Υπό το καθεστώς φόβου, για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η κίνηση των 11, έσπευσε να διαγράψει τον Μάριο Σαλμά, στέλνοντας μήνυμα και στους άλλους
Διαστάσεις εσωκομματικής κρίσης λαμβάνει η απόφαση του πρωθυπουργού να διαγράψει τον βουλευτή Μάριο Σαλμά, ο οποίος είναι ένας από τους 11 βουλευτές της Ν.Δ. που είχαν υπογράψει την ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη για τους δανειολήπτες, τα «κόκκινα» δάνεια και την τακτική των τραπεζών, ασκώντας αιχμηρή κριτική για την κυβερνητική πολιτική στο θέμα αυτό.
- Από τον Πάνο Σώκο
Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός, ενεργώντας υπό το καθεστώς φόβου για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η κίνηση των 11 που ήδη είχαν προαναγγείλει ότι θα προβούν στο άμεσο μέλλον και σε άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις, έσπευσε ουσιαστικά να «καταστείλει» τη μίνι ανταρσία των βουλευτών, στέλνοντας μήνυμα και στους άλλους ότι δεν θα ανεχθεί αμφισβήτηση της πολιτικής του.
Την εξήγηση αυτή δίνουν εξάλλου σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, που συνδέουν την απόφαση του πρωθυπουργού με το κλίμα έντασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Κ.Ο. της Ν.Δ. λόγω του κακού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές αλλά και των κακών δημοσκοπικών επιδόσεων και την απόφαση πολλών βουλευτών να μην παραμένουν «μουγκοί και κουφοί» σε αποφάσεις με τις οποίες διαφωνούν. Για την ώρα, πάντως, δεν έχει πάρει θέση για τη διαγραφή Σαλμά κανένας από τους 11 βουλευτές, όμως εκτιμάται ότι η κίνηση του πρωθυπουργού φανερώνει φόβο και αδυναμία και το πιθανότερο είναι να επιδεινώσει σταδιακά την κρίση στο εσωτερικό της Κ.Ο.
Τυπικά η διαγραφή του κ. Σαλμά επικυρώνεται σήμερα από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Ν.Δ., στην οποία παρέπεμψε τον βουλευτή ο κ. Μητσοτάκης με το ερώτημα της διαγραφής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (όχι από το κόμμα). Η εντολή του πρωθυπουργού δόθηκε το Σάββατο το απόγευμα, αμέσως μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Την ανακοίνωση της παραπομπής- διαγραφής συνόδευσαν διαρροές από κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «η κριτική είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη στη Ν.Δ. Αντιθέτως, η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια υπουργό στη Βουλή είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας». Οι ίδιες πηγές σημείωναν: «Επιπλέον, όταν κάποιος, αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα, συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες, χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή, εκτός από ανεπίτρεπτη, είναι και ύποπτη».
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις παραπάνω διαρροές, η αφορμή της διαγραφής Σαλμά ήταν δηλώσεις του σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις περί φωτογραφικών διαγωνισμών που αφορούσαν τα κυλικεία των υπουργείων Πολιτισμού και Υγείας, με επιθέσεις στον Κωστή Χατζηδάκη, στον Αδωνι Γεωργιάδη και στη Λίνα Μενδώνη. Για το θέμα των κυλικείων του υπουργείου Πολιτισμού, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας είχε μάλιστα καταθέσει πρόσφατα ερώτηση στη Βουλή. «Εχουμε 80 νοσοκομεία. Οταν δίνουμε το κυλικείο, το καθένα κάνει διαφορετική προκήρυξη με διαφορετικούς όρους. Πρόσφατα υπουργείο έδωσε 100 κυλικεία σε έναν στην ελάχιστη προσφορά. Τιμή εκκίνησης 230.000 τον μήνα» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης στο Open ο κ. Σαλμάς. «Πού να το πω; Το είπα στην Κ.Ο., το είπα στη Βουλή, το έκανα ξανά ερώτηση. Πού είναι ο εισαγγελέας; Αυτό ήταν πρωτοσέλιδο. Αυτή τη δουλειά θα κάνω, θα πηγαίνω στον εισαγγελέα;» διερωτήθηκε μάλιστα. Ενώ επιτέθηκε στον κ. Χατζηδάκη για τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και στον κ. Γεωργιάδη για αυξήσεις στις τιμές 800 φαρμάκων, που, όπως είπε, θα αυξήσουν τον πληθωρισμό.
Εντονη δράση
Ο Μάριος Σαλμάς είχε έντονη δράση τους τελευταίους μήνες και δεν δίσταζε να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που δεν του το συγχώρεσε. Μετά τις ευρωεκλογές είχε μετωπική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, μία συνεδρίαση που ο ίδιος ο κ. Σαλμάς πρώτος από όλους είχε ζητήσει να γίνει με επιστολή που είχε στείλει στον κ. Μητσοτάκη, για να συζητηθούν τα αίτια του κακού αποτελέσματος, μετά τη ζήτησαν κι άλλοι βουλευτές, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να τη συγκαλέσει, παρότι ήθελε να την αποφύγει. Οπως χαρακτηριστικά είχε γράψει στην επιστολή, «μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, σας ζητώ να συγκαλέσετε σε συνεδρίαση την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, προκειμένου να αναλυθούν τα αίτια του δυσμενούς αποτελέσματος για την παράταξή μας».
«Εμείς είμαστε με τους πολλούς. Ερχόμαστε από τα βάθη της φτώχειας. Οι ψηφοφόροι μας είναι λαϊκοί άνθρωποι. Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των λίγων έναντι των πολλών. Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια. Νομιμοποιήσατε την αποχή. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό» είχε πει τότε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαλμάς. «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους, στηρίζουμε τους πολλούς» είχε απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης.
Πριν από λίγες μέρες ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας συνυπέγραψε την ερώτηση των 11 για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ σε δηλώσεις του στο Open και στο Kontra έκανε καταγγελίες για φωτογραφικούς διαγωνισμούς από τα υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας ως προς τα κυλικεία των υπουργείων. Μάλιστα, το θέμα είχε θέσει εγγράφως ο κ. Σαλμάς με ερώτηση στην κυρία Μενδώνη, η οποία του είχε απαντήσει στο τέλος Ιουλίου. Επίσης, μίλησε και για τις τράπεζες, λέγοντας: «Αν υπάρχει κερδοσκοπία στις τράπεζες, υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης». Λίγες μέρες αργότερα, σε συνέντευξή του στο Kontra, έβαλε στο στόχαστρο και πάλι τον Αδωνι Γεωργιάδη, αναφέροντας: «Ο πληθωρισμός θα ανέβει επειδή ο Αδωνις αύξησε 800 φάρμακα».
Ο κ. Σαλμάς, όμως, σε τηλεοπτική εμφάνισή του στο Open επιτέθηκε και στον Κωστή Χατζηδάκη, λέγοντας πως «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη», αλλά και στον Αδωνι Γεωργιάδη για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. Κάρφωσε, όμως, και το Μαξίμου εκ νέου, λέγοντας: «Είχα πει στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να είμαστε με τους πολλούς. Αν ενοχλείσαι που ζήτησα να είμαστε με τους πολλούς, να εξηγήσεις γιατί είμαστε στο 24%». Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, συνεργάτες του βουλευτή Μ. Σαλμά λένε πως το μόνο που έκανε ήταν να προβεί σε πολιτική κριτική, μάλιστα για ζητήματα που είχε θέσει ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο.
Δεν ρώτησε
«Σε σχέση με τον φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να τον ρωτήσει σε ποια υπόθεση αναφερόταν και να ζητήσει διευκρινίσεις» λένε, ξεκαθαρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην ταραχώδη συνεδρίαση της Κ.Ο., ενώ «η Λίνα Μενδώνη αρνήθηκε να απαντήσει στη σχετική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχε καταθέσει». «Ούτε για τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων είπε ψέματα ο πρώην υπουργός» υποστηρίζουν, εξηγώντας πως ο Αδωνις Γεωργιάδης πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση η οποία προκάλεσε την οργή των πολιτών.
Ο κ. Σαλμάς, σε γενικές γραμμές, δεν έκρυβε ποτέ τα λόγια του. Τον Μάιο του 2014, λίγο προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο Novartis, είχε δηλώσει: «Παρέδωσα στον κ. Γεωργιάδη σταθμισμένη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα 21,2%, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, η οποία σήμερα έχει ξεπεράσει το 28%, πλησιάζοντας προς το 30%». Εκτιμούσε, μάλιστα, ότι αυτή η κίνηση εκ μέρους του κ. Γεωργιάδη είχε επιβαρύνει τους ασθενείς με ποσό περί τα 200 εκατ. ευρώ. Το 2018 ο κ. Σαλμάς δεν είχε υπογράψει πρόταση της Ν.Δ. για εξεταστική επιτροπή εναντίον των Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθού και Π. Πολάκη για τη φαρμακευτική δαπάνη.
Άμεση στήριξη από την Λατινοπούλου
Στήριξη στον Μάριο Σαλμά πρόσφερε η πρόεδρος της Φωνής Λογικής Αφροδίτη Λατινοπούλου, που κι αυτή στο παρελθόν εξοβελίστηκε από τη Ν.Δ… «Τελικά στη Ν.Δ. του Μητσοτάκη διαγράφεσαι μόνο αν λες αλήθειες. Ή μήπως δεν είναι αλήθεια ότι έγιναν φωτογραφικοί διαγωνισμοί στα κυλικεία νοσοκομείων και οι αυξήσεις σε 800 φάρμακα ανέβασαν τον πληθωρισμό; Αντί να διαγραφούν για να εκφοβίσουν βουλευτές, καλύτερα να δώσουν απαντήσεις» ανέφερε. Θυμίζουμε ότι στο κόμμα της κυρίας Λατινοπούλου, που στις δημοσκοπήσεις καταγράφει ποσοστά που υπερβαίνουν το 3,5%, προσχώρησαν τις τελευταίες ημέρες δύο στελέχη που αποχώρησαν από τη Ν.Δ., ο δήμαρχος Αργους Δημ. Καμπόσος και ο πρώην γραμματέας οργανωτικού της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Την προανήγγειλε ο γιος του Κυριάκου
Eγινε και αυτό! Ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη Κωνσταντίνος ενεπλάκη, ως μη όφειλε, στα εσωτερικά της κυβέρνησης και ανάρτησε μήνυμα στα social media με το οποίο προανήγγειλε τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά προτού αυτή ληφθεί, αφού σήμερα -έστω και τυπικά- θα ληφθεί η απόφαση από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Ν.Δ.! «Νέα Δημοκρατία. Διαγράφεται ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς από την Κ.Ο. του κόμματος» αναφέρει η ανάρτηση, αναδημοσιεύοντας την είδηση από την «Ομάδα αλήθειας». Η ανάρτησή του σχολιάστηκε αρνητικά στο εσωτερικό της Κ.Ο. της Ν.Δ., καθώς δείχνει ότι έχει χαθεί κάθε μέτρο στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Κικίλιας τάχθηκε υπέρ της διαγραφής
«Δεν μου αρέσει που προσπαθούν κάποιοι να μας χρεώσουν ότι είμαστε υπέρ των λίγων, της ελίτ, των οικονομικά ευκατάστατων. Δεν μπορώ να το δεχθώ αυτό» είπε χθες στο Open ο Βασίλης Κικίλιας, τασσόμενος ουσιαστικά υπέρ της διαγραφής του Μάριου Σαλμά. Συνέχισε, λέγοντας: «Από την ίδρυσή της η παράταξή μας είναι υπέρ των πολλών, των λαϊκών στρωμάτων, της μεσαίας τάξης. Εμείς αγωνιστήκαμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους, για τα προβλήματά τους, μέσα στις κρίσεις και στα Μνημόνια, πριν και μετά». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παραπομπή του βουλευτή της Ν.Δ. Μάριου Σαλμά, ο κ. Κικίλιας ανέφερε: «Ο κύριος συνάδελφος δεν παραπέμπεται επειδή διαφοροποιήθηκε ιδεολογικά ή πολιτικά. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Παραπέμπεται για τις κατ’ επανάληψη δηλώσεις του περί αδιαφάνειας, στις οποίες, για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά το υπουργείο Πολιτισμού η κυρία Μενδώνη έχει απαντήσει εμπεριστατωμένα και δημόσια».