Οι διεθνείς έπαιξαν και για τον Τζορτζ και πέτυχαν ιστορική νίκη στο Γουέμπλεϊ, 2-1 την Αγγλία

Ελλαδάρα!

Ονειρική εμφάνιση πραγματοποίησε η Ελλάδα χθες στο κατάμεστο Γουέμπλεϊ κερδίζοντας 2-1 την υπεροπτική Αγγλία για πρώτη φορά στην ιστορία της, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου της Β’ κατηγορίας του Nations League. Τον θρίαμβο υπέγραψε ο Βαγγέλης Παυλίδης (49′, 90’+4′), που ήταν αφιερωμένος στον αδικοχαμένο Τζορτζ Μπάλντοκ…

  • Από τον Χάρη Δάντση

Δίχως τον Κώστα Τσιμίκα, που έμεινε εκτός αποστολής λόγω ίωσης, παρέταξε τη «γαλανόλευκη» ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ενώ προτίμησε τον Βαγγέλη Παυλίδη για να καλύψει το κενό του τραυματία Φώτη Ιωαννίδη στην κορυφή της επίθεσης. Από την άλλη πλευρά ο Λι Κάρσλεϊ επέλεξε ένα άκρως επιθετικό σχήμα, δίχως όμως να έχει «καθαρό» σέντερ φορ στην αρχική ενδεκάδα. Τα «τρία λιοντάρια» μπήκαν δυνατά και απείλησαν με σουτ του Μπέλινγχαμ στο 3ο λεπτό, αλλά ο Βλαχοδήμος ήταν σε ετοιμότητα. Οι διεθνείς μας ωστόσο δεν πτοήθηκαν από την πίεση των αντιπάλων τους και δημιούργησαν ευκαιρίες για να ανοίξουν το σκορ, με μεγαλύτερη εκείνη του αρχηγού Μπακασέτα, το σουτ του οποίου από απόσταση έπειτα από τραγικό λάθος του Αγγλου τερματοφύλακα Πίκφορντ έδιωξε πάνω στη γραμμή ο Κόλγουιλ στο 10′.

Ενα λεπτό αργότερα από στατική φάση ο Μαυροπάνος βρήκε δίχτυα με κεφαλιά, αλλά το γκολ ακυρώθηκε, καθώς ήταν εκτεθειμένος προτού γίνει αποδέκτης της μπάλας από την κεφαλιά πάσα του Μασούρα. Οι Αγγλοι συνέχισαν το ασφυκτικό πρέσινγκ υποχρεώνοντας την Ελλάδα σε λάθη, έχοντας καλές στιγμές για να σκοράρουν με Πάλμερ (22′) και Γκόρντον (31′). Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε ιδανικά για την Ελλάδα, ανοίγοντας το σκορ με περίτεχνη ενέργεια του Παυλίδη ύστερα από «σόλο» του Κουλιεράκη στο 49′. Το ιστορικό αυτό γκολ, το πρώτο της Ελλάδας στο Γουέμπλεϊ, αφιερώθηκε στον Μπάλντοκ από τον σκόρερ, που φίλησε το μαύρο περιβραχιόνιό του και το ύψωσε στον ουρανό, ενώ όλοι μαζί οι διεθνείς σήκωσαν τη φανέλα με το νούμερο 2 που φορούσε ο αδικοχαμένος ποδοσφαιριστής.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρήκε δίχτυα και στο 59′ με τον Μασούρα, όμως σωστά το γκολ ακυρώθηκε, αφού ήταν οφσάιντ ο Παυλίδης που έκανε την ασίστ. Στο 83′ ακυρώθηκε και τρίτο γκολ της Εθνικής, σε μια πολύ οριακή φάση, έπειτα από κλέψιμο του Γιαννούλη, πάσα του Τζόλη και άψογη εκτέλεση του Παυλίδη. Η Αγγλία ισοφάρισε σε 1-1 με τον Μπέλινγχαμ κόντρα στη ροή του παιχνιδιού στο 87′, αλλά η Ελλάδα χάρη στην επιμονή της πήρε αυτό που άξιζε με γκολ του Παυλίδη στο 90’+4′!

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου: Φινλανδία – Ιρλανδία 1-2. Η βαθμολογία: Ελλάδα 9, Αγγλία 6, Ιρλανδία 3, Φινλανδία 0.

Διαιτητής: Αντρέα Κολόμπο (Ιταλία).

ΑΓΓΛΙΑ (Λι Κάρσλεϊ): Πίκφορντ, Αλεξάντερ-Αρνολντ, Στόουνς, Κόλγουιλ, Λιούις, Ράις, Πάλμερ, Φόντεν (72′ Σολάνκε), Σάκα (52′ λ.τρ. Μαντουέκε), Γκόρντον (60′ Γουότκινς), Μπέλινγχαμ.

ΕΛΛΑΔΑ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Βλαχοδήμος, Γιαννούλης, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Ρότα, Σιώπης (66′ Ζαφείρης), Κουρμπέλης (74′ Μάνταλος), Μπακασέτας (86′ Βαγιαννίδης), Τζόλης (86′ Κωνσταντέλιας), Μασούρας (66′ Πέλκας), Παυλίδης.


Ενός λεπτού σιγή και μαύρα περιβραχιόνια στη μνήμη του Μπάλντοκ

Με μαύρα περιβραχιόνια και ενός λεπτού σιγή τίμησαν οι ποδοσφαιριστές της Ελλάδας και της Αγγλίας τη μνήμη του Μπάλντοκ. Μαύρο ήταν και το λάβαρο που έδωσε ο αρχηγός Τάσος Μπακασέτας πριν από τη σέντρα. Οι Ελληνες διεθνείς αγωνίστηκαν συντετριμμένοι και με δήλωσή τους αναφέρθηκαν στον πρόωρα χαμένο συμπαίκτη τους: «Φίλε… Είναι αδύνατον να πιστέψουμε ότι ο αγαπημένος μας φίλος και συμπαίκτης, ο Τζορτζ, δεν είναι πια μαζί μας. Ο πόνος μας είναι απερίγραπτος. Απόψε (σ.σ.: χθες) θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε τη δύναμη της ψυχής του, η οποία είναι φωτεινό παράδειγμα για όλους μας».

Η ΕΠΟ, από την πλευρά της, επικοινώνησε από προχθές το βράδυ με την UEFA για το ενδεχόμενο αναβολής του αγώνα, αλλά εισέπραξε αρνητική απάντηση. Επίσης, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και η FIFA υπέβαλε αίτημα αναβολής! Οι διεθνείς μας, που έμαθαν στο ξενοδοχείο στο Λονδίνο την τραγική είδηση για τον χαμό του συμπαίκτη τους, δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο συμπαίκτης και φίλος τους δεν είναι πια στη ζωή. Δεν μπορούσε κανείς να αρθρώσει λέξη, το σοκ ήταν μεγάλο για όλους για τον 12 φορές διεθνή παίκτη. Εξάλλου το παιχνίδι της μοίρας ήταν φοβερό, αφού αν ο Μπάλντοκ δεν ήταν τραυματίας, πιθανότατα θα ήταν στις κλήσεις του Γιοβάνοβιτς και θα βρισκόταν μαζί τους. Η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία για να τιμήσει τον αδικοχαμένο ποδοσφαιριστή τοποθέτησε ένα μαύρο banner με το όνομά του στο Γουέμπλεϊ, με το ονοματεπώνυμό του, αλλά και τη χρονιά γέννησης (1993) και θανάτου του (2024).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα