Σχολεία: Τσουνάμι αποβολών

Εχουν τιμωρηθεί 813 μαθητές για τη χρήση κινητών, με τον Κ. Πιερρακάκη να εκφράζει την πεποίθηση ότι το μέτρο λειτουργεί και πως με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και περιστατικά εκφοβισμού

Εκατοντάδες αποβολές έχουν ήδη επιβληθεί για τη χρήση των κινητών στα σχολεία, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, που εκφράζει την πεποίθηση πως όχι μόνο το μέτρο λειτουργεί, αλλά πως με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και περιστατικά καταγραφής bullying σε βάρος ανυπεράσπιστων μαθητών. Ο ίδιος έκανε λόγο και για την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, στην οποία έχει γίνει σωρεία αναφορών όχι μόνο από γονείς, αλλά και από τα ίδια τα θύματα.

«Η μάχη απέναντι στον σχολικό εκφοβισμό είναι διαρκής και άρχισε να φέρνει αποτελέσματα. Οι γονείς και οι μαθητές δεν φοβούνται πια να μιλήσουν. Στην πλατφόρμα stop-bullying έχουν υποβληθεί 407 αναφορές. Εξετάζονται μία προς μία και δίνεται λύση είτε μέσα στο σχολείο είτε στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, που ενεργοποιείται στα πιο σοβαρά περιστατικά» ανέφερε αρχικά ο υπουργός και συνέχισε: «Οι εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν την απαγόρευση των κινητών, τα οποία χρησιμοποιούνταν και σαν εργαλεία καταγραφής περιστατικών bullying. Ηδη έχουν επιβληθεί 813 αποβολές για χρήση κινητών, που σημαίνει ότι το μέτρο λειτουργεί». Βέβαια, έκανε σαφές πως ούτε η πλατφόρμα ούτε η απαγόρευση των κινητών μπορούν από μόνα τους να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα. «Γι’ αυτό αυξήσαμε συντριπτικά τον αριθμό των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία.

Ενίσχυση

Από τους περίπου 360 μονίμους που ήταν πριν από πέντε χρόνια, πλέον αγγίζουν τους 4.800 και θα ενισχύονται διαρκώς, ενώ κάθε χρόνο προσλαμβάνονται περίπου 2.000 αναπληρωτές. Οποιο παιδί και όποια οικογένεια κρίνεται πως έχει ανάγκη ψυχολογική υποστήριξη στο σχολείο, θα βρούμε τον τρόπο να δώσουμε τη βοήθεια που χρειάζεται» συμπλήρωσε ο υπουργός. Οπως προκύπτει από τις αναφορές στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, που άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο, οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί από γονείς, ενώ μοιρασμένες είναι αριθμητικά οι αναφορές των περιστατικών που αφορούν τη Δευτεροβάθμια και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ειδικότερα, από τον Απρίλιο έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024 έχουν υποβληθεί συνολικά 407 αναφορές. Από αυτές, το 53% αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το 47% την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Επιπλέον, οι 359 αναφορές υπεβλήθησαν από γονείς και οι 48 από μαθητές. Σε ό,τι αφορά τις αναφορές των γονέων, οι 134 είναι πλέον υποθέσεις που έκλεισαν, καθώς έγινε πλήρης διαχείριση, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, και οι 40 είναι σε διαδικασία παιδαγωγικής παρέμβασης, με βάση τα πρωτόκολλα παρέμβασης. Ακόμα οι 13 είναι εντός αρμοδιότητας πλατφόρμας και πρόκειται να αρχίσει η διαχείρισή τους άμεσα, ενώ 61 αναφορές έχουν υποβληθεί χωρίς να έχει αρχίσει ακόμη η διαχείρισή τους. Σε ό,τι αφορά τις αναφορές που υπεβλήθησαν από μαθητές, από τις 48 συνολικά, οι 21 υποθέσεις θεωρούνται πλέον κλειστές, καθώς έγινε πλήρης διαχείριση, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, και μία είναι αυτή τη στιγμή σε διαδικασία παιδαγωγικής παρέμβασης, με βάση τα πρωτόκολλα παρέμβασης.

Επιπλέον, τέσσερις αναφορές είναι εντός αρμοδιότητας πλατφόρμας και πρόκειται να αρχίσει η διαχείρισή τους άμεσα και οκτώ αναφορές έχουν υποβληθεί χωρίς να έχει αρχίσει ακόμη η διαχείρισή τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στατιστικά στοιχεία για το είδος εκφοβισμού που έχει καταγγελθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από τις 407 αναφορές που έχουν υποβληθεί, το 77% αφορά ψυχολογικό bullying, το 48% αφορά κοινωνικό bullying, το 56% αφορά σωματικό bullying και το 18% αφορά ηλεκτρονικό/διαδικτυακό bullying.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα