Εφιάλτης οι τιμές των ακινήτων

Ακόμη μία έρευνα «γκρεμίζει» το κυβερνητικό αφήγημα περί μέτρων στήριξης. Οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 6,8% και οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατά 7,6% το γ’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το 2023

Δεν έχει τέλος η αύξηση στα χρήματα που καλούνται να καταβάλουν οι πολίτες για τη στέγασή τους, παρά τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες. Ετσι, αντί η στεγαστική κρίση να βαίνει μειούμενη, αυξάνεται και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς. Τα στοιχεία ακόμα μιας έρευνας έρχονται να «γκρεμίσουν» το κυβερνητικό αφήγημα περί μέτρων στήριξης της κοινωνίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών σε όλη την Ελλάδα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 6,8% το γ’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ενώ οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 7,6%, καθιστώντας απαγορευτικό για τον μέσο Ελληνα τόσο την απόκτηση της δικής του κατοικίας όσο και την ενοικίαση μιας αξιοπρεπούς στέγης.

Στην αύξηση των ενοικίων έχουν συμβάλλει η έντονη ζήτηση για φοιτητικά σπίτια, λόγω της ανακοίνωσης των βάσεων και της έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς, αλλά και οι καλοκαιρινοί μήνες, οπότε παραδοσιακά γίνονται οι περισσότερες μετακομίσεις. Οι υψηλότερες τιμές ζήτησης καταγράφηκαν στον Πειραιά. Συγκεκριμένα, στο κέντρο της πόλης σημειώθηκε αύξηση των τιμών πώλησης κατά 36%, στα Ταμπούρια – Αγ. Σοφία η αύξηση άγγιξε το 33,8%, ενώ στη Δραπετσώνα και στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη ανήλθε σε 31,6% και 27,9%, αντίστοιχα.

Στο Νέο Φάληρο

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης το γ’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 σημειώθηκαν σε Νέο Φάληρο (31,4%), Αγιο Στέφανο (24,9%), Πειραϊκή – Χατζηκυριάκειο (23,3%), Βάρη – Βάρκιζα (23%) και Μαραθώνα (22,2%). Στη Θεσσαλονίκη οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής κατοικίας προς πώληση σημειώθηκαν κατά κύριο λόγο στα προάστια της Θεσσαλονίκης: στην περιοχή της Μενεμένης (21,7%), στον Εχέδωρο (18,7%) και στον Θερμαϊκό (18,1%). Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφονται πάλι στα προάστια της συμπρωτεύουσας, σε Ευκαρπία (27,0%), Αγιο Παύλο (22,6%) και Ελευθέριο – Κορδελιό (17,3%).

Στις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής για αγορά κατοικίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 περιλαμβάνονται η Βουλιαγμένη, η Βούλα, η Γλυφάδα, το Κολωνάκι – Λυκαβηττός και η περιοχή Παπάγου, όπου οι τιμές αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα. Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση κατοικίας, οι περιοχές της Αττικής με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές το γ’ τρίμηνο του 2024 είναι πάλι η Βουλιαγμένη, το Κολωνάκι – Λυκαβηττός, η Γλυφάδα, το Παλαιό Ψυχικό και η Βούλα.

Αναλυτικά, στις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής για ενοικίαση κατοικίας βρίσκονται:

• Βουλιαγμένη (20 € / τ.μ.),

• Κολωνάκι – Λυκαβηττός (16,7 € / τ.μ.)

• Γλυφάδα (16,5 € / τ.μ.),

• Παλαιό Ψυχικό (16 € / τ.μ.) και

• Βούλα (15,7 € / τ.μ.).

Αντίθετα, οι πιο προσιτές επιλογές για ενοικίαση κατοικίας εντοπίζονται κυρίως στα δυτικά προάστια, στα προάστια του Πειραιά και στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα σε:

• Κρυονέρι (7,3 € / τ.μ.),

• Αχαρνές (7,1 € / τ.μ.),

• Καματερό (7,1 € / τ.μ.),

• Αγιοι Ανάργυροι (7,1 € / τ.μ.) και

• Πέραμα (6,7 € / τ.μ.).

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα