Νέο μεγάλο deal της ΔΕΗ με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά

Ενα ακόμα μεγάλο deal στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, προχωρώντας σε συμφωνία-πλαίσιο συνεργασίας με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 66,6 MW, την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ υπό ανάπτυξη εγκατεστημένης ισχύος έως 1,7 GW και την από κοινού ανάπτυξή του με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, καθώς και την εξαγορά ποσοστού 20% στην εταιρία Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε., που αναπτύσσει μονάδα CCGT (840 MW) και στην οποία η ΔΕΗ κατέχει ήδη πλειοψηφικό ποσοστό (51%). Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, οι κινήσεις αυτές αποτελούν σημαντικό βήμα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της στην εγχώρια αγορά, τη σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και την αύξηση των ΑΠΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στα αιολικά.

Τα 66,6 MW σε λειτουργία αφορούν α) δύο αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 43,3 MW, που τέθηκαν πρόσφατα σε λειτουργία στη νότια Εύβοια και τη Λακωνία, δύο περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό, και β) φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 23,3 MW σε λειτουργία. Η συναλλαγή για το χαρτοφυλάκιο αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 111.000.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η χωρητικότητα (capacity factor) των αιολικών πάρκων ανέρχεται σε 32% μεσοσταθμικά, υψηλότερη από τον μέσο όρο της χώρας (27%), ενώ το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου διαθέτει υψηλή μεσοσταθμική τιμή πώλησης ενέργειας.

Επιπλέον, o Ομιλος ΔΕΗ θα αποκτήσει έργα ΑΠΕ υπό ανάπτυξη με συνολική ισχύ 1,7 GW σε διάφορες φάσεις αδειοδότησης και περιοχές της ελληνικής επικράτειας, με τίμημα 106.000.000 ευρώ, τα οποία θα αναπτύξει περαιτέρω με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά. Οσον αφορά το τρίτο σκέλος της συμφωνίας, η ΔΕΗ εξαγοράζει το 20% που κατέχει η DAMCO ENERGY του Ομίλου Κοπελούζου στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε. αντί 27.000.000 ευρώ, ανεβάζοντας στο 71% το ποσοστό της και αποκτώντας την καταστατική πλειοψηφία (το υπόλοιπο 29% ανήκει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας). H Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε. κατασκευάζει νέο θερμοηλεκτρικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου, ισχύος 840 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα