Τέμπη: Καταγγελία για κενά στη δειγματοληψία

Οι συγγενείς ζητούν να εξεταστεί για ποινικές ευθύνες η Σήμανση, τονίζοντας ότι η έρευνα στα συντρίμμια δεν έγινε σύμφωνα με το πρωτόκολλο

Να αναζητηθούν οι ποινικές ευθύνες των αστυνομικών της Σήμανσης και των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Αστυνομίας ζητούν συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, μετά την αποκάλυψη πως βιολογικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα και συντρίμμια βρέθηκαν πεταμένα στο οικόπεδο όπου είχαν μεταφερθεί, μετά το «μπάζωμα» στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Αφορμή αποτέλεσαν τα ευρήματα στον χώρο όπου μεταφέρθηκαν τα μπάζα, πρόσφατη έκθεση της ομάδας Anubis για τις παρεμβάσεις που έγιναν στον χώρο, αλλά και τα στοιχεία που δείχνουν παράνομη μεταφορά αρωματικών υδρογονανθράκων από την εμπορική αμαξοστοιχία.

Χθες κατέθεσαν στον εφέτη ανακριτή επιβάτες της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ενώ συγγενείς θυμάτων, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Ασλανίδης, κατέθεσαν αίτηση προς την Εισαγγελία Εφετών. Σε αυτήν τονίζουν ότι η έρευνα στα συντρίμμια των βαγονιών που φυλάσσονται στο Κουλούρι δεν πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρωτόκολλο, συγκεκριμένα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο περισυνελέγησαν και αποθηκεύτηκαν τα βιολογικά δείγματα που εντοπίστηκαν στον χώρο. Γι’ αυτόν τον λόγο ζητούν να εξεταστούν μεταξύ άλλων τυχόν ποινικές ευθύνες των αστυνομικών που πραγματοποίησαν την έρευνα αλλά και να γίνει εκ νέου διαχείριση του βιολογικού υλικού που βρέθηκε στον χώρο.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Κωνσταντινίδης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση της ομάδας Anubis και στις παρεμβάσεις που έγιναν στον χώρο, αλλά και τα στοιχεία που, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνουν παράνομη μεταφορά αρωματικών υδρογονανθράκων από την εμπορική αμαξοστοιχία. Η ομάδα Anubis με τους εκπαιδευμένους σκύλους, οι οποίοι είχαν εντοπίσει βιολογικό και γενετικό υλικό από το Κουλούρι, όπου βρίσκονται τα βαγόνια από τα δύο τρένα, κλήθηκε εκ νέου να συμμετάσχει στις έρευνες στην περιοχή Πηγάδια, στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν 43 φορτηγά με χώμα.

Ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης κατέθεσε ότι του είπαν να πετάξει το χώμα. Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να μεταφέρει στο δικό του οικόπεδο το χώμα για να κάνει εργασίες. Σε όσα εντοπίστηκαν περιλαμβάνεται εύρημα, το οποίο ζητήθηκε να ελεγχθεί από μεταλλειολόγο. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται ανθρώπινα οστά, προσωπικά αντικείμενα, καμένες μπλούζες, καμένα παπούτσια, καμένες ζώνες, μία κάρτα SIM και βιολογικό υλικό, το οποίο, σύμφωνα με το πόρισμα, έχει φαγωθεί από ζώα. Ντοκουμέντα από τα ευρήματα αποτυπώνονται σε φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στο μεταξύ, χθες έλαβε προθεσμία για τις 15 Οκτωβρίου προκειμένου να απολογηθεί από τον εφέτη ανακριτή η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) που περιλαμβάνεται στους 41 κατηγορουμένους για την τραγωδία στα Τέμπη. Η πρόεδρος της ΡΑΣ διώκεται για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και της ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή. Στην κατηγορούμενη είχε χορηγηθεί δίμηνη προθεσμία, αλλά λόγω του όγκου της δικογραφίας ο συνήγορός της ζήτησε και έλαβε νέα ολιγοήμερη προθεσμία. Η πρόεδρος της ΡΑΣ είχε καταθέσει στις αρχές του έτους στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, προσπαθώντας να μειώσει τον ρόλο της Αρχής στη χορήγηση εγκρίσεων ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου. Μέσα στην εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί και οι απολογίες των κατηγορουμένων σχετικά με τις παρεμβάσεις στον χώρο του δυστυχήματος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα