Από το 2025 καταργείται για εργαζομένους (αφορά όσους δουλεύουν σε έως τρεις εργοδότες) που φορολογούνται ως μισθωτοί και όχι ως επαγγελματίες
Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2025 και για όσους εργάζονται με μπλοκάκι εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Υπενθυμίζεται πως από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την κατάργησή του για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Από το 2025 δεν θα καταβάλλουν το τέλος χιλιάδες εργαζόμενοι με μπλοκάκι (αφορά όσους εργάζονται σε έως τρεις εργοδότες) που φορολογούνται ως μισθωτοί και όχι ως επαγγελματίες.
«Στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια, και θα το δείτε γραμμένο για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Ο αρχικός σχεδιασμός έλεγε ότι το τέλος επιτηδεύματος για τα μπλοκάκια θα καταργούνταν το 2027, με το οικονομικό επιτελείο να φέρνει την απαλλαγή από το μέτρο δύο χρόνια νωρίτερα. Με τα έως σήμερα δεδομένα, οι μόνες που θα συνεχίσουν να πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος είναι οι επιχειρήσεις έως και το 2027.
Απαντώντας στην κριτική που άσκησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε τα εξής: «Λέτε ότι υπάρχει υπερφορολόγηση που πνίγει την οικονομία. Τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Η κυβέρνηση -αν εξαιρέσετε το τέλος κλιματικής κρίσης και τον φόρο στην κρουαζιέρα- έχει κάνει μόνο μειώσεις φόρων. Κάνετε μια συνειδητή σύγχυση ανάμεσα στην αύξηση των φόρων, που δεν υφίσταται, και την αύξηση των εσόδων, που πράγματι υπάρχει, γιατί έχουμε ανάπτυξη, άρα μεγαλύτερη πίτα, και έχουμε επίσης αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» σημείωσε ο υπουργός.
Για τον πληθωρισμό ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «πράγματι, την τελευταία τριετία είναι το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα παγκοσμίως. Ομως, φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι σε αποκλιμάκωση. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις παρεμβάσεις με ελέγχους, πρόστιμα για αισχροκέρδεια, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μειώσεις φόρων, που επιχειρούν να μετριάσουν το βάρος για τα νοικοκυριά» επεσήμανε ο υπουργός. Ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί η Ισπανία επανέλαβε αφενός ότι ο πληθωρισμός εκεί ήταν υψηλότερος από τη χώρα μας, αφετέρου ότι η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε σε μερική κατάργηση του μέτρου, ανεβάζοντας και πάλι τους χαμηλούς συντελεστές. Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης για την περίοδο 2019-2023 για τις κοινωνικές δαπάνες, «από αυτή την αδιάφορη και δήθεν αντιλαϊκή κυβέρνηση» οι δαπάνες για την Παιδεία αυξήθηκαν κατά 15%, για τα ασφαλιστικά ταμεία 16%, για την Υγεία 46,5% και για τα νοσοκομεία 97,9 %.