Ακριβότερο το ρεύμα τον Οκτώβριο!

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε μείωση της τάξης του 6,1%, αλλά οι καταναλωτές θα πληρώσουν περισσότερα, εάν δεν δοθούν επιδοτήσεις

Σε μείωση της τάξης του 6,1% για το πράσινο τιμολόγιο του Οκτωβρίου σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο προχώρησε η ΔΕΗ, σε συνέχεια της υποχώρησης της τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς. Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται στα 14,96 λεπτά/κιλοβατώρα έναντι 15,94 τον προηγούμενο μήνα, στον οποίο όμως η τελική τιμή είχε υποχωρήσει στα 14,54 λεπτά λόγω της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, αν τον Οκτώβριο δεν χορηγηθούν επιδοτήσεις, όπως είναι και το πιο πιθανό, οι καταναλωτές που διαθέτουν πράσινο τιμολόγιο (η συντριπτική πλειονότητα δηλαδή) θα πληρώσουν πιο ακριβά το ρεύμα.

Οι υπόλοιποι πάροχοι

Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους παρόχους, αφού ήδη δύο από τις μεγάλες εταιρίες της αγοράς, η Protergia και ο ΗΡΩΝ, έχουν ανακοινώσει σταθερές τιμές και για τον Οκτώβριο στα 15,99 και 15,88 λεπτά η κιλοβατώρα, αντίστοιχα. Πέρα από τα οικιακά τιμολόγια, η ΔΕΗ προχωρεί σε μειώσεις των τιμών και για τους επαγγελματίες κατά 4,7%. Συγκεκριμένα, οι τιμές του Γ21 πράσινου τιμολογίου για επαγγελματίες μειώνονται τον Οκτώβριο σε 0,1634 €/kWh από 0,1714 €/kWh τον Σεπτέμβριο.

Ερωτηθείς χθες αν θα συνεχιστούν και στο μέλλον οι επιδοτήσεις στο ρεύμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης απάντησε: «Σε αυτό το όριο που είπαμε, γύρω στα 15 σεντ, η κυβέρνηση, όταν θα ανεβαίνει η τιμή πάνω από αυτά τα επίπεδα, θα έχει τη βούληση να παρεμβαίνει». Προανήγγειλε πάντως μείωση στις τιμές του ρεύματος από τον Νοέμβριο και μετά. «Για την ώρα οι δικές μας τιμές, επειδή μπαίνουμε σε περίοδο χαμηλής ζήτησης, μειώνονται πολύ σημαντικά και αυτή τη μείωση θα τη δουν οι καταναλωτές από τον επόμενο μήνα. Αυτό είναι μία πρώτη ένδειξη που έχουμε από τις πρώτες τιμές του Οκτωβρίου και τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου έχουμε μία αποκλιμάκωση» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Εξακολουθεί να υπάρχει ένταση στη Μέση Ανατολή και λόγω αυτού το φυσικό αέριο παραμένει σχετικά ψηλά στα 38 ευρώ σήμερα, όχι όμως σε σοβαρές διαφορές από τους προηγούμενους μήνες. Συνεπώς δεν βλέπω αντικειμενική πίεση τούτη την ώρα για τις τιμές του ρεύματος στους αμέσως επόμενους μήνες, το αντίθετο προβλέπω» πρόσθεσε. Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης απέστειλε με τους ομολόγους του της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας κοινή επιστολή στην επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε., ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της απότομης ανόδου των τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που παρατηρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, εξαιτίας εξωγενών παραγόντων. Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη βασικής υποδομής διασύνδεσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα