Γεραπετρίτης: Δίχως φρένα για την επίτευξη συμφωνίας με Τουρκία

Στόχος έως τον Ιανουάριο του 2025 να υπάρξει συνυποσχετικό για προσφυγή στη Χάγη

Aσυγκράτητος για την επίτευξη συμφωνίας με την Αγκυρα εμφανίστηκε ξανά ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» της Κυριακής. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, έως τον Ιανουάριο του 2025 ο προσανατολισμός της ελληνικής πλευράς είναι να έχει υπάρξει συνυποσχετικό από κοινού με την Τουρκία, με στόχο την προσφυγή στη Χάγη. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο κ. Γεραπετρίτης αναμένει εντός του Νοεμβρίου την επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.

«Αυτήν τη στιγμή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουμε λάβει εντολή να αξιολογήσουμε αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε στην ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Οι προϋποθέσεις συνδέονται με το περιεχόμενο της συζήτησης, που μπορεί να αφορά μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα, τις γενικές αρχές που θα εφαρμοστούν για την οριοθέτηση, ήτοι την πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, το χρονοδιάγραμμα και τη μορφή του διαλόγου και την τυχόν παραπομπή σε διεθνή δικαιοδοσία, που θα μπορούσε να είναι το τέλος αυτής της διαδρομής στη βάση συνυποσχετικού» εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών. Δείγμα της συνεχιζόμενης υποχωρητικής διάθεσης της Ελλάδας στις προκλητικές αξιώσεις της τουρκικής πλευράς είναι και η αναφορά του Γεραπετρίτη στο εμπρηστικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που αποτελεί αιχμή της τουρκικής προπαγάνδας και περιλαμβάνεται στα σχολικά βιβλία των Τούρκων μαθητών.

Ο αρμόδιος υπουργός παραδέχτηκε ότι η Αγκυρα συμβάλλει στη δημιουργία «τοξικού περιβάλλοντος», όμως εθελοτυφλώντας, απέρριψε ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» περιλαμβάνει την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει χάρτης ο οποίος να περιλαμβάνει την Ελλάδα. Η “Γαλάζια Πατρίδα” έχει τοποθετηθεί εντός της ηπειρωτικής Τουρκίας και περιλαμβάνει κατά βάση τις αξιώσεις που έχει σε άλλα μέρη. Δεν υπάρχει χάρτης ο οποίος να καταλαμβάνει το Αιγαίο» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης. «Εφόσον υπάρξει σύμπτωση σε σχέση με το πλαίσιο της οριοθέτησης, οι δύο ηγέτες θα δώσουν, εάν το κρίνουν, ειδική εντολή κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο στην Αγκυρα, για να αρχίσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία των μερών για το πλαίσιο, η συζήτηση για την οριοθέτηση δεν θα προχωρήσει και θα προσπαθήσουμε να συντηρήσουμε το σχετικά καλό κλίμα» υπογράμμισε ο υπουργός, χωρίς να προχωρήσει σε σαφείς αποκαλύψεις για τη διαπραγματευτική ατζέντα. Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν και οι απαντήσεις που (δεν) έδωσε σχετικά με τη δυνατότητα επέκτασης των συνόρων μας στα 12 μίλια. Επιλέγοντας μια τακτική διατήρησης ισορροπιών, προέκρινε την ανάγκη επιμονής στον διάλογο και στο καλό κλίμα, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στην ουσία του ζητήματος, ενώ πρόσθεσε ότι η συζήτηση δεν θα περιλαμβάνει το θέμα των χωρικών υδάτων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα