Ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν ακύρωσε τη συνάντηση μετά τις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου, αλλά ξέχασε να θέσει θέμα για το Κυπριακό
Παρά την ευθεία πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε λίγη ώρα μετά να συναντηθεί μαζί του, αντί να ακυρώσει τη συνάντηση, την οποία είχε ήδη πυροδοτήσει ο Τούρκος πρόεδρος. Κι όχι μόνο δεν ακύρωσε τη συνάντηση, αλλά οι συνεργάτες του έλεγαν πως έγινε και «σε καλό κλίμα», ενώ, όπως προκύπτει από την κυβερνητική ενημέρωση, δεν έθεσε το Κυπριακό στη συζήτηση!
Η ελληνική πλευρά είχε προϊδεάσει από νωρίς ότι θα ήταν συνάντηση σύντομη -τελικά διήρκεσε περίπου 30 λεπτά- και χαμηλών προσδοκιών, με βασικό στόχο την επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου και συνάμα την προώθηση των θεμάτων ήπιας διπλωματίας. «Ηρεμα νερά», όμως, με τον Ταγίπ Ερντογάν να προκαλεί την Ελλάδα και την Κύπρο μέχρι και λίγα λεπτά πριν από τη συνάντηση και να ακυρώνει επί της ουσίας την ατζέντα της συζήτησης με τον κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να υπάρχουν, για αυτό και ο πρωθυπουργός έπρεπε να μην πάει. Ομως, πήγε για τα «ήρεμα νερά» και στο όνομα του «κατευνασμού»!
Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο Μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών. Ωστόσο, στην ίδια κυβερνητική ενημέρωση δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για το Κυπριακό, που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε το θέμα στον Ταγίπ Ερντογάν, και τις προκλητικές του δηλώσεις…
Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καθώς και ζητήματα περιφερειακά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν στο μέλλον με βήματα αυτοπεποίθησης, βασισμένα στην καλή γειτονία, ζητώντας ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και με βάση το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών. Λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος!
Μεταξύ άλλων, ανέφερε με θράσος στην ομιλία του: «Η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων πρέπει να σταματήσει, και σήμερα για ακόμα μια φορά καλώ τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να εγκαθιδρύσει πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις». Αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επιμένοντας να αποκαλεί την τουρκική εισβολή… «ειρηνευτική επιχείρηση»! H συνάντηση έγινε σε αίθουσα του διεθνούς οργανισμού. Συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Αννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Παρά την πρόκληση του Ερντογάν, λόγω της αναφοράς από το βήμα του ΟΗΕ για διχοτόμηση της Κύπρου, η συνάντηση ξεκίνησε με χαμόγελα και μπροστά στις κάμερες, και έγινε ο εξής διάλογος:
Ερντογάν: «Τι κάνετε;»
Μητσοτάκης: «Καλά. Χαίρομαι που σας βλέπω».
Ερντογάν: «Πώς είστε;»
Μητσοτάκης: «Είμαι πολύ καλά».
Μητσοτάκης σε Φιντάν: «Μου αρέσει η μπλε γραβάτα σας. Είναι όμορφη».
Πρόκειται για την έκτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε ένα έτος. Παρ’ όλα αυτά, επί της ουσίας η αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει, όσο κι αν η κυβέρνηση επενδύει στα «ήρεμα νερά» και στη «θετική ατζέντα» μεταξύ των δύο χωρών. Για αυτό και κυβερνητικά στελέχη λένε ότι οι συνθήκες δεν είναι έτοιμες για πολιτικό διάλογο και πως η ελληνική πλευρά δεν ανέμενε κατά τη χθεσινή συνάντηση ότι οι δύο ηγέτες θα έμπαιναν στα μεγάλα θέματα, όπως είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
Ο ανιστόρητος Ερντογάν ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους
Ακρως προκλητικός εμφανίστηκε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς λίγη ώρα πριν από τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζήτησε ευθαρσώς την αναγνώριση του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου, πασπαλίζοντας ταυτόχρονα την ομιλία του με αναφορές στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με στόχο να εμφανιστεί ξανά ως ο προστάτης-εκφραστής των μουσουλμάνων της περιοχής. «Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο ως θάλασσα ειρήνης, όπου θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των πλευρών» είπε, κάνοντας έμμεση αλλά σαφέστατη αναφορά στις παράνομες διεκδικήσεις της χώρας του.
Οπως δήλωσε μάλιστα, «η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στο Αιγαίο, ειδικά σε θέματα ενέργειας». Ακολούθως ξεστόμισε τις γνωστές ανιστόρητες και προκλητικές απόψεις του για το Κυπριακό. «Πέρασαν 50 χρόνια από την τουρκική ειρηνευτική επιχείρηση» είπε ο «σουλτάνος» για την εισβολή στην Κύπρο και επανέλαβε ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη οδός για την επίλυση του Κυπριακού. Κάλεσε μάλιστα τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, βάζοντας τέλος στην «απομόνωση» -όπως είπε- των Τουρκοκυπρίων. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε εκτενή αναφορά στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Γάζα και ζήτησε την παρέμβαση του ΟΗΕ για τον τερματισμό του πολέμου. «Δεν είναι άνθρωποι στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη; Δεν έχουν δικαιώματα; Τι περιμένετε για να σταματήσετε τη γενοκτονία στη Γάζα;» τόνισε, ενώ παρομοίασε εκ νέου τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Χίτλερ. Προηγουμένως είχε ζητήσει άρση των αμερικανικών κυρώσεων που εμποδίζουν τις αμυντικές προμήθειες της χώρας του.