Το Ισραήλ έτοιμο για εισβολή στον Λίβανο

Η Βηρυτός εκτιμά ότι μόνο οι ΗΠΑ είναι ικανές να βάλουν φρένο στα ανεξέλεγκτα σχέδια του Νετανιάχου, ενώ δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για την τοποθέτηση που έκανε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τζο Μπάιντεν

Ενα βήμα πριν από τη χερσαία επέμβαση στον Λίβανο φαίνεται πως βρίσκονται οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, με το Τελ Αβίβ να μοιάζει αποφασισμένο μετά τη Λωρίδα της Γάζας να μετατρέψει ακόμα μια χώρα σε ένα απέραντο νεκροταφείο ψυχών.

Οι δυνάμεις του IDF προετοιμάζουν επιμελώς τα βήματά τους για μια φονική χερσαίου τύπου επιδρομή, εξουδετερώνοντας προς το παρόν όσο το δυνατόν περισσότερους στόχους μέσω των εναέριων χτυπημάτων. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνταράσσουν τη Βηρυτό και περιφερειακές περιοχές, με τα ισραηλινά στρατεύματα να ανακοινώνουν διαρκώς την εξουδετέρωση στόχων της Χεζμπολάχ έχοντας καταφέρει σημαντικά πλήγματα στο σιιτικό κίνημα. Η αντίδραση της Χεζμπολάχ ήρθε μέσα από ένα άνευ προηγουμένου χτύπημα με πύραυλο εδάφους-εδάφους, που τελικά αναχαιτίστηκε πριν καταλήξει στο Τελ Αβίβ.

Η ηγεσία της Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι στόχος της επίθεσης ήταν τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ κοντά στο Τελ Αβίβ, την οποία κατηγορεί για την πρόσφατη σειρά στοχευμένων δολοφονιών των ανώτατων διοικητών της και για επιθέσεις στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι αμφισβητεί ότι η Μοσάντ ήταν ο στόχος της σιιτικής οργάνωσης όταν εκτόξευσε τον πύραυλο από ένα χωριό του Λιβάνου.

«Το αποτέλεσμα ήταν ένας πύραυλος βαρέος τύπου, που πήγαινε προς το Τελ Αβίβ, προς τις περιοχές αμάχων. Το αρχηγείο της Μοσάντ δεν βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή» είπε και απέδωσε τον ισχυρισμό της Χεζμπολάχ σε «ψυχολογικό πόλεμο». Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και με συνεχείς εκκλήσεις επιδιώκει μία αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία πάντως την παρούσα στιγμή φαντάζει απίθανη. «Το Ισραήλ έχει ένα πραγματικό και νόμιμο πρόβλημα» είπε ο Αντονι Μπλίνκεν στο NBC, προσθέτοντας πως «μετά τα φρικτά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στα νότια του Ισραήλ η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο προστέθηκε στην εξίσωση κι άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ».

Σχέδιο αποκλιμάκωσης

«Υπήρχε ένα πηγαινέλα, οι άνθρωποι στον νότιο Λίβανο έπρεπε επίσης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κι αυτό που όλοι θέλουν είναι ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι μπορούν απλώς να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο. Αυτό επιδιώκει το Ισραήλ, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό θα ήταν μέσω μιας διπλωματικής συμφωνίας» σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ εργάζονται με διεθνείς εταίρους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης της κατάστασης.

Η λιβανέζικη πολιτική ηγεσία εκτιμά ότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανές να βάλουν φρένο στα ανεξέλεγκτα σχέδια του Νετανιάχου, γι’ αυτό ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την τοποθέτηση που έκανε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας πάντως ότι διατηρεί ακόμη ελπίδες. «Δεν ήταν ισχυρή. Δεν ήταν υποσχόμενη και δεν επιλύει το πρόβλημα» έκρινε ο κ. Χαμπίμπ αναφερόμενος στην ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ.


H Χεζμπολάχ αποκάλυψε τις τεράστιες απώλειες μαχητών της

Στη σκιά του χάους στον Λίβανο από τις μαζικές ισραηλινές επιδρομές, οι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ προχώρησαν σε μια σοκαριστική παραδοχή, δίνοντας στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το εύρος των στοχευμένων επιθέσεων με τις εκρήξεις σε βομβητές και ασυρμάτους, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες.

Το Reuters, συνομιλώντας με πηγή της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, έκανε λόγο για πάνω από 1.500 μαχητές οι οποίοι τέθηκαν εκτός δράσης, καθώς είτε τυφλώθηκαν είτε ακρωτηριάστηκαν τα χέρια τους από τις εκρήξεις στις συσκευές επικοινωνίας. Αναμφίβολα πρόκειται για ακόμη ένα σημαντικό πλήγμα στην επιχειρησιακή ικανότητα της οργάνωσης, όμως η δύναμη της Χεζμπολάχ εκτιμάται ότι αριθμεί 40.000 έως 50.000 μαχητές, ενώ ο ίδιος ο Νασράλα έχει δηλώσει πως η Χεζμπολάχ διαθέτει 100.000 μαχητές. Σχολιάζοντας την πίεση που δέχεται η οργανωτική δομή της Χεζμπολάχ, ο Ανδρέας Κριγκ, λέκτορας στο King’s College του Λονδίνου, υπογραμμίζει ότι «η μουσουλμανική στρατιωτική οργάνωση παραμένει μία από τις πιο σκληροτράχηλες αντιπάλους του Ισραήλ, όχι λόγω τεχνολογίας ή αριθμών, αλλά λόγω της ικανότητάς της να ανακάμπτει και να συνεχίζει τις επιχειρήσεις της».

Την ίδια στιγμή, μαζικά συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τον νότιο Λίβανο χιλιάδες άμαχοι πολίτες.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων του Λιβάνου που μετατράπηκαν σε εσωτερικούς μετανάστες πλησιάζει πλέον τους 500.000 μετά την κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.

Ανακοίνωση ΟΗΕ

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για τη Σαΐντα, τη μεγαλύτερη πόλη του Νότου, για τη Βηρυτό ή ακόμη και για τη Συρία. «Δεν ξέραμε καν από πού μας έρχονταν οι βόμβες. Είναι σαν αυτή τη φορά να υπάρχει ακόμα περισσότερη βαρβαρότητα» ανέφερε η Ζέιναμπ Ντιάμπ, 32 χρονών, που κατέφυγε, όπως εκατοντάδες άλλες οικογένειες, σε σχολείο που μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας εσωτερικά εκτοπισμένων κοντά στην πρωτεύουσα. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά ως το τέλος της εβδομάδας στη λιβανική επικράτεια. Πολλές αεροπορικές εταιρίες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς και από τη Βηρυτό, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε πως στέλνει εσπευσμένα 700 στρατιωτικούς της στην Κύπρο για να προετοιμάσουν ενδεχόμενες επιχειρήσεις εσπευσμένης απομάκρυνσης υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Λίβανο.


Αλί Χαμενεΐ: «Το Ιράν δεν θα επιτρέψει μια νέα Γάζα»

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε χθες ότι ο πρόσφατος θάνατος των διοικητών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο σε ισραηλινά πλήγματα δεν θα γονατίσει το ισλαμιστικό κίνημα του Λιβάνου, που, όπως είναι γνωστό, αποτελεί σύμμαχο της Τεχεράνης.
«Ορισμένες από τις ικανές και πολύτιμες δυνάμεις της Χεζμπολάχ έπεσαν μάρτυρες, πράγμα που αναμφίβολα προκάλεσε ζημιά στη Χεζμπολάχ, αλλά δεν είναι αυτό που θα μπορούσε να γονατίσει την οργάνωση» δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση στρατιωτικών και βετεράνων του πολέμου Ιράν-Ιράκ. Πρόσθεσε δε πως «η παλαιστινιακή και η λιβανική αντίσταση θα επιτύχουν την τελική νίκη», υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι το Ισραήλ σκοτώνει αμάχους, διότι είναι ανίκανο να νικήσει τους εχθρούς του.

Κλιμάκωση

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δεν παρέλειψε επίσης να κατηγορήσει τις ΗΠΑ για την πολεμική κλιμάκωση στον Λίβανο, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ουάσινγκτον ότι δεν γνώριζε τα σχέδια του Ισραήλ εκ των προτέρων. «Οι ΗΠΑ και γνωρίζουν και αναμειγνύονται» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας επιπλέον ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «χρειάζεται μια νίκη του σιωνιστικού καθεστώτος πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου».

Δηλώσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στον Λίβανο είχε κάνει νωρίτερα και ο πρόεδρος του Ιράν, ο νεοεκλεγείς Μασούντ Πεζεσκιάν, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο CNN. «Υπάρχει ο κίνδυνος η φωτιά των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα (σ.σ.: στον Λίβανο) να επεκταθεί σε ολόκληρη την περιοχή» είπε ο Πεζεσκιάν, ενώ την ώρα που ουδείς ορκίζεται πως μπορεί να αποφευχθεί ευρεία πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή, διαμήνυσε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον Λίβανο να γίνει μια άλλη Γάζα στα χέρια του Ισραήλ».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα