Σοφιανός: Ζητά έκπτωση 25 μελών Δ.Σ. του ΕΒΕΑ για προκλητικές απουσίες

Την έκπτωση 25 μελών από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΑ ζητά με επιστολή του προς την πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου το έτερο μέλος του οργάνου Νίκος Σοφιανός (φωτό αριστερά).

Αφορμή το γεγονός ότι, κατά παράβαση του νόμου, απουσιάζουν συστηματικά και σε προκλητικό βαθμό από τις συνεδριάσεις και δεν έχουν καθαιρεθεί από το διοικητικό συμβούλιο. Οπως υπενθυμίζει, βάσει απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης, τα μέλη του Δ.Σ. λαμβάνουν μέρος σε αυτό τιμητικά και οφείλουν να παρίστανται ανελλιπώς στις συνεδριάσεις, διαφορετικά οφείλουν πριν από αυτές να ενημερώνουν για τους λόγους ενδεχόμενης απουσίας τους. Μάλιστα, οι λόγοι πρέπει να είναι κατατεθειμένοι και στο πρωτόκολλο του Επιμελητηρίου.

Αδικαιολόγητα

Ωστόσο, από την επισκόπηση των πρακτικών των συνεδριάσεων προέκυψε ότι 25 μέλη απουσίαζαν για έξι συνεχείς συνεδριάσεις χωρίς να έχουν καταθέσει στο πρωτόκολλο έγγραφα που να δικαιολογούν την απουσία τους. Ο νόμος 4497 του 2017 ορίζει πως προβλέπεται αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα από το διοικητικό συμβούλιο και, αν δεν το πράξει αυτό, από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το χειρότερο όλων; Από την ανάγνωση των πρακτικών των συνεδριάσεων προκύπτει ότι, χωρίς αυτό να προβλέπεται, το άθροισμα παρόντων και απόντων είναι πάντοτε 50 και όχι 51, ενώ αυτός που δεν έχει παραστεί σε καμία συνεδρίαση είναι ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μπρατάκος (φωτό δεξιά).

Καταλήγοντας στην επιστολή του, ο κ. Σοφιανός καλεί την πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ, «έστω και αυτή την ύστατη ώρα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, την τήρηση του νόμου και την αποφυγή τυχόν κολάσιμων ποινικά πράξεων, με την έκπτωση από το αξίωμά τους των μελών που έχουν παραβιάσει τον κανονισμό και απουσιάζουν συστηματικά από τις συνεδριάσεις. Συμπληρώνει ότι σε διαφορετική περίπτωση φαλκιδεύεται το κύρος του επιμελητηριακού θεσμού, υπενθυμίζοντας ότι στις εκλογές του ΕΒΕΑ είναι μόλις και μετά βίας 4%!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα