Ανασύρθηκε το πτώμα του Νασράλα

Με τις διατρητικές βόμβες για την καταστροφή καταφυγίων, το Ισραήλ εξόντωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Με τις απώλειες στις τάξεις των υψηλόβαθμων στελεχών να είναι πλέον σημαντικές, ορκίστηκε και ο νέος της ηγέτης της, Χασέμ Σαφιεντίν

Με νέου τύπου βόμβες και με μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση το Ισραήλ εξόντωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Πρόκειται για τις διατρητικές βόμβες bunker buster (καταστροφέας καταφυγίων), οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για να καταστρέφουν υπόγειες κατασκευές που χρησιμοποιήθηκαν στον βομβαρδισμό που προκάλεσε τον θάνατο του Νασράλα.

Το πτώμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ ανασύρθηκε από το σημείο της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού, δήλωσαν την Κυριακή στο Reuters μία ιατρική πηγή και μία πηγή ασφαλείας. Ενώ η ανακοίνωση της Χεζμπολάχ το Σάββατο που επιβεβαίωσε τον θάνατο του Νασράλα δεν ανέφερε πώς ακριβώς σκοτώθηκε ούτε πότε θα γίνει η κηδεία του, οι δύο πηγές ανέφεραν ότι το σώμα του δεν είχε τραύματα και ότι φαίνεται πως η αιτία θανάτου ήταν αμβλύ τραύμα από τη δύναμη της έκρηξης. Την ίδια στιγμή, βίντεο από το πρακτορείο Anadolu παρουσιάζει… τον κρατήρα που δημιουργήθηκε από τον μαζικό βομβαρδισμό, ο οποίος είχε συνέπεια την «κατεδάφιση» των κτιρίων που στέγαζαν -στα υπόγειά τους- κεντρικά γραφεία της Χεζμπολάχ και τον θάνατο του Νασράλα.

Το πλήγμα που σκότωσε τον Χασάν Νασράλα σκότωσε επίσης και τον Αλι Καράκι, τον διοικητή του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η σιιτική οργάνωση. Εν μέσω αυτής της δύσκολης κατάστασης και με τις απώλειες στις τάξεις των υψηλόβαθμων στελεχών να είναι σημαντικές, ορκίστηκε και ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Πρόκειται για τον ξάδερφο του Χασάν Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν (Ενθετη). Ο σεΐχης Χασάν Νασράλα αποτέλεσε μία από τις πιο γνωστές και σημαντικές προσωπικότητες στη Μέση Ανατολή. Ο Νασράλα είχε αποφύγει κάθε δημόσια εμφάνιση εδώ και χρόνια λόγω των φόβων ότι θα δολοφονηθεί από το Ισραήλ. Με στενούς προσωπικούς δεσμούς με το Ιράν, ο Χασάν Νασράλα διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη μετατροπή της Χεζμπολάχ στην πολιτική και στρατιωτική δύναμη που είναι σήμερα – και ήταν σεβαστός από τους υποστηρικτές της ομάδας. Υπό την ηγεσία του Νασράλα, η Χεζμπολάχ βοήθησε στην εκπαίδευση των μαχητών της παλαιστινιακής Χαμάς, καθώς και των πολιτοφυλακών του Ιράκ και της Υεμένης, ενώ αποκτούσε πυραύλους και ρουκέτες από το Ιράν για χρήση εναντίον του Ισραήλ.

Ο Νασράλα υπήρξε ο ηγέτης που μετέτρεψε τη Χεζμπολάχ από μια πολιτοφυλακή που ιδρύθηκε για να πολεμήσει τα ισραηλινά στρατεύματα που είχα καταλάβει τον Λίβανο σε στρατιωτική δύναμη ισχυρότερη από τον λιβανικό στρατό, ισχυρό παράγοντα στην πολιτική του Λιβάνου, σημαντικό πάροχο υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικών υπηρεσιών και βασικό σύμμαχο της προσπάθειας του Ιράν για περιφερειακή υπεροχή. Ο Χασάν Νασράλα εντάχθηκε στο κίνημα Αμάλ, τότε μια σιιτική πολιτοφυλακή, κατά τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου το 1975.

Μετά μια σύντομη επίσκεψη του στην ιερή πόλη του Ιράκ, Νατζάφ, για ένα σιιτικό σεμινάριο, γύρισε πίσω ως μέλος της Αμάλ, αλλά αποχώρησε από την ομάδα το 1982 λίγο μετά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο. Η νέα ομάδα που έφτιαξε, η Ισλαμική Αμάλ, έλαβε σημαντική στρατιωτική και οργανωτική υποστήριξη από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν που είχαν την έδρα τους στην Κοιλάδα Μπεκάα και αναδείχθηκε η πιο εξέχουσα και αποτελεσματική από τις σιιτικές πολιτοφυλακές που αργότερα θα σχημάτιζαν τη Χεζμπολάχ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα