Στίγκλιτς: H τρόικα ρήμαξε την Ελλάδα

Ο νομπελίστας οικονομολόγος τόνισε ότι τα σκληρά μέτρα που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας ουσιαστικά προκάλεσαν την πολύ αργή ανάκαμψή της

Τα πράγματα με το όνομά τους είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στο ΕΡΤNews, τονίζοντας ότι η τρόικα προκάλεσε πολύ αργή ανάκαμψη της Ελλάδας, καθώς επέβαλε στη χώρα σκληρή λιτότητα. Ο νομπελίστας δήλωσε απογοητευμένος από το γεγονός ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα και που υπήρχε η ελπίδα ότι θα προέκυπταν μετά την κρίση του ευρώ δεν έχουν σημειωθεί. Και θεωρώ ότι αυτό είναι θεμελιώδες ελάττωμα της τρόικας και της συμφωνίας που έγινε το 2015. Ουσιαστικά έφταιγε η λιτότητα που επιβλήθηκε».

Κάνοντας τον απολογισμό της παρουσίας της τρόικας στην Ελλάδα και τη μνημονιακή κληρονομιά, σημείωσε πως «η διαρθρωτική προσαρμογή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα οδήγησε σε μια πάρα πολύ αργή ανάκαμψη της χώρας, με την κατώτερη και τη μεσαία τάξη να μην έχουν ανακάμψει ακόμα». Ο κ. Στίγκλιτς αναφέρθηκε στις σαρωτικές αλλαγές που επήλθαν στη χώρα μετά την οικονομική κρίση, με τους περισσότερους πόρους της να έχουν περάσει στα χέρια ξένων και ολιγαρχών. «Αν οι περισσότεροι πόροι της Ελλάδας ανήκουν σε ξένους ή στους πλούσιους ή σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, δεν είναι καλό για τον ελληνικό λαό» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι μια οικονομία του 21ου αιώνα πρέπει να βασίζεται στη γνώση, σε δυνατή εκπαίδευση, σε καλό τομέα υγείας, που παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια οικονομία της καινοτομίας. «Αυτά ρημάχτηκαν από την τρόικα και πρέπει να αποκατασταθούν, για να αποκτήσει η Ελλάδα την ευημερία που της αξίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως θα πρέπει να αξιολογηθεί από την αρχή η οικονομική στρατηγική και στόχευση της χώρας. «Αν η οικονομία γίνει πιο εξαρτώμενη από τον τουρισμό και είναι λιγότερο διαφοροποιημένη, δεν είναι καλό για την Ελλάδα. Χρειάζεται, λοιπόν, μια σαφής και αντικειμενική αξιολόγηση του τι πραγματικά έχει συμβεί στην Ελλάδα μετά την κρίση του ευρώ». Ο γνωστός νομπελίστας σημείωσε παράλληλα πως το πρώτο βήμα είναι η αξιολόγηση της καταστροφής που προκλήθηκε από την τρόικα ως επακόλουθο της κρίσης του ευρώ, καθώς και ένα σαφές όραμα για το τι εστί μια οικονομία του 21ου αιώνα και ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η κλιματική αλλαγή και το πώς αυτή θα επηρεάσει τη χώρα. «Αυτά πρέπει να καθορίσουν την κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας από εδώ και εμπρός. Αυτές είναι οι σημερινές προσπάθειες και μελλοντικές φιλοδοξίες» κατέληξε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα