Το Μαξίμου σκάβει τον λάκκο της Ν.Δ. για το σκάνδαλο με τα e-mails

Ο έμπιστος του Μητσοτάκη Γ. Μυλωνάκης έστησε το αφήγημα των διαρροών προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση της Ασημακοπούλου, προκειμένου να εκτεθούν «γαλάζια» στελέχη, για να βγουν «λάδι» η κυβέρνηση και η Κεραμέως

Σε μια κυβέρνηση που πνίγεται στα σκάνδαλα, όπως του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί να συμβεί και το ανήκουστο: το Μαξίμου να σκάβει τον λάκκο της Νέας Δημοκρατίας! Με τον έμπιστο του πρωθυπουργού, Γιώργο Μυλωνάκη, να έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει τη δουλειά, προκειμένου να καλυφθούν το Μέγαρο Μαξίμου και η Νίκη Κεραμέως σε βάρος σημαντικών κομματικών στελεχών. Οπως προκύπτει από τα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας χθες, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ είναι αυτός που πήρε εξ ολοκλήρου στα χέρια του, για λογαριασμό του Μαξίμου, όλους τους χειρισμούς της δυσώδους υπόθεσης διαρροής προσωπικών δεδομένων των απόδημων ψηφοφόρων για τις φετινές ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής ερευνητικής ομάδας Data Journalists, το σχέδιο Μυλωνάκη είχε διπλή στόχευση: πρώτον, να μειώσει τις ευθύνες της Κεραμέως ως τότε υπουργού Εσωτερικών (από Ιούνιο 2023 έως Ιούνιο 2024) και, ταυτόχρονα, να προκαλέσει πλήγμα σε στελέχη του κόμματος, όπως ο Παύλος Μαρινάκης, που ήταν γραμματέας της Ν.Δ. το επίμαχο διάστημα των διαρροών e-mails. Ο Μυλωνάκης φέρεται ότι είναι αυτός που έστησε το αφήγημα της διαρροής και των υποτιθέμενων «κενών ασφαλείας» στο site του ΥΠΕΣ. Στον επίσημο ιστότοπο του υπουργείου, μάλιστα, τοποθετήθηκε και μια προειδοποίηση, με το πρόσχημα ότι θέλουν να «προφυλάξουν» το κοινό από τυχόν υποκλοπή από επιτηδείους.

Το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων αναμένεται το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Η απόφαση θα κρίνει αν οι έρευνες του Μεγάρου Μαξίμου για τη διαρροή των e-mails ήταν αληθείς ή ψευδείς. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το υπουργείο Εσωτερικών έχει καταδικαστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή, τον Μάιο του 2024, με πρόστιμο 400.000 ευρώ επειδή, όπως απεφάνθη, τα αρχεία με τα δεδομένα είχαν εξαχθεί από τις 8 Ιουνίου 2023 δέκα φορές, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Οταν βγήκε στο φως η υπόθεση, κυριάρχησε το σενάριο της υποκλοπής και διαρροής των προσωπικών δεδομένων απόδημων ψηφοφόρων. Ως υπεύθυνο χαρακτήριζαν αρχικά τον Νίκο Θεοδωρόπουλο, γραμματέα των Ελλήνων της διασποράς. Μάλιστα, λίγες ημέρες αργότερα, τον Απρίλιο του 2024, έγινε γνωστή -για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο- η είδηση πως υπήρξε διάρρηξη στο γραφείο της Διεύθυνσης Εκλογών. Κι ενώ αρχικά θεωρήθηκε πως η διάρρηξη είχε σχέση με την υπόθεση, τελικά απεδείχθη ότι αυτό δεν ίσχυε.

Σύμφωνα με τους Data Journalists, ο Μυλωνάκης φέρεται ότι είναι αυτός που «σύστησε» στην υποψήφια ευρωβουλευτή Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου να ρίξει το φταίξιμο στους μηχανισμούς και στα στελέχη της Ν.Δ. Η μεθόδευση έγινε προκειμένου να φανεί ότι το αρχείο με τα προσωπικά δεδομένα είχε εξαχθεί τον Ιούνιο του 2023, ώστε να «ξεπλυθεί» από τις ευθύνες της η Νίκη Κεραμέως. Μια άλλη σκοπιμότητα ήταν να βρεθούν στο επίκεντρο οι Μαρινάκης και Σμυρλής (γ.γ. του κόμματος). Ηταν ένα εύκολο αφήγημα, αφού ο Γιάννης Σμυρλής είχε ήδη στοχοποιηθεί από την υπόθεση των υποκλοπών. Ομως, τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως τα υπολόγιζε το Μαξίμου, διά του Μυλωνάκη. Στην τελευταία απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στις 26 Αυγούστου 2024, αποκαλύφθηκε πως ο Μένιος Κορομηλάς, ως στέλεχος της Ν.Δ., ήταν τελικά ο «κομιστής» που ήξερε την αλήθεια. Ο Κορομηλάς είναι οργανωτικός γραμματέας Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. και υπεύθυνος Διαχείρισης Κρίσεων. Η νέα τροπή, που προκύπτει από την απόφαση της Αρχής, δεν είδε το φως της δημοσιότητας.

Ο «κομιστής»

Στην απόφαση γίνεται λόγος για την έρευνα που υποτίθεται ότι θα γινόταν από το Μέγαρο Μαξίμου. Στην έρευνα, όμως, δεν αναφέρονταν πουθενά το όνομα και η ιδιότητα του πραγματικού κομιστή του αρχείου από το ΥΠΕΣ, Μένιου Κορομηλά, όπως αυτός ομολόγησε στη συνέχεια ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων. Συγκεκριμένα, στην απόφαση με αριθμό 2242 της Αρχής, όπως δημοσιεύθηκε στις 26 Αυγούστου, ο Μένιος Κορομηλάς παραδέχεται ότι ήταν αυτός που έλαβε το αρχείο από πρόσωπο που το εξήγαγε από το ΥΠΕΣ.

Σύμφωνα με την απόφαση, «ο Αριστόδημος (Μένιος) Κορομηλάς, τόσο διά των εκπροσώπων του κατά την ακρόαση όσο και με το υπόμνημά του (…), αναφέρει ότι την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2023 είχε συνεργασία με τον τότε γ.γ. του ΥΠΕΣ κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, από τον οποίο, όπως υποστηρίζει, δέχθηκε μια τηλεφωνική κλήση στις 23/6/2023, και στο πλαίσιο αυτής του ζητήθηκε να προωθήσει στον κ. Θεοδωρόπουλο ένα αρχείο που θα του έστελνε μέσω WhatsApp ένας συνεργάτης του και ότι προώθησε στον κ. Θεοδωρόπουλο το αρχείο που του εστάλη από άγνωστο αριθμό, χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενό του ή την πιθανή χρήση του και χωρίς να περιέλθει στο αρχείο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του ή στην ηλεκτρονική διεύθυνσή του στη Ν.Δ. (…)

Υποστηρίζει επίσης ότι δεν έχει στην κατοχή του το επίμαχο αρχείο, διότι στο μεταξύ άλλαξε συσκευή κινητού τηλεφώνου και ότι εκ της κομματικής του ιδιότητας δεν είχε και ουδέποτε επεδίωξε πρόσβαση σε εκλογικούς καταλόγους ή προσωπικά δεδομένα πολιτών, ούτε οι αρμοδιότητές του είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο του Ελληνισμού της διασποράς, και ζητά να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο ως προς το πρόσωπό του». Ο Κορομηλάς δεν αποκαλύπτει από ποιον πήρε το αρχείο και καλύπτει πλήρως την ανωνυμία του συγκεκριμένου προσώπου στην κατάθεσή του στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων, λέγοντας ότι έλαβε το αρχείο από άγνωστο αριθμό, τον οποίο δεν μπορεί να γνωστοποιήσει γιατί έχει αλλάξει συσκευή. Πώς, λοιπόν, επετράπη από την ηγεσία του ΥΠΕΣ η ανάπτυξη των ψευδοθεωριών περί υποκλοπής; Και πώς ο Μητσοτάκης επέτρεψε στον Γ. Μυλωνάκη να διακινήσει ένα τέτοιο ανυπόστατο σενάριο;

Σοβαρά ερωτήματα

Ο Κορομηλάς ανέφερε προς την Αρχή ότι παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, προφανώς σχετιζόμενους με την υπόθεση, από τη θέση του οργανωτικού γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της Ν.Δ. στις 20 Ιουνίου 2024. Η παραίτηση αυτή δεν πήρε διαστάσεις. Προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για ποιον λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε πριν από δύο εβδομάδες για την ιδιότητα του Κορομηλά, απέφυγε να απαντήσει ευθέως σχετικά με τις λεπτομέρειες της παραίτησής του, ενώ στο προηγούμενο briefing δήλωνε πως δεν θυμόταν καν εάν έχει ιδιότητα ο κ. Κορομηλάς ή όχι. Επιπλέον, δεν απάντησε ούτε στην ερώτηση εάν την έρευνα διεξήγαγε ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης. Ο Κορομηλάς ήταν μέλος της task force του Μαξίμου για τις εκλογές, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Αυτό σημαίνει ότι χειριζόταν ευαίσθητες λίστες για όλη την επικράτεια; Και στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές;


Το «άδειασμα» Θεοδωρόπουλου και τα αμείλικτα ερωτήματα

Το Μαξίμου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έδωσε εντολή στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου να κατονομαστεί αποκλειστικά ο Θεοδωρόπουλος. Ταυτόχρονα, η πρόθεση ήταν να αποσιωπηθεί η εμπλοκή του Κορομηλά. Η κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όταν η Αρχή ζήτησε το πόρισμα της έρευνας Μαξίμου για την υπόθεση Ασημακοπούλου. Από την άλλη, το υπουργείο Εσωτερικών χρησιμοποίησε ως επιχείρημα υπεράσπισής του τις διαρροές του Μαξίμου προς τα ΜΜΕ με non papers.

Ενα ερώτημα που θέτουν οι Data Journalists μπορεί να αποδειχθεί κομβικό: «O πρωθυπουργός γνωρίζει πώς ο Γ. Μυλωνάκης, εκπροσωπώντας τη Βουλή, δηλαδή τη Νομοθετική Εξουσία, οδηγούσε την κυβέρνηση, δηλαδή την Εκτελεστική Εξουσία, να εκδίδει πορίσματα για έρευνες με διαρροές στα ΜΜΕ, επιχειρώντας εμμέσως πλην σαφώς τον επηρεασμό της Δικαστικής Εξουσίας;» Αν και αρχικά δόθηκε σαν εξιλαστήριο θύμα ο Νίκος Θεοδωρόπουλος και υπεύθυνο το κόμμα για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων, στη συνέχεια το σχέδιο Μαξίμου άρχισε να καταρρέει. Παρά ταύτα, το Μαξίμου επιμένει ότι η αρχική έρευνα Μυλωνάκη ήταν σωστή, ενώ εκ των γεγονότων που παρατίθενται στην απόφαση 2242 της ΑΠΔ φαίνεται ότι ήταν λάθος.

Ακόμα, όμως, δεν έχει διερευνηθεί ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του Κορομηλά και γιατί απεκρύβη η ταυτότητά του στην υπόθεση από το Μέγαρο Μαξίμου. Ποια η σχέση του και οι επαφές του με το ΥΠΕΣ; Και γιατί ο Κορομηλάς, ενώ έχει παραδεχτεί την πράξη του ως κομιστής, προστατεύεται; Παίζουν ρόλο σε αυτό οι οικογενειακές σχέσεις του με ισχυρό μητροπολίτη, όπως λέγεται; Να σημειωθεί ότι η Αρχή Προστασίας είχε αναφέρει στις 4 Απριλίου 2024 ότι ουδέποτε έλαβε τις απαντήσεις που είχε ζητήσει από το Μέγαρο Μαξίμου, με τη γενική γραμματεία του πρωθυπουργού να μην ασχολείται καν, πρακτικά, με το αίτημα της Αρχής να της παραδώσει τα αποτελέσματα της έρευνας Μαξίμου, δηλαδή της έρευνας του Γ. Μυλωνάκη.


Το δεξί χέρι του Κυριάκου για τις βρόμικες αποστολές

Ο Γιώργος Μυλωνάκης επιστρατεύθηκε από τον πρωθυπουργό επίσημα τον Ιούνιο του 2024, αλλά ανεπίσημα είναι χρόνια ο πιο στενός του συνεργάτης. Πριν γίνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ο Μυλωνάκης και μπει στην κυβέρνηση, ήταν επί μία πενταετία γενικός γραμματέας της Βουλής. Οπως ενημέρωναν την κοινή γνώμη τον περασμένο Ιούνιο τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, «το έργο του Γιώργου Μυλωνάκη είναι τα “δύσκολα” πολιτικά ζητήματα που απαιτούν ειδικούς χειρισμούς και ισορροπίες». Ενα απ’ αυτά τα… δύσκολα ζητήματα είναι η διαρροή των προσωπικών δεδομένων των απόδημων ψηφοφόρων.

Παλαιότερα, ο Γιώργος Μυλωνάκης είχε αποσπαστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και είχε οριστεί σύμβουλος Θεσμών και Διαφάνειας επί Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Από τον Ιανουάριο του 2016 και την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές ο Γιώργος Μυλωνάκης έγινε ένας από τους στενότερους και πλέον έμπιστους συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στη διαμόρφωση της στρατηγικής της κυβέρνησης.

Το χρονικό

Οπως είναι γνωστό, την 1η Μαρτίου 2024 η ευρωβουλευτής της Ν.Δ Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου έστειλε ενημερωτικό newsletter σε απόδημους Ελληνες την ίδια ημέρα και με ελάχιστα λεπτά διαφορά από τη στιγμή που η Ν. Κεραμέως μέσω του ΥΠΕΣ ενημέρωσε τους εκλογείς εξωτερικού του 2023 ότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου ώστε να σπεύσουν να εγγραφούν για τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Μεταξύ 1 και 3 Μαρτίου προκλήθηκε ο μεγάλος θόρυβος στο διαδίκτυο για τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων και το ΥΠΕΣ δήλωσε μέσω του γενικού γραμματέα Αθ. Μπαλέρμπα ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν παραχωρεί e-mails σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ενώ η κυρία Κεραμέως δεν έκανε δημόσια παρέμβαση για το σκάνδαλο, αφήνοντας αυτόν τον ρόλο στον γενικό γραμματέα του υπουργείου.

Στις 4 Μαρτίου άρχισε έρευνα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και από την Εισαγγελία Αθηνών. Την ίδια ημέρα το υπουργείο επανέφερε, προφανώς σκόπιμα, την παλιά ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ apodimoi.gov.gr με το παρακάτω μήνυμα: «Η σύνδεσή σας δεν είναι ιδιωτική» επειδή «κάποιοι επιτήδειοι μπορεί να προσπαθήσουν να κλέψουν τις πληροφορίες σας». Πηγές του υπουργείου προχώρησαν σε διευκρινίσεις αναφορικά με την πλατφόρμα apodimoi.gov.gr, στην οποία εμφανίζεται σφάλμα απορρήτου, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να χτίζεται από το Μαξίμου το αφήγημα διαρροής προκειμένου να καλυφθεί η ευθύνη των ανώτατων στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών.

Οπως προκύπτει από το χθεσινό δημοσίευμα, η κυβέρνηση έχτισε σκόπιμα ένα σενάριο για υποκλοπή δεδομένων και εμφάνισε την κυβερνητική ιστοσελίδα με μήνυμα ότι «κάποιοι επιτήδειοι μπορεί να προσπαθήσουν να κλέψουν τις πληροφορίες σας» προκειμένου να προστατευτούν Μαξίμου και υπουργείο Εσωτερικών από τις ουσιαστικές ευθύνες και παραλείψεις τους. Η σύλληψη της ιδέας φέρεται ότι ανήκει στον τότε γενικό γραμματέα της Βουλής Γιώργο Μυλωνάκη, ο οποίος συνδέεται με βαθιά φιλία με τον σύζυγο της Κεραμέως από την κοινή θητεία τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ετσι, από τις αρχές Μαρτίου ο Μυλωνάκης φαίνεται να καθοδηγεί τον πρωθυπουργό στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ είναι ο άνθρωπος που συνομιλούσε με την κυρία Ασημακοπούλου από το πρωί της 2ας Μαρτίου και της έδινε κατευθυντήριες γραμμές.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα