H ηλεκτρική διασύνδεση ήταν το βασικό θέμα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη – Μακρόν
Η ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα ήταν το βασικό θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η συνάντηση έγινε αργά το βράδυ τη Τρίτης (ξημερώματα Τετάρτης στην Ελλάδα) στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τον κ. Μακρόν για την πρόοδο του έργου κοινού ευρωπαϊκού και γαλλικού ενδιαφέροντος Great Sea Interconnector, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τρεις ηγέτες συμφωνούν στη στρατηγική σημασία του για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Το έργο έχει και γαλλικό ενδιαφέρον, καθώς ο ΑΔΜΗΕ έχει αναθέσει στη Nexans την κατασκευή του καλωδίου, ενώ και άλλες γαλλικές εταιρίες διερευνούν την επενδυτική συμμετοχή τους στο έργο.
Οπως είναι γνωστό, την περασμένη Παρασκευή, Αθήνα και Λευκωσία υπέγραψαν το πλαίσιο κατανόησης για να προχωρήσουν γρήγορα οι διευθετήσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου, ενώ αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η τροπολογία που προβλέπει τον ισόποσο επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου (50%-50%) μεταξύ των δύο χωρών.
Αξίωση της Λευκωσίας
Σύμφωνα με την «Ημερησία», η ρύθμιση αυτή προέκυψε ύστερα από αξίωση της Λευκωσίας, ενώ στην αρχική συμφωνία κατανομής του κόστους η αναλογία προέβλεπε ότι οι Κύπριοι θα επωμίζονταν το 63% των δαπανών, ως άμεσα ωφελούμενοι από το έργο, ενώ οι Ελληνες το 37%. Ωστόσο, αυτό άλλαξε και, σε περίπτωση που σταματήσει το έργο για λόγους ανωτέρας βίας και χωρίς υπαιτιότητα του φορέα υλοποίησης (ΑΔΜΗΕ), αυτός θα έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τότε, μοιράζοντας το κόστος ισόποσα (50%-50%) μεταξύ των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών ηγετών συζητήθηκαν επίσης οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην κατάσταση στη Γάζα, αλλά και η ατζέντα της συνάντησης της MED9, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου στην Πάφο. Σύμφωνα με δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου, οι τρεις ηγέτες συζήτησαν και τις «ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή και, λαμβάνοντας υπόψη και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τις εξελίξεις, έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, μια κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους». Οπως είπε, σε αυτό το πλαίσιο συμφώνησαν ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εννέα μεσογειακών κρατών-μελών της Ε.Ε. (MED9), στην Πάφο, οι εξελίξεις στην περιοχή θα είναι το κυρίαρχο θέμα, και τόνισε ότι σε αυτήν θα παραστεί και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, καθώς η χώρα του διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.