ΣΥΡΙΖΑ: Εμφύλιος μέχρις εσχάτων!

Σε ατμόσφαιρα τοξικότητας και χαμηλής ποιότητας αντιπαραθέσεων οι αντιμαχόμενες πλευρές ετοιμάζονται για τα νέα επεισόδια

Με το διχαστικό μήνυμα «είμαι εδώ για τον δικό μας ΣΥΡΙΖΑ», που ακούστηκε περισσότερο σαν απειλή, ο Στέφανος Κασσελάκης προανήγγειλε χθες από το διαδίκτυο ότι θα συμμετάσχει στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία. «Κι εγώ εδώ είμαι» απάντησε με τον ίδιο τρόπο λίγη ώρα αργότερα ο Παύλος Πολάκης, ρωτώντας «καμιά σοβαρή κουβέντα θα πούμε;»

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Είναι πρόδηλο ότι η μάχη για την ηγεσία μεταφέρεται στο πεδίο του ελαφρού θεάματος που συγκινεί πλέον ελάχιστους. Με ευθύνη του Κασσελάκη, κατά γενική ομολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται καθημερινά σε μια ατμόσφαιρα τοξικότητας και χαμηλής ποιότητας αντιπαραθέσεων, που στρώνουν το έδαφος για μια σύρραξη ανάμεσα στις αποδεκατισμένες λεγεώνες της Αριστεράς και τους προσωπικούς θαυμαστές του Κασσελάκη, οι οποίοι αθροίζουν ένα ετερόκλητο ακροατήριο χωρίς ιδιαίτερες πολιτικές αξιώσεις.

Είναι τέτοια η ένταση, ώστε η Επιτροπή Δεοντολογίας υποχρεώθηκε να προειδοποιήσει ότι «στον εσωκομματικό προεκλογικό αγώνα ύβρεις, χτυπήματα κάτω από τη μέση, χυδαίοι διαξιφισμοί και συκοφαντίες που δεν συνάδουν με το ήθος της Αριστεράς δεν θα γίνουν αποδεκτές». Τους οπαδούς του Κασσελάκη ενώνει η κοινή αντιπάθεια στα όρια του μίσους προς όσους επικρίνουν τον άνθρωπό τους. Οι ερμηνείες ανάγονται κυρίως στον χώρο της πολιτικής ψυχοπαθολογίας, κάτι λογικό, όπως διαπιστώνουν κάνοντας την αυτοκριτική τους στελέχη της παλαιάς φρουράς που επέτρεψαν αυτόν τον ξεπεσμό και την ανάδειξη από το πουθενά μιας ναρκισσιστικής προσωπικότητας χωρίς ηθικές δεσμεύσεις για τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος.

Η πρώτη κίτρινη κάρτα βγήκε χθες για τον βουλευτή Κιλκίς Πέτρο Παππά, ο οποίος δήλωσε (Σκάι) ότι όσοι δεν μπορούν να υπηρετήσουν το σχέδιο Κασσελάκη δεν έχουν λόγο να παραμείνουν στο κόμμα. «Στο κόμμα Κασσελάκη», πρόσθεσε, «ο πρόεδρος θα έχει προεδρικές εξουσίες και θα έχει το δικαίωμα να διαγράφει βουλευτές», κατηγορώντας τούς «απέναντι» ότι «θέλουν ένα κόμμα κακέκτυπο του ΚΚΕ Εσωτερικού». Ακολούθησε αυστηρή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου με την επισήμανση «ο διχαστικός λόγος και ο λόγος περί προγραφών δεν συνάδουν με τις καταστατικές μας αρχές και την ευθύνη των στελεχών του κόμματος, πόσο μάλλον των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Αρκετά πιο έντονα, η Κεντρική Επιτροπή υπογραμμίζει προς τον Κασσελάκη, του οποίου η πλευρά επιμένει να διακινεί στις Νομαρχιακές κείμενο αποδοκιμασίας για την πρόταση μομφής: «Συμπεριφορές που προσβάλλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε “κουκουλοφόρους”, “πραξικοπηματίες”, “εκτροπές”, καθώς και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά». Η Ολγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε χθες οριστικά (ΑΝΤ1) ότι δεν θα είναι υποψήφια, η Ρένα Δούρου δήλωσε ότι δεν αυτοπροτάθηκε ποτέ για οποιοδήποτε πόστο, κάτι που σημαίνει ότι δεν την προτείνει κανείς, οπότε ανοίγει, εκτός απροόπτου, ο δρόμος για την υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου.


Στα χαρακώματα μετά την ψήφιση της πρότασης στην Κ.Ε. για το «πόθεν έσχες»

Με έναν υπερβολικό τρόπο, που τρέφει καχυποψίες, αντιδρά η πλευρά Κασσελάκη στην απόφαση που έλαβε την περασμένη Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι για την ηγεσία, εκτός από 30 υπογραφές μελών του κορυφαίου Οργάνου, θα πρέπει να προσκομίσουν και δήλωση «πόθεν έσχες», η οποία θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι φοβάται ο Κασσελάκης; Και προς τι οι λυσσαλέες διαμαρτυρίες των δικών του, εφόσον ο τέως «δεν έχει να φοβηθεί τίποτε», όπως διαβεβαίωνε προεκλογικά, όταν χωρίς να τον πιέζει κανείς ανέδειξε από τη Θεσσαλονίκη το θέμα με κάτι ψηφιακά δεδομένα αμφίβολης αξίας; Το ερώτημα αυτό πλανάται μεταξύ των απλών μελών και των στελεχών μετά την Κεντρική Επιτροπή της περασμένης Κυριακής, από την οποία αποχώρησε εν σώματι η πλευρά Κασσελάκη για να ισχυριστεί ότι ελλείψει απαρτίας η απόφαση που ελήφθη (87 υπέρ, 84 κατά) ύστερα από πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη είναι άκυρη.

«Ηθελαν πάση θυσία να κερδίσουν αυτήν την ψηφοφορία» λέει στη «δημοκρατία» κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου και αυτό γιατί, όπως εξηγεί χωρίς να μασάει τα λόγια του, «έχουν λερωμένη τη φωλιά τους κι έχουν να φοβούνται πράγματα εκτός από την ατομική του περιουσιακή κατάσταση». Ο ίδιος κάνει συμπληρωματικά λόγο για «αλεξιπτωτιστές που προσγειώθηκαν στο κόμμα από τις εταιρίες του πατρός Κασσελάκη και έβαλαν στο χέρι, μεταξύ άλλων, τα κλειδιά όλων των κομματικών αρχείων και τη βάση δεδομένων των μελών».

Αν πιστέψει κανείς τον τέως, έχει καταθέσει δήλωση «πόθεν έσχες» στις αρχές Ιουλίου στην Εισαγγελία Αθηνών, όπου ελέγχεται για την κατοχή αλλοδαπής εταιρίας, ενώ ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Λογικά, όπως σημειώνουν στην Κουμουνδούρου, αντίστοιχη δήλωση πρέπει να βρίσκεται και στα αρχεία της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, όπου ήταν υποχρεωμένος να την υποβάλει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αντίδραση

Ο ίδιος διατείνεται ότι μεταβίβασε τις εταιρίες με τα αστακοκάραβα -που τουλάχιστον είναι γνωστές- κι ότι είναι απολύτως νόμιμος. Αλλά, γιατί τώρα «κλοτσάει»; «Περίεργο που ο κύριος Κασσελάκης αντιδρά για το “πόθεν έσχες”» σχολιάζει υπαινικτικά ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ ο Χρ. Σπίρτζης, που ανέδειξε το θέμα, υπογραμμίζει: «Οποιος λέει να μην κατατεθεί το “πόθεν έσχες” έχει κάτι να κρύψει. Δεν μπορεί να είσαι υπόχρεος υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, να δηλώνεις ότι θέλεις να είσαι πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να λες ότι δεν θα καταθέσω “πόθεν έσχες”». Οπως εξήγησε, αυτό που ψηφίστηκε αφορά τη δημοσιοποίηση της σχετικής δήλωσης, σπεύδοντας να διερωτηθεί: «Μπορεί να είναι πρόεδρος κάποιος που χρωστάει στο Δημόσιο ή να έχει μετοχές σε εταιρία και να είναι έμπορος όπλων, για να πω κάτι ακραίο;»

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα