Νεκρός και ο ηγέτης της Χαμάς, Σινουάρ

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ δήλωσε πως ο υπεύθυνος για τη σφαγή και τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου σκοτώθηκε χθες. Με ακέφαλη προς το παρόν την οργάνωση, εικάζεται πως ο θάνατος του ηγέτη της μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση

Με μια λιτή, όσο όμως και ιδιαιτέρως σαφή, δήλωσή του, χθες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς ξεκαθάρισε πως ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, είναι νεκρός. «Ο δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη σφαγή και τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σήμερα από στρατιώτες του IDF» ανέφερε χαρακτηριστικά νωρίς χθες το βράδυ ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, ενώ νωρίτερα για ακόμα μία φορά οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ χτυπούσαν τη Λωρίδα της Γάζας. Από την πρώτη στιγμή κυκλοφόρησαν πληροφορίες σχετικά με χτύπημα του Ισραήλ που είχε ως αποτέλεσμα «την εξουδετέρωση του Σινουάρ», παρ’ όλα αυτά ο θάνατός του δεν είχε επιβεβαιωθεί επίσημα, καθώς έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα του τεστ DNA.

Επόμενη μέρα

Ο στρατός του Ισραήλ είχε ανακοινώσει πως εξετάζει τη σορό για να διαπιστώσει εάν πρόκειται για τον ηγέτη της Χαμάς ή για άλλον, καταλήγοντας τελικά στο συμπέρασμα πως ο νεκρός ήταν όντως ο Σινουάρ. Αμεσα το Ισραήλ έσπευσε να ενημερώσει το Πεντάγωνο, ενώ νωρίτερα ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Μετά και τα γεγονότα αυτά, βεβαίως, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει αφορά την επόμενη μέρα στους κόλπους της Χαμάς, που προσώρας παραμένει ακέφαλη. Ηδη, πάντως, αναλυτές πιθανολογούν πως ο θάνατος του Σινουάρ μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση, αν και άλλες αναλύσεις οδηγούνται στο συμπέρασμα πως η εξέλιξη αυτή θα αυξήσει την ένταση στη Μέση Ανατολή. Οσο για τον διάδοχό του στο τιμόνι της οργάνωσης; Αν και αυτό το ερώτημα είναι ακόμη νωρίς για να απαντηθεί, μια και όλα είναι νωπά, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν αποκλείουν επικεφαλής της Χαμάς να οριστεί ο αδελφός του, Μοχάμεντ Σινουάρ.

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, η Λωρίδα της Γάζας χθες βίωνε ακόμα μία εφιαλτική ημέρα. Τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι, στα βόρεια του θύλακα, ανέφερε αξιωματούχος του τοπικού υπουργείου Υγείας, με το Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι στόχος του ήταν δεκάδες μαχητές που βρίσκονταν στο σημείο. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο Μεντάτ Αμπάς, που τόνισε ότι «δεν είχαμε καν νερό για να σβήσουμε τη φωτιά. Δεν υπάρχει τίποτα. Πρόκειται για σφαγή», ενώ κατήγγειλε ότι «άμαχοι και παιδιά σκοτώνονται, καίγονται από τη φωτιά». Πλάνα του σχολείου «Αμπου Χουσέιν», που μεταδόθηκαν από παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης -το Reuters δεν ήταν σε θέση να τα επαληθεύσει- δείχνουν καπνό να υψώνεται από σκηνές που φλέγονται. Πολλοί από τους εκτοπισμένους μεταφέρουν θύματα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, στα ασθενοφόρα.

Τζαμπάλια

Κάτοικοι της Τζαμπάλια είπαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν σειρές σπιτιών ρίχνοντας βόμβες από αέρος, με πυρά από άρματα μάχης και τοποθετώντας σε κτίρια εκρηκτικούς μηχανισμούς, τους οποίους πυροδότησαν από απόσταση. Η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού εδώ και δύο εβδομάδες. Ο στρατός λέει ότι προσπαθεί να εμποδίσει τους μαχητές της Χαμάς να ανασυνταχθούν για να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις. Οι κάτοικοι λένε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ουσιαστικά απομονώσει το Μπέιτ Χανούν, την Τζαμπάλια και την Μπέιτ Λαχίγια από την πόλη της Γάζας και εμποδίζουν τις μετακινήσεις, εκτός από τις οικογένειες που φεύγουν, υπακούοντας στις εντολές εκκένωσης των τριών πόλεων. «Γράψαμε τις τελευταίες μας επιθυμίες και δεν φεύγουμε από την Τζαμπάλια» ανέφερε κάτοικος στο Reuters. «Οι κατακτητές (Ισραήλ) μάς τιμωρούν επειδή δεν φύγαμε από τα σπίτια μας τις πρώτες ημέρες του πολέμου, και δεν θα φύγουμε ούτε τώρα. Ανατινάζουν σπίτια και δρόμους και λιμοκτονούμε, αλλά θα πεθάνουμε μία φορά, χωρίς να χάσουμε την υπερηφάνεια μας» πρόσθεσε ένας πατέρας τεσσάρων παιδιών, που ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή φοβάται τα αντίποινα του ισραηλινού στρατού.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα