«Ματωμένα» υπερέσοδα στο εννεάμηνο του 2024

Το ποσό, που υπερβαίνει ακόμα και τις ετήσιες εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ, ανήλθε στα 48,9 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,59 δισ. € έναντι του στόχου

Στα ύψη βρέθηκαν ακόμα μία φορά τα έσοδα από φόρους, αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης των Ελλήνων πολιτών. Συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο του έτους ανήλθαν στα 48,9 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,59 δισ. ευρώ ή 5,6% έναντι του στόχου. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, το οποίο υπερβαίνει ακόμα και τις ετήσιες εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ, ενώ τους προηγούμενους μήνες καταγραφόταν υπέρβαση εσόδων τόσο από τον ΦΠΑ όσο και από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. Πρόκειται για τους δύο έμμεσους φόρους τους οποίους η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει έστω και προσωρινά (σε τρόφιμα και καύσιμα), επικαλούμενη το δημοσιονομικό κόστος.

Ωστόσο, την ίδια ώρα βλέπει τα ταμεία να γεμίζουν από τις αυξημένες τιμές που πληρώνουν οι Ελληνες καταναλωτές. Μόνο τον Σεπτέμβριο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5,97 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 700 εκατ. ευρώ ή 13,3% έναντι του στόχου. Η κυβέρνηση, για να δείξει ένα καλύτερο πρόσωπο προς τους θεσμούς, παράλληλα με την αύξηση των εσόδων έχει βάλει «μαχαίρι» και στις δαπάνες. Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024 τα έξοδα του κράτους ανήλθαν στα 49,33 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,246 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού. Επίσης, είναι αυξημένα, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κατά 637 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των πληρωμών τόκων.

Πρωτογενές πλεόνασμα «μαμούθ»

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024 το πρωτογενές πλεόνασμα εκτοξεύθηκε στα 8,74 δισ. ευρώ, αποτελώντας μια τεράστια πρόκληση για τους φορολογουμένους, καθώς βλέπουν την κυβέρνηση να διατηρεί στα ύψη αχρείαστα πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα και από αυτά που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Μάλιστα, ο στόχος που είχε τεθεί διαμορφωνόταν στα 5,29 δισ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα την αντίστοιχη περίοδο του 2023 είχε αγγίξει τα 5,98 δισ. ευρώ. Για να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρει πως μέρος της διαφοράς στις εισπράξεις των φορολογικών εσόδων ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023, ενώ ποσό που αφορά ετεροχρονισμό των μεταβιβαστικών πληρωμών προς ΟΚΑ, ύψους 1,68 δισ. ευρώ, και των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα, ύψους 899 εκατ. ευρώ, δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους. Εξαιρουμένων των ανωτέρω ποσών, η υπέρβαση του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται σε 216 εκατ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα