«Πάμε σε… πόλεμο με την κυρία Ζαχαράκη»

Ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων Αντώνης Ντιούδης τονίζει στη δημοκρατία ότι το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό ικανοποιεί… στο μισό κάποια από τα αιτήματά τους

Η κατάσταση έχει φτάσει πολύ κοντά στο σημείο να είναι μη αναστρέψιμη σε ό,τι αφορά το Δημογραφικό και η κυβέρνηση ακόμη σκέφτεται το οικονομικό κόστος, σχολιάζει στη «δημοκρατία» ο Αντώνης Ντιούδης, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων. Αφορμή στάθηκε η δημοσίευση την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας του Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό, που κατά τον ίδιο ικανοποιεί… στο μισό κάποια από τα αιτήματά τους. Την ίδια στιγμή, όμως, σημειώνει ότι με τα περιουσιακά κριτήρια που προαναγγέλλει η υπουργός κυρία Ζαχαράκη ότι θέλει να θεσπίσει για τη χορήγηση επιδομάτων θα τους βρει αντιμέτωπους!

Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα σε τίτλους το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό και ασκείται ήδη κριτική ότι, πέρα από κάποια αναμασήματα, δεν περιλαμβάνει κάποιες δράσεις που να εμπνέουν αισιοδοξία. Η άποψή σας;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε εμείς και από τις συζητήσεις με την υπουργό, εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν ριζοσπαστικές τομές. Σίγουρα θα δοθεί η τριτεκνική ιδιότητα, αν και το πάγιο αίτημά μας εδώ και 17 χρόνια είναι ο χαρακτηρισμός των τριτέκνων ως πολυτέκνων. Ωστόσο ο πρωθυπουργός απάντησε «δεν επιθυμώ οι τρίτεκνοι να χαρακτηριστούν πολύτεκνοι, αλλά να υπάρχει μία διακριτή διαφορά μεταξύ τους», κάτι που αποτελούσε δική μας εναλλακτική πρόταση. Μέχρι σήμερα είμαστε απλώς δικαιούχοι παροχών, δεν υπάρχει μία οικογενειακή ιδιότητα για εμάς. Ενας πολύτεκνος του οποίου το παιδί ενηλικιώνεται εξακολουθεί να είναι πολύτεκνος, τουλάχιστον όσον αφορά τα θεσμικά ζητήματα, τις θεσμικές παροχές. Ενώ ένας τρίτεκνος, εάν το παιδί ενηλικιωθεί (ή εάν σπουδάζει, μέχρι τα 23), σταματά να έχει την οικογενειακή ιδιότητα. Αυτό τώρα θα αλλάξει και μάλιστα σε όσους είχαν χάσει την ιδιότητα, λόγω μεγάλης ηλικίας των παιδιών τους, θα επανέλθει. Δηλαδή, π.χ., θα μπορούν να συμμετάσχουν σε προκηρύξεις με το αυξημένο ποσοστό μοριοδότησης που έχουν οι τρίτεκνοι – αυξημένη μοριοδότηση θα έχουν και τα παιδιά ως τέκνα τριτέκνων.

Είναι αυτά αρκετά για να αντιστρέψουν την εικόνα της διαρκούς μείωσης του πληθυσμού;

Συνολικά, το Σχέδιο δεν περιλαμβάνει τα γενναία μέτρα που θα έπρεπε να πάρει μια κυβέρνηση που έχει φτάσει στον γκρεμό. Γιατί αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Το δημογραφικό πρόβλημα έπρεπε να έχει λυθεί χθες! Είμαστε πολύ κοντά στην κόκκινη γραμμή, όταν δηλαδή η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Ο δείκτης γονιμότητας είναι τώρα στο 1,25 για τη χώρα μας, αλλά σε αυτό περιλαμβάνονται και όλοι οι μετανάστες. Αν υπολογιστούν μόνοι οι Ελληνες, ο δείκτης πέφτει στο 0,8. Σε μια χώρα που έχει φτάσει σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να μη σκεφτόμαστε το οικονομικό κόστος.

Είστε από τους φορείς με τους οποίους συνομιλεί το αρμόδιο υπουργείο. Εν τέλει έλαβαν υπόψη τις προτάσεις σας και ποιες είναι αυτές συνοπτικά;

Οι προτάσεις μας προς την κυρία Ζαχαράκη εδράζονται σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος αφορά την Εργασία: Για να πάρει την απόφαση ένας νέος να κάνει οικογένεια και να φτάσει μάλιστα στο τρίτο παιδί, πρέπει και οι δύο γονείς να έχουν σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς, όχι 400 ή 500 ευρώ. Η κυρία Ζαχαράκη μάς είπε ότι αυξάνει το ποσοστό στις προσλήψεις στο Δημόσιο, από 12% σε 16%, όπως οι πολύτεκνοι. Επίσης, θα υπάρξουν κάποια ειδικά προγράμματα για μητέρες που θέλουν να επανέλθουν στην αγορά εργασίας, ωστόσο δεν ανακοινώθηκε κάτι και μένει να το δούμε. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε μια δική μας πρόταση, ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εργοδότες φορολογικά ή αυτά που αφορούν το κόστος της ασφάλισης για να προσλαμβάνουν μητέρες. Γιατί ποιος εργοδότης θέλει να προσλάβει μια μητέρα με τρία παιδιά; Ο δεύτερος άξονας των προτάσεών μας αφορά τη Στέγαση, γιατί καλό είναι το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» για τα άτοκα στεγαστικά δάνεια και το «Σπίτι Μου 2», με το οποίο αυξάνονται τα ηλικιακά όρια, αλλά ρώτησα την κυρία Ζαχαράκη «πόσοι είναι αυτοί που χρωστούν και δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από την τράπεζα;» και δεν έλαβα απάντηση. Εμείς εκτιμούμε πως το πιο πετυχημένο πρόγραμμα του ΟΠΕΚΑ είναι το Επίδομα Στέγασης. Χωρίς να απαιτούνται πάρα πολλά χρήματα, αν δοθεί μια αύξηση στο ποσό και αυξηθούν ταυτόχρονα τα εισοδηματικά κριτήρια, θα βοηθηθεί πολύς κόσμος και θα μπορέσει να πληρώνει ένα μεγάλο μέρος από τα ενοίκιά του. Στην παρούσα φάση και ύστερα από 10-12 χρόνια κρίσης, και φοβάται ο κόσμος να πάρει δάνεια και δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να ζητήσουν δάνειο από τράπεζα. Βεβαίως, όταν δεν λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να τιθασεύσουν αυτούς που κερδοσκοπούν, οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Σε ό,τι αφορά τους δύο τελευταίους άξονες, το κόστος της Ενέργειας και των Μεταφορών, η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτά τα αιτήματά μας. Στο μεν πρώτο ζητήσαμε να ενταχθούμε στην ειδική κατηγορία των πολυτέκνων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για τους λογαριασμούς του ρεύματος και να δικαιούμαστε την έκπτωση του 50% στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και αυτό επίσης το αρνήθηκαν. Δεν είναι αντιφατικό η κυβέρνηση να προαναγγέλλει ταυτόχρονα ότι θέλει να βάλει κι άλλους «κόφτες» στα επιδόματα; Η κυρία Ζαχαράκη λέει ότι όποιος έχει ένα Ι.Χ. 1.600 κυβικών ή ακίνητη περιουσία 210.000 ευρώ δεν δικαιούται στήριξης. Εάν το κάνει, είναι σαν να ξεκινάει πόλεμο μαζί μας! Δεν πρόκειται να περάσει αυτό το μέτρο και θα μας βρουν αντιμέτωπους. Δεν μας το είπε στη μεταξύ μας συνάντηση, ίσως ήθελε να το αποφύγει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα