Κυβερνητική υπόσχεση για φτηνό ρεύμα

Τη μείωση των λογαριασμών του ρεύματος, μέσω της κατάργησης των παράλληλων και… παράλογων χρεώσεων, υπόσχεται η κυβέρνηση, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Ο λόγος για τις χρεώσεις των λογαριασμών ΕΤΜΕΑΡ και των ΥΚΩΝ, που συνοδεύουν κάθε «ραβασάκι» που λαμβάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ χρηματοδοτεί τους παραγωγούς ΑΠΕ για την ενέργεια που εγχέουν στο δίκτυο, με τιμές ανά μεγαβατώρα οι οποίες είναι υψηλότερες για τις παλαιότερες μονάδες που τέθηκαν σε λειτουργία όταν οι τεχνολογίες δεν είχαν ωριμάσει ακόμη και το κόστος ήταν υψηλότερο.

Οι νέες μονάδες συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, οπότε το κόστος τους είναι σαφώς χαμηλότερο και, στον βαθμό που οι παλιές μονάδες αποσύρονται λόγω παλαιότητας, το κόστος για τον καταναλωτή θα μειώνεται. Σε ό,τι αφορά τις ΥΚΩ, οι χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς καλύπτουν το κόστος παροχής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά στις ίδιες τιμές με την υπόλοιπη χώρα, όπου το κόστος παραγωγής από τις τοπικές μονάδες που λειτουργούν με υγρά καύσιμα είναι πολλαπλάσιο.

Η διασύνδεση

Κομβικής σημασίας για τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών είναι η ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης (Ηράκλειο – Αττική) μέχρι το προσεχές καλοκαίρι. Παράλληλα ολοκληρώνεται η διασύνδεση των Κυκλάδων και αρχίζουν οι εργασίες για τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Η χρέωση για το ΕΤΜΕΑΡ στην οικιακή κατανάλωση είναι 0,017 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ για τις ΥΚΩ οι χρεώσεις κλιμακώνονται ως εξής:

• Για κατανάλωση από 0-1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

• Από 1601-2000 κιλοβατώρες, 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

• Από 2001 κιλοβατώρες και πάνω, 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Συνεπώς για κατανάλωση 300 κιλοβατώρες τον μήνα το όφελος, όταν ευοδωθεί το σχέδιο για εξάλειψη των χρεώσεων αυτών, διαμορφώνεται σε 5,1 ευρώ τον μήνα από το ΕΤΜΕΑΡ και 2,07 ευρώ από τις ΥΚΩ και συνολικά 28,7 ευρώ ανά τετράμηνο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα