Με κομμένη ανάσα ο πλανήτης για τις εξελίξεις σε Ιράν – Ισραήλ

Το Τελ Αβίβ έχει ήδη δηλώσει πως δεν θα αφήσει το χτύπημα αναπάντητο, με την Τεχεράνη να διαμηνύει ότι θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του εβραϊκού κράτους εάν δεχτεί επίθεση

Νύχτα ανταλλαγής σκληρών απειλών ανάμεσα σε Τελ Αβίβ και Τεχεράνη ήταν η νύχτα της Τρίτης, που ακολούθησε τη μαζική πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Και οι ώρες που ακολούθησαν δεν θα ήταν υπερβολικό να χαρακτηριστούν «ώρες τρόμου», καθώς ουδείς πιστεύει πλέον πως αυτό που θα κυριαρχήσει «την επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή θα είναι η αυτοσυγκράτηση – πολλώ δε μάλλον η κατάπαυση του πυρός σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα και η ειρήνη. Αλλωστε, το βράδυ της Τετάρτης στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα υπήρχε η αίσθηση πως «δεν αποκλείεται το Ισραήλ απόψε (σ.σ.: χθες) να προβεί σε χτύπημα ή χτυπήματα εναντίον του Ιράν».

Νετανιάχου

Σχεδόν αμέσως μετά τη λήξη του συναγερμού στα ισραηλινά εδάφη, η κυβέρνηση Νετανιάχου ήταν σαφής, καθώς απείλησε πως θα ανταποδώσει το χτύπημα που δέχθηκε εναντίον της επικράτειάς του Ισραήλ, με την Τεχεράνη ταυτόχρονα να διαμηνύει από τη δική της πλευρά ότι θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του εβραϊκού κράτους εάν δεχτεί ισραηλινή επίθεση. «Το Ιράν διέπραξε μεγάλο λάθος απόψε» και «θα πληρώσει το τίμημα» είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ τόνισε πως «τηρούμε αυτό που ορίσαμε: αν κάποιος μας επιτεθεί, του επιτιθέμεθα».

Η μαζική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η δεύτερη μέσα σε περίπου έξι μήνες, «τερματίστηκε», ανακοίνωσε η Τεχεράνη, σύμφωνα με την οποία «το 90%» των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν πέτυχε τους στόχους του. Ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί, διεμήνυσε πως, αν το Ισραήλ κάνει πράξη την απειλή του για αντίποινα, οι δυνάμεις του θα πλήξουν με «ακόμη μεγαλύτερη ένταση» όλες «τις υποδομές» του εβραϊκού κράτους. Τι πρόκειται να συμβεί, λοιπόν, και πότε; Αυτά είναι τα δύο ερωτήματα που, όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα απαντηθούν. Το… μπαλάκι αυτή τη στιγμή βεβαίως βρίσκεται στα χέρια των Ισραηλινών, καθώς οι Ιρανοί έκαναν την «κίνησή» τους, σε αντίποινα για την εξόντωση των ηγετών της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και της παλαιστινιακής Χαμάς. Το πόσο σφοδρή θα είναι όμως η αντίστοιχη κίνηση του Τελ Αβίβ μένει να φανεί.

Οπως επεσήμανε χθες σε ανάλυσή του ο ανταποκριτής του BBC Φρανκ Γκάρντνερ, «με τη βοήθεια των αμερικανικών δορυφορικών συστημάτων, αλλά και μέσα από το δίκτυο των πρακτόρων της Μοσάντ στο έδαφος του Ιράν, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έχουν ένα ευρύ φάσμα στόχων για να διαλέξουν». Σύμφωνα με τον Γκάρντνερ, οι στόχοι αυτοί εν πολλοίς μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες. Πρώτη επιλογή θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι συμβατικοί στρατιωτικοί στόχοι. Οπως σημειώνει ο Βρετανός, «ένας προφανής στόχος για τους Ισραηλινούς θα μπορούσαν να είναι οι βάσεις από τις οποίες το Ιράν εκτόξευσε εναντίον του τους βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτό σημαίνει λοιπόν επιφάνειες εκτόξευσης, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, δεξαμενές ανεφοδιασμού και σημεία αποθήκευσης καυσίμων και πυρομαχικών. Το Ισραήλ θα μπορούσε όμως να προχωρήσει περισσότερο, χτυπώντας βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης ή άλλα σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος. Επίσης, θα μπορούσε ακόμη και να προσπαθήσει να δολοφονήσει άτομα, αξιωματούχους που εμπλέκονται στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν».

Η δεύτερη επιλογή για ανταπόδοση του χτυπήματος που δέχθηκε το Ισραήλ θα μπορούσε να έχει οικονομική διάσταση – αν και αυτό από μόνο του δεν θα συμβεί, παρά μόνο παράλληλα με κάποια στρατιωτικού τύπου κίνηση εναντίον του Ιράν. «Κάτι τέτοιο θα περιλαμβάνει τα πιο ευάλωτα κρατικά περιουσιακά στοιχεία του Ιράν – τα πετροχημικά του εργοστάσια, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πιθανώς τα ναυτιλιακά του συμφέροντα. Αυτό, ωστόσο, θα ήταν μια βαθιά αντιδημοφιλής κίνηση στο Ιράν, καθώς θα κατέληγε να βλάψει τις ζωές των απλών ανθρώπων πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε επίθεση στον στρατό» εκτιμά ο αναλυτής του BBC. Τέλος, τρίτη -και διόλου αμελητέα- επιλογή δεν είναι άλλη από ένα πλήγμα στην «πυρηνική καρδιά» του Ιράν. Μια απόφαση, όμως, που ανοίγει τις πύλες της Κόλασης για την ευρύτερη -και όχι μόνο- περιοχή, την οποία δεν επιθυμεί ούτε η Ουάσινγκτον. Αλλωστε, το ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν, λέγοντας μονολεκτικά «όχι» όταν ρωτήθηκε για το αν θα υποστήριζε ένα πλήγμα… πυρηνικών διαστάσεων. Είναι γνωστό, πάντως, στη διεθνή κοινότητα πως το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο πολύ περισσότερο από το επίπεδο του 20% που απαιτείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των πυρηνικών εργοστασίων.


Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κηρύχθηκε από τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ «persona non grata»

Την ώρα που το Ισραήλ, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών του Ισραελ Κατς, ασκούσε χθες μονομερή κριτική στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κατηγορώντας τον για μεροληψία, ανακοίνωνε πως ο Αντόνιο Γκουτέρες κηρύχθηκε για τη χώρα «persona non grata» (ανεπιθύμητο πρόσωπο), καθώς δεν καταδίκασε ονομαστικά το Ιράν για τη μαζική πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε κατά της πατρίδας του.

«Οποιοσδήποτε δεν μπορεί να καταδικάσει κατηγορηματικά την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος. Εχουμε να κάνουμε με έναν αντιισραηλινό γενικό γραμματέα που υποστηρίζει τους τρομοκράτες, τους βιαστές και τους δολοφόνους» σημείωσε ο Κατς σε ανακοίνωσή του. Μια ανακοίνωση που ήρθε πάντως αφού οι μεγάλοι παίκτες της παγκόσμιας σκακιέρας έπαιρναν θέση στο ταμπλό των καυτών εξελίξεων που διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή.

Τα βλέμματα όλων βέβαια ήταν πρωτίστως στραμμένα προς τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έσπευσε να προειδοποιήσει το Ιράν για τις «συνέπειες» της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ, προσθέτοντας πως διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση Νετανιάχου για την ανταπόδοση σε αυτήν. «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως, πλήρως το Ισραήλ» είπε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν, δίχως να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. «Είναι απόλυτα απαράδεκτη (σ.σ.: η επίθεση) και όλος ο κόσμος πρέπει να (την) καταδικάσει» είπε από την πλευρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν. Συγχρόνως, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ τόνισε πως οι αμερικανικές δυνάμεις είναι σε «καλή θέση» για την αντιμετώπιση της «απειλής» του Ιράν.

Την ώρα πάντως που η Τεχεράνη εξηγούσε από την πλευρά της πως δεν προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για την επίθεση που εξαπέλυσε, η διεθνής κοινότητα ανήσυχη παρακολουθούσε τις εξελίξεις. Σύσσωμη η Δύση, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο όμως και σε επίπεδο κρατών, έσπευδε να δηλώσει τη στήριξή της στο Ισραήλ – κάτι που έκανε βεβαίως και η Βρετανία. Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, δηλώσεις έγιναν και από τη Μόσχα, όσο και από το Πεκίνο, με τις δυο πλευρές να καλούν τους πάντες σε αυτοσυγκράτηση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα