ Τουρισμού: Κατερίνα Σπυριδάκη.

– ΚΤΕ Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Απόστολος Πάνας.

– ΚΤΕ Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Ανδρέας Πουλάς.

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα