Αναδρομικοί έλεγχοι για συνταγογραφήσεις

Μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων θα γίνει προσπάθεια να εντοπιστούν σε βάθος 10ετίας ποιες από αυτές είναι εικονικές. Στο μικροσκόπιο και οι διαγνωστικές εξετάσεις

Ελεγχοι σε βάθος 10 ετών θα πραγματοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων για να εντοπιστούν εικονικές συνταγογραφήσεις αλλά και παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις. Αλλωστε, τα νέα ηλεκτρονικά «όπλα» που έχει στη διάθεσή της η ΗΔΙΚΑ έδειξαν τουλάχιστον 100 ύποπτες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ. Υπενθυμίζεται ότι μόνο το πρώτο οκτάμηνο του 2024 οι συγκεκριμένοι γιατροί συνταγογράφησαν από 250 έως 422 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα ανά ασθενή, με συνολικές ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια και εκατομμύρια ευρώ ζημιά για τον ΕΟΠΥΥ.

«Θα γίνουν καταλογισμοί ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να πάρει πίσω τα χαμένα χρήματα, ενώ απαγορεύτηκε σε φαρμακοποιούς που εμπλέκονται σε υπερσυνταγογραφήσεις η εκτέλεση συνταγών για 6-12 μήνες. Πρόσφατα διακόπηκε η συνταγογράφηση σε πέντε γιατρούς, λόγω παραβάσεων στην ορθή συνταγογράφηση, ενώ έχουν επιβληθεί κυρώσεις άνω των 2.500.000 ευρώ και γίνεται επεξεργασία νέων υποθέσεων» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.

Στη μάχη αυτή, ο οργανισμός έχει ζητήσει τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας για τη διερεύνηση υποθέσεων με ισχυρές ενδείξεις απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. «Ο ΕΟΠΥΥ δίνει μάχη κατά της διαφθοράς, θέλοντας να προστατεύσει πρωτίστως τους ασφαλισμένους του» αναφέρει η κυρία Καρποδίνη. Η ίδια για τους ελέγχους στις διαγνωστικές εξετάσεις είπε ότι ερευνώνται περιπτώσεις ψευδούς εκτέλεσης. Αυτό γίνεται λαμβάνοντας ο ΕΟΠΥΥ τα ψηφιακά δεδομένα που τηρούν τα διαγνωστικά κέντρα, τα οποία θα συγκριθούν με τα παραπεμπτικά που έχουν γράψει οι γιατροί. «Εξετάζουμε τον μέσο όρο ανά ειδικότητα του γιατρού κάθε μήνα. Σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, ο έλεγχος γίνεται και σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή ακόμη και πριν από την εκτέλεση, την ώρα που γίνεται η συνταγογράφηση» είπε η κυρία Καρποδίνη.

Ο Ιατρικός Σύλλογος

Το θέμα που προέκυψε απασχολεί έντονα και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, που ζητά τα στοιχεία των επίορκων μελών του. «Οι γιατροί αυτοί αποτελούν μια θλιβερή, αλλά ελάχιστη μειοψηφία, ένα πολύ μικρό κλάσμα γιατρών μπροστά σε χιλιάδες γιατρούς που κάνουν ευόρκως τη δουλειά τους» αναφέρει ο ΙΣΑ. «Δεν θα αφήσουμε ατιμώρητους επίορκους ιατρούς που προσβάλλουν το ιατρικό σώμα, το οποίο υπηρετεί με συνέπεια το σύστημα υγείας και τον ασθενή» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης αναφορικά με τις αποκαλύψεις για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, ο ΙΣΑ ζητά να ενημερωθεί για τα στοιχεία εμπλεκόμενων γιατρών της περιοχής ευθύνης του, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος, ασκώντας τις εκ του νόμου και του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας αρμοδιότητές του. Οπως αναφέρει, «δεν πρόκειται για υπερσυνταγογράφηση. Αυτό είναι καθαρή απάτη και μας ντροπιάζει όλους. Γι’ αυτό, σας ζητάμε να μας ενημερώσετε για τα στοιχεία εμπλεκόμενων γιατρών της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας, όταν χρονικά το κρίνετε σκόπιμο, ώστε να επιληφθεί και ο ΙΣΑ».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα