Όλες οι αλλαγές για τα φιλοδωρήματα!

Το υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε το νέο πλαίσιο για τα αφορολόγητα πουρμπουάρ έως 300 ευρώ. Θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή

Εργαζόμενοι σε εστίαση, κομμωτήρια και διανομείς θα δικαιούνται από την 1η Νοεμβρίου να λαμβάνουν αφορολόγητα φιλοδωρήματα έως το ποσό των 300 ευρώ τον μήνα ή 3.600 ευρώ συνολικά τον χρόνο. Το νέο πλαίσιο που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή σε φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει πως, για το σύνολο του ποσού από φιλοδωρήματα, εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται επίσης και από ασφαλιστικές εισφορές (εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ατομικές ή συλλογικές συμβάσεις, όπως συμβαίνει π.χ. στα καζίνα). 

Η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων ισχύει εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, αλλά και με βάση σχετική νομολογία που έχει παραχθεί με διαδοχικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Αυτή προβλέπει ότι τα φιλοδωρήματα έπρεπε να δηλώνονται ως αποδοχές, να συνυπολογίζονται με το φορολογητέο εισόδημα και να φορολογούνται όπως ακριβώς φορολογείται ο μισθός του εργαζομένου. Η νομική αυτή πρόβλεψη όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη, απέκτησε ωστόσο άλλη διάσταση το τελευταίο διάστημα, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, της διασύνδεσης POS – ταμειακών μηχανών και της εντατικοποίησης των ελέγχων της ΑΑΔΕ. Ετσι, για όσους εργαζομένους λαμβάνουν πουρμπουάρ πάνω από 3.600 ευρώ τον χρόνο, κάθε υπερβάλλον ποσό θα προστίθεται στο εισόδημά τους και θα φορολογείται συνολικά, με βάση τις ισχύουσες κλίμακες φορολογίας. 

Η νέα διάταξη θα υψώνει διπλή ασπίδα προστασίας στους μισθωτούς:

-Tα αφορολόγητα tips δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 30% του κανονικού μισθού, ώστε να αποφευχθούν καταχρηστικές πρακτικές. Δεδομένου του νέου καθεστώτος, θα μπορούσαν ορισμένοι εργοδότες να προσλαμβάνουν, για παράδειγμα, εργαζομένους όχι με μισθό 1.200 ευρώ, αλλά με 900 ευρώ συν «υπόσχεση» για 300 ευρώ ως «πρόσθετη παροχή», που θα διασφαλίζει σημαντικά μικρότερο εργασιακό κόστος για τον εργοδότη, αφού τα 300 ευρώ θα είναι αφορολόγητα και χωρίς εισφορές. Ωστόσο, τα 300 ευρώ είναι το 33% των 900 ευρώ και θα… χτυπά στο σύστημα. 

-Οι εργοδότες δεν θα μπορούν να αντικαταστήσουν μέρος του μισθού με αφορολόγητα tips και, σε περίπτωση που εντοπιστεί τέτοια πρακτική, θα επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της διαφοράς. 

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως τα φιλοδωρήματα φτάνουν δυνητικά τα 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δεδομένου ότι ο τζίρος στην εστίαση έφτασε πέρσι τα 8 δισ. (+10% από το προηγούμενο έτος) και 580 εκατ. στα κομμωτήρια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα