Ηρεμολόγιο Τρίτης 08/10/2024

● Δήλωσε ο Ερντογάν για τη συμπλήρωση χρόνου από το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ: «Δεν πρέπει να λησμονείται ότι το Ισραήλ αργά ή γρήγορα θα πληρώσει το τίμημα αυτής της γενοκτονίας, την οποία πραγματοποιεί εδώ και έναν χρόνο και συνεχίζει ακόμα. Οπως τον Χίτλερ τον σταμάτησε η συμμαχία της ανθρωπότητας, ο Νετανιάχου και το δολοφονικό δίκτυό του θα σταματήσουν με τον ίδιο τρόπο».

● Καλό είναι, τουλάχιστον για σήμερα, να μην απαντήσουμε ημείς στον μεγαλομανή νεοσουλτάνο. Ας το κάνει κάποιος άλλος, που είναι ένας από τους σημαντικότερους τουρκολόγους στον πλανήτη: ο καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Χάιφα και συγγραφέας Στέφαν Ιριγκ.

● Ο δρ Ιριγκ στο βιβλίο του «Ατατούρκ και ναζί» (η ελληνική μετάφραση κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος) πραγματεύεται πόσο επηρεάστηκε ο Χίτλερ από τις… μεθόδους εξόντωσης πληθυσμών που ακολουθούσε ο δυσώνυμος Κεμάλ.

● Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Ολοι πιστεύουν ότι ο Χίτλερ εμπνεύστηκε την ολοκληρωτική ιδεολογία και στρατηγική του από τον Μουσολίνι, όμως ο αρχηγός των ναζί παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία ήδη από το 1919. Και ο λόγος ήταν ο μεγάλος θαυμασμός που ένιωθε για τις προσπάθειες του Ατατούρκ να δημιουργήσει ένα νέο τουρκικό κράτος μέσα από τις στάχτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τόσο, που βάσισε το δικό του (αποτυχημένο) πραξικόπημα του Μονάχου το 1923 στην επανάσταση του Ατατούρκ στην Αγκυρα.

● Αργότερα ο Χίτλερ έλεγε ότι ο Ατατούρκ ήταν ο δάσκαλος και ο ίδιος και ο Μουσολίνι οι μαθητές.

● Και ο ενθουσιασμός του για τον δάσκαλο επρόκειτο να διαρκέσει: Ο Ατατούρκ αποτέλεσε την έμπνευση του Χίτλερ, προκειμένου αυτός να διαμορφώσει το ναζιστικό κράτος του με βάση τα εθνικιστικά, αντιθρησκευτικά, ολοκληρωτικά και μισαλλόδοξα σχέδια του “Τούρκου Φύρερ”- με κύρια σημεία αναφοράς τις γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων, τους οποίους επιφανείς ναζί συνέκριναν άμεσα με τους Γερμανούς Εβραίους».

π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα