Μόνη τους έγνοια οι βιομήχανοι!

Τις… 11 «εντολές» για τον παραγωγικό μετασχηματισμό παρουσίασε, σε ειδική εκδήλωση, ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Το νέο παραγωγικό μοντέλο για βιώσιμη ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, στην εκδήλωση με θέμα «Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση επενδύσεων και βιομηχανίας για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα», στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, όπου παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. O σχεδιασμός, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, προβλέπει -μεταξύ άλλων- 3 δισ. ευρώ χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για εμβληματικές, στρατηγικές και μεγάλες επενδύσεις, καθώς και 300 εκατ. ευρώ σε κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία και 350 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των ερευνητικών και τεχνολογικών ινστιτούτων.

Οι κινήσεις

Ο οδικός χάρτης για τα επόμενα τρία χρόνια διαμορφώνεται ως εξής:

1 Στο πλαίσιο του υφιστάμενου αναπτυξιακού νόμου του 2022 και των καθεστώτων που έχουν προκηρυχθεί, χρηματοδοτούνται με 1 δισ. ευρώ επενδυτικές προτάσεις στον τουρισμό, στη μεταποίηση, στην αγροδιατροφή και τη γενική επιχειρηματικότητα.

2 Υλοποιείται πρόγραμμα αναβάθμισης υποδομών σε 20 βιομηχανικά πάρκα με 90 εκατ. ευρώ – τα 45 εκατ. είναι από το υπουργείο Ανάπτυξης και το πρόγραμμά του στο RRF.

3 Ενισχύονται με 170 εκατ. ευρώ από το RRF εμβληματικές επενδύσεις.

4 Προκηρύσσεται καθεστώς μεγάλων επενδύσεων 150 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές για το καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ.

5 Προωθείται ειδικό καθεστώς γενικής επιχειρηματικότητας παραμεθόριων περιοχών και Θεσσαλίας ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που θα αναπτυχθούν στις παραμεθόριες περιοχές ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ.

6 Διατίθενται επιπλέον 150 εκατ. ευρώ για προκήρυξη καθεστώτος μεταποίησης – 75 εκατ. ευρώ για ενίσχυση και 75 εκατ. ευρώ ως φορολογική απαλλαγή.

7 Δημιουργείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων Ταμείο Εγγυοδοσίας 300 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει στη μόχλευση 1,5 δισ. με πολύ καλούς όρους δανεισμού, εγγύηση του ελληνικού κράτους, χωρίς επιβάρυνση για το έλλειμμα και το χρέος.

8 Λειτουργεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) το Ταμείο Εγγυοδοσίας Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF), ύψους 500 εκατ. ευρώ.

9 Συνεχίζεται η στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας με 200 εκατ. ευρώ, μέσω του λεγόμενου «επενδυτικού clawback».

10 Βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα των 102 εκατ. ευρώ του υπουργείου Ανάπτυξης για την ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

11 Επένδυση άνω των 300 εκατ. ευρώ σε κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία, και ακόμη 350 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών και τεχνολογικών ινστιτούτων, από τα οποία τα 212 εκατ. είναι από το RRF.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα