Φωτοβολταϊκά με «γκρίζες» άδειες στη Θεσσαλία

Οι υπηρεσίες έχουν εντοπίσει 12 περιπτώσεις για τις οποίες είχε δοθεί θετική γνωμοδότηση το 2021 ενώ δεν θα έπρεπε

Η ανεξέλεγκτη μετατροπή γης υψηλής παραγωγικότητας σε φωτοβολταϊκά πάρκα, και μάλιστα με «σκοτεινές» μεθόδους, φαίνεται πως παίρνει μεγάλες διαστάσεις και στη Θεσσαλία.

  • Από τον Νίκο Τσακανίκα

Είχε προηγηθεί το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», το περασμένο καλοκαίρι, όπου με στοιχεία είχαμε αποκαλύψει πως θυσιάζουν την αγροτική γη στη Στερεά Ελλάδα και ειδικότερα στη Φθιώτιδα για να στήσουν παράνομα φωτοβολταϊκά πάρκα, με ολέθρια αποτελέσματα για την αγροτική παραγωγή της Ελλάδας και τους κινδύνους που αυτά συνεπάγονται για τη διατροφική επάρκεια της χώρας. 

Το θέμα ανέδειξε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη, όπου, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει ότι σε γη υψηλής παραγωγικότητας στη Θεσσαλία «φυτεύουν» φωτοβολταϊκά με «γκρίζες» άδειες.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, καλύφθηκε ήδη το όριο του 1% που έχει τεθεί για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας: το όριο είναι 44.000 στρέμματα, έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά σε 40.000 στρέμματα, ενώ έχει δοθεί άδεια για εγκατάσταση σε 374.000 στρέμματα (δηλαδή στο 8,4% της καλλιεργήσιμης γης στον κάμπο). Ηδη οι υπηρεσίες έχουν εντοπίσει, έπειτα από δειγματοληπτικούς ελέγχους, 12 περιπτώσεις για τις οποίες είχε δοθεί θετική γνωµοδότηση το 2021 ενώ δεν θα έπρεπε. Είναι βέβαιο πως θα αποκαλυφθούν πολλές περισσότερες ακόµα, µε τον περιφερειάρχη να ζητεί την παρέµβαση εισαγγελέα.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια η Περιφέρεια Θεσσαλίας να «φρενάρει» την «υπερσπορά» των φωτοβολταϊκών πάρκων στη δεύτερη μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας, μόλις τον περασμένο μήνα, γνωμοδότησε αρνητικά για τρία «mega projects» ΑΠΕ. Πρόκειται για επενδύσεις εταιριών που συνδέονται με την αυστραλιανή Maquarie και τη γαλλική Acuo.


Σημεία και τέρατα στον Δομοκό: Να ανοίξουν οι φάκελοι

Στην επιτόπια παρουσία της «δημοκρατίας» στο εύφορο οροπέδιο του Δομοκού Φθιώτιδας η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν πραγματικά αυτή της απόλυτης άλωσης του γεωργικού τοπίου. Χιλιάδες πάνελ έχουν ξεφυτρώσει άναρχα παντού, ανάμεσα αλλά και επάνω σε γόνιμες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ, όπως μας κατήγγειλαν οι κάτοικοι, σημειώνονται ακόμη και βανδαλισμοί σε γεωτρήσεις, προκειμένου να μη χαρακτηρίζεται η γη «υψηλής παραγωγικότητας». Παράλληλα, δρόμοι και αποστραγγιστικά έργα έχουν καταστραφεί από τα βαριά φορτηγά που μεταφέρουν τα πάνελ και τον εξοπλισμό τους. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των αγροτών, μόνο στον Δομοκό έχει δοθεί για φωτοβολταϊκά πάρκα τόση έκταση όση θα έπρεπε να είχε δοθεί για όλο τον νομό Φθιώτιδας, με εργαλείο ένα παραθυράκι που… ανοίχθηκε σε Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2022. Εκεί «φυτεύτηκε» η πρόβλεψη, που αποτελεί το παράθυρο που προαναφέραμε, το οποίο επέτρεψε τις καταγγελλόμενες υπερβάσεις: για τη χορήγηση της οριστικής προσφοράς σύνδεσης σε κάθε επιχειρηματία από τον ΔΕΔΔΗΕ ή τον ΑΔΜΗΕ μπορεί πλέον ο χαρακτηρισμός της γης σε υψηλής ή χαμηλής παραγωγικότητας να γίνει και από έναν απλό μηχανικό κι όχι αποκλειστικά από τις αρμόδιες διευθύνσεις της περιφέρειας. Με δεδομένες τις καταγγελίες για υπέρβαση του ορίου χρήσης γης υψηλής παραγωγικότητας κρίνεται μάλλον αναγκαίο να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι, προκειμένου να ελεγχθούν οι χαρακτηρισμοί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα