Θεσπίζονται νέοι περιορισμοί για τα «τυφλά» οικόπεδα

Καταργείται η δυνατότητα εκτός σχεδίου δόμησης μέσω «δουλείας διόδου», σύμφωνα με δηλώσεις του Μητσοτάκη

Την κατάργηση της δυνατότητας δόμησης μέσω δουλείας διόδου στα λεγόμενα «τυφλά» οικόπεδα, εκείνα δηλαδή που δεν έχουν πρόσωπο σε δρόμο, δρομολογεί η κυβέρνηση. Η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο τον περιορισμό τής εκτός σχεδίου δόμησης.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

«Θα είναι μια ισορροπημένη διάταξη. Ενα πράγμα το οποίο γνωρίζουμε πια, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι ότι η δουλεία, έτσι όπως την ξέραμε, ανήκει στο παρελθόν» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο «Reimagine Tourism in Greece».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδίαζε να δώσει τη δυνατότητα δόμησης σε «τυφλά» οικόπεδα, για τα οποία υπάρχει νόμιμη σύσταση δουλείας προ του 1985 (διέλευση σε δρόμο μέσω εισόδου από γειτονικό οικόπεδο) και συντελείται σε γεωτεμάχιο που εξυπηρετεί τουλάχιστον ένα κτίσμα με νόμιμη οικοδομική άδεια μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού. Η εν λόγω διάταξη είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και τελικά αποσύρθηκε λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. «Ηδη υπάρχει μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα οικόπεδα, τα “τυφλά” οικόπεδα και τη δυνατότητά τους να οικοδομούν αν δεν έχουν πρόσοψη σε δρόμο. Και πολύ σύντομα θα φέρουμε μια μεταβατική διάταξη -λογική, πιστεύω-, για να μπορούμε να προσαρμοστούμε μεταβατικά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι ο εξορθολογισμός της δόμησης θα επέλθει με την εκπόνηση ή την τροποποίηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.

«Τα τοπικά πολεοδομικά θα είναι έτοιμα σε 2-3 χρόνια από τώρα. Με αυτά θα μπορούμε να γνωρίζουμε τις αντοχές, τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, πού και τι μπορούμε να χτίσουμε. Μέχρι τότε, θα χρειαστούμε οριζόντιους κανόνες. Με γνώμονα τις αποφάσεις του ΣτΕ θα τεθούν σταδιακοί περιορισμοί στην εκτός σχεδίου» πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η εκτός σχεδίου δόμηση δημιουργεί σε μεγάλο βαθμό προβλήματα υποδομών, ειδικά στα νησιά. Με δεδομένο ότι υπάρχουν πάρα πολλά νησιά ακόμα τα οποία πρακτικά δεν έχουν οικοδομηθεί και οικισμοί οι οποίοι πρέπει να προστατευτούν, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εύλογη την επιβολή περιορισμών. «Πρέπει βέβαια να δώσουμε εναλλακτικές, ή οργανωμένους υποδοχείς, ή σε οικισμούς ή σε επέκτασή τους. Προτιμώ σε ένα νησί του Αιγαίου να “σπρώξω” τους ενδιαφερομένους να αποκτήσουν ένα εξοχικό σε κάποιον οικισμό, παρά να χτίζει ο καθένας σε ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων, όπου θέλει, όπως θέλει, όπως συμβαίνει σήμερα» υποστήριξε.

Αναφερόμενος στην εκδίκαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ των προσφυγών ενάντια στα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική δίκη, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση του τι σημαίνει περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη δόμηση. «Δεν είναι μόνο το ύψος, πρέπει να εξετάσουμε και την ποιότητα των υλικών, την ενεργειακή απόδοση. Σε αυτή τη λογική κινήθηκε ο ΝΟΚ. Αλλά, από εκεί και πέρα, προφανώς, το ίδιο το δικαστήριο θα κρίνει τη συνταγματικότητά του» σημείωσε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Προφανώς υπάρχουν και άλλες προβλέψεις του ΝΟΚ, όπως τα υπόσκαφα, για τα οποία οι απόψεις διίστανται. Πιστεύω ότι το μέτρο έχει λειτουργήσει θετικά, αλλά δεν είμαι ειδικός για να το κρίνω». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα με τις πισίνες στα νησιά, με αφορμή το πρόβλημα λειψυδρίας, λέγοντας ότι αν το νερό αυτό αποτελεί το 20% της συνολικής κατανάλωσης μιας περιοχής, ενδεχομένως να εξεταστούν μέτρα περιορισμού. Αν όμως αποτελεί το 1%, δεν δημιουργεί πρόβλημα διαχείρισης νερού.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα