ΣΥΡΙΖΑ: Στο συνέδριο η τελική σύγκρουση!

Δεν έχει τέλος ο εμφύλιος στην Κουμουνδούρου. Συνεχίζεται το παιχνίδι της… κολοκυθιάς με τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος

Ο εμφύλιος που μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σταματήσει, όπως είναι πλέον φανερό και στον πιο αφελή, παρά στην εξώπορτα της επόμενης -και μάλλον τελευταίας- διάσπασης. Αν αυτό δεν συμβεί στην πορεία, θα επισφραγιστεί στο συνέδριο της 1ης Νοεμβρίου.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Αφορμές υπάρχουν πολλές, με μεγαλύτερη από αυτές την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο, που κάλεσε τους υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος, εκτός από τις 30 υπογραφές μελών της Κ.Ε. που απαιτούνται, να καταθέσουν και δήλωση «πόθεν έσχες», η οποία θα δημοσιευτεί στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος.

Για λόγους που πολλοί υποψιάζονται, αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει, ο Κασσελάκης διαφωνεί και με αυτήν την απόφαση. Μέσω υπερασπιστικού κειμένου-καρμπόν, που διακινείται στις οργανώσεις, και εμπρηστικών δημόσιων δηλώσεων των λίγων φανατικών στελεχών του, οδηγεί τα πράγματα στα άκρα, έχοντας αποφασίσει, σε περίπτωση που δεν επιστρέψει στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, να συγκεντρώσει μια «οπαδική μαγιά», που θα του επιτρέψει -αν του επιτρέψει, με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες, οι οποίες αμφισβητούνται πλέον ανοιχτά- να ιδρύσει δικό του κόμμα και να παρατείνει την ανεκδιήγητη παρουσία του στον δημόσιο βίο.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και συνεπείς κομματικοί, όπως ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της LEFT Κώστας Αρβανίτης, δεν δείχνουν σήμερα καμία επιείκεια και δηλώνουν ότι ο Κασσελάκης «ήταν ανεπαρκής», αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές τόσο γι’ αυτούς που αποχώρησαν από το κόμμα, (Αχτσιόγλου κ.λπ.) όσο και για τον Τσίπρα, λέγοντας ότι «συνιστούν μέρος του προβλήματος». Στο μεταξύ η… κολοκυθιά με τις υποψηφιότητες συνεχίζεται. «Είναι νωρίς για να πω αν θα είμαι υποψήφιος» δήλωσε χθες ο Σωκράτης Φάμελλος, γνωρίζοντας ότι πολλοί δεν του συγχωρούν ότι τον περασμένο Φλεβάρη από κοινού με τον Ν. Παππά συντάχθηκε με τον Κασσελάκη, «αδειάζοντας στεγνά» τη Γεροβασίλη.

Η τελευταία σχολιάζει ότι «πρόκειται για αξιοπρεπή περίπτωση» και κόβει παγερά κάθε άλλη συζήτηση. Την ίδια ώρα ο Π. Πολάκης ανακοίνωσε ότι αρχίζει την εκστρατεία του από τα Χανιά, με σκοπό να «οργώσει» τη χώρα. Σημειώνεται η πρωτοβουλία στο κλίμα αυτό της Αριστερής Κίνησης των Τεμπονέρα – Κοτσακά – Τσιόκα, οι οποίοι επιμένουν στη σύμπηξη παλλαϊκού δημοκρατικού μετώπου, με οργανωτική αυτοτέλεια των προοδευτικών δυνάμεων και προτείνουν σε κείμενο υπογραφών έξι σημεία για τον προοδευτικό χώρο.

Μεταξύ άλλων, εισηγούνται:

• να καταστεί κοινή παραδοχή ότι κανείς μόνος του δεν μπορεί και ότι χρειάζονται όλοι,

• συγκρότηση άτυπου συντονιστικού οργάνου, με τη συμμετοχή κομμάτων, κινημάτων, συνδικάτων και παραγωγικών φορέων,

• διαμόρφωση κοινά αποδεκτής προγραμματικής πρότασης, που δεν αφορά ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά θέματα των κομμάτων,

• προϋπόθεση για τη συμμετοχή όσων το επιλέξουν είναι ο αντινεοφιλελεύθερος προσανατολισμός και ο μονομέτωπος αντιδεξιός αγώνας.


Αμετανόητος ο Τσίπρας για την επαίσχυντη συμφωνία

Με έμμεσες αλλά αιχμηρές νύξεις για την κατάσταση που βιώνει σήμερα η πολιτική ζωή της χώρας εν γένει, αλλά και το ίδιο του το κόμμα, το οποίο ουσιαστικά κάλεσε να επανέλθει στην αριστερή του κοίτη και στις αξίες, συνόδευσε χθες βράδυ από το Γκάζι ο Αλέξης Τσίπρας την παραλαβή του βραβείου «Νίκος Νικηφορίδης» που έχει θεσπιστεί στη μνήμη του σεμνού αγωνιστή της ειρήνης.

Ο λόγος ήταν για τη συμβολή του στην υπογραφή της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία επιμένει να θεωρεί μέγα πολιτικό επίτευγμα που δεν αποδίδει, όπως κατηγορείται, σε «κάποιον αφελή ειρηνισμό […], αλλά σε έναν διεκδικητικό, προοδευτικό, ευρωπαϊκό και πατριωτικό ρεαλισμό που θα μπολιάσει και τις πολιτικές δυνάμεις και τα κινήματα». Εναν ρεαλισμό, όπως πρόσθεσε, «που θα αναγνωρίζει την αξία της ευρωατλαντικής συνεργασίας, όπου είναι χρήσιμο για τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ελλάδας, και θα έχει το θάρρος να την απορρίπτει, όπου είναι εις βάρος τους». Αν αυτό περνά από τη μετατροπή της χώρας σε ανοικτή βάση των ΗΠΑ που επικύρωσαν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. το άφησε ασχολίαστο. (Το θύμιζαν εκτός αιθούσης συγκεντρωμένοι οπαδοί της ΝΙΚΗΣ)

Εσυρε διαχωριστική γραμμή από τα σημερινά κόμματα και το κλίμα «αφοριστικής εχθροπάθειας», και απευθύνθηκε στους νέους που «αρνούνται να εμπιστευτούν κάθε κήρυκα που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ανέξοδα και βροντερά την οργή τους, βυθίζοντας τον δημόσιο διάλογο βαθύτερα στην τοξικότητα και στο βούρκο. Αναζητούν όραμα, αλλά και ρεαλισμό. Ουσία και όχι εικόνα. Και δεν τους αρκεί η ιδεολογία που δηλώνει κάθε πολιτική δύναμη για να την εμπιστευτούν».


Στον Αρειο Πάγο η κόντρα του Πολάκη με τη Λινού

Στα δικαστήρια δίνει ραντεβού με την Αθηνά Λινού ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος αναμένεται να περάσει το κατώφλι του γραφείου της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκειμένου να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου σε σχέση με την υπόθεση του Ινστιτούτου «Πρόληψις», του οποίου ιδρύτρια είναι η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Παύλου Πολάκη γνωστοποιείται η επίσκεψη του βουλευτή στον Αρειο Πάγο προκειμένου να δοθεί άπλετο φως στις δραστηριότητες του φορέα «Πρόληψις, Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Προληπτικής και Εργασιακής Ιατρικής». Οπως τονίζεται, η εταιρία με την οποία σχετίζεται άμεσα η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνά Λινού, σύμφωνα με όσα έχει αποκαλύψει ο Παύλος Πολάκης, «ενδέχεται να έχει προκαλέσει στο Δημόσιο ζημία άνω των 5.000.000 ευρώ και παρά το γεγονός αυτό, η Δικαιοσύνη παραμένει μέχρι σήμερα ουδέτερος παρατηρητής».

Σημειωτέον πως η επίσκεψη του βουλευτή Χανίων στον Αρειο Πάγο δεν θα περιοριστεί στην υπόθεση του Ινστιτούτου, αλλά θα κάνει και αίτηση με την οποία θα ζητεί την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης του Γ΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με κατηγορουμένους τους Θεόδωρο Παπαδημητρίου, Σταμάτιο Πουλή και Ανδρονίκη Θεοφιλάτου.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα